fbpx

Tokyo 2020 Olympic Games: Results Men Elite

Odaiba Marine Park – 26 Jul, 6:30 – Official

Kristian Blummenfelt (photo credits: World Triathlon)

Και το όνομα αυτού: Kristian Blummenfelt! Είναι (δικαίως) ο νέος Χρυσός Ολυμπιονίκης, για κάποιους από τα outsiders, για κάποιους από τα φαβορί του αγώνα. 

Ένας  σπουδαίος τριαθλητής από την Νορβηγία, μέλος μιας απίθανης “γενιάς” ή αν προτιμάτε καλύτερα μιας εκπληκτικής “τριπλέτας” τριαθλητών από  την Σκανδιναβική χώρα (K. Blummenfelt, Custav Iden, Casper Stones) που τον Δεκέμβρη του 2018 στο IRONMAN 70.3 Bahrein, “τρέλαναν τα χρονόμετρα”, καταρρίπτοντας και οι τρείς μαζί στον ίδιο αγώνα, την καλύτερη επίδοση στον κόσμο στην μεσαία απόσταση που κατείχε μέχρι τότε ο Michael Raelert (3.34.04). Ο Kristian Blummenfelt έγινε τότε ο πρώτος τριαθλητής στον πλανήτη, που έσπασε το φράγμα του 3:30:00 (3.29.04), με τον C. Iden (8ος χτες στο #Tokyo2020) να πετυχαίνει και αυτός επίδοση sub3:30 (03:29:25) ενώ ο και C. Stones, με επίδοση 3:33:31 ήταν ο 3ος νικητής στον ίδιο αγώνα. Και αν δεν σας αρκεί αυτό, ένα χρόνο μετά, ο Blummenfelt πάλι στο IRONMAN 70.3 Bahrein 2019, με χρόνο 03:25:21, πετυχαίνει εκ νέου την καλύτερη επίδοση στον κόσμο στην μεσαία απόσταση! Τρεις μήνες πιο πριν (Σεπτέμβριος 2019), Iden & Blummenfelt τερμάτισαν 1ος (3:52:35) και 4ος (3:59:21) αντίστοιχα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 70.3 στην Νίκαια της Γαλλίας , σε ένα αγώνα που μόλις 4 τριαθλητές πέτυχαν επίδοση sub4h! Ας θυμηθούμε επίσης ότι ο Kristian Blummenfent, έχει επιλεγεί ως ένας εκ των δύο αθλητών για το project sub7hproject”! Το “άνυδρο” 2020, συμμετείχε στο Hamburg Wasser World Triathlonτερματίζοντας 13ος (49:51), πετυχαίνοντας το 2ο καλύτερο ποδήλατο της ημέρας (24:32).

Ο αγώνας ξεκίνησε στις 06:30 τοπική ώρα, στο Odaiba Bay με θερμοκρασία στους 27oC. Μια άκυρη (Invalid) εκκίνηση (False Start) που θα συζητηθεί για καιρό εξαιτίας οργανωτικής αμέλειας κ παράληψης, να μην έχει προβλεφθεί η έγκυρη απομάκρυνση του σκάφους του αλυτάρχη από το σημείο της εκκίνηση του αγώνα (swim start). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι μισοί περίπου αθλητές να μην έχουν την δυνατότητα να λάβουν εκκίνηση (…), ενώ οι υπόλοιποι μισοί είχαν ήδη εκκινήσει κανονικά, με το που ακούστηκε η κόρνα (από σύμπτωση δεν είχαμε τραυματισμό/ούς αθλητή/ών, στην προσπάθεια του σκάφους για να απομακρυνθεί (κάνοντας όπισθεν), όταν τουλάχιστον 25 αθλητές ήταν ήδη στο νερό) . Αποτέλεσμα: νέα εκκίνηση μετά από 4 λεπτά. Τελικά ολοκληρώθηκε το κολυμβητικό σκέλος με τον περίφημο Vincent Luis (FRA) να κάνει το καλύτερο κολύμπι της ημέρας και από κοντά του οι Polyanskiy (RUS), Schomburg (GER), Van Riel (BEL), Reid (NZL). Για την ιστορία αναφέρουμε ότι 21/51 αθλητές είχαν επίδοση sub18min στο κολύμπι, με τον τελευταίο αθλητή να βγαίνει από το νερό στα 18:39.

Το ποδηλατικό σκέλος περιλάμβανε 8 laps των 5 χιλ, σε μια τεχνική πίστα με κλειστές κ σε ορισμένα σημεία αρκετά στενές στροφές, κατά μ.ο. 1 min πιο αργές επιδόσεις από την Ολυμπιάδα του Ριο (2016). Στην αρχή δημιουργήθηκαν δυο ομάδες/γκρουπ αθλητών: το πρώτο με 9 αθλητές με τους Luis (FRA), Schomburg (GER), Schoeman (RSA), Casper Stornes (NOR), Dmitry Polyanskiy (RUS), Marten VanRiel (BEL) Jonathan Brownlee (GBR), Kenji Nener (JPN) Tyler Mislawchuk (CAN). Στο δεύτερο είχαμε τους Blummenfelt (NOR – 27ος στο κολύμπι, με χρόνο 18:04, ο οποίος πίεζε να μειώσει την διαφορά κ να πλησιάσει το πρώτο γκρουπ), τον Hayden Wilde (NZL) με τους Gomez (ESP), Mola  (ESP), Max Studer(SUI) και Mohamad Maso (SYR). Μετά τo 3o προς 4ο lap, τα δυο γκρουπ ενώθηκαν σε ένα, με την προσθήκη μερικών ακόμη αθλητών όπως οι Bence Bicsak (HUN), Leo Bergere (FRA) και Jacob Birtwhistle(AUS) με τον Stefan Zachaus (LUX) να αποκτά την προτωπορία σε εκείνο το διάστημα. Από ένα σημείο και μετά ο ρυθμός πέφτει και ο Ελβετός Andrea Salvisberg αποκτά το προβάδισμα μέχρι το τέλος του ποδηλάτου, ξεχωρίζοντας από το υπόλοιπο γκρουπ, έχοντας μια μικρή διαφορά 14 sec πριν φτάσει στο Τ2, σταματώντας να ποδηλατεί οριακά πριν την (παραλίγο) ακύρωσή του έξω από το transition.

Πλήθος αθλητών εισέρχεται στο Τ2, με τον Salvisberg να χάνει νωρίς το προβάδισμά του στο τρέξιμο και τον Alex Yee να δείχνει νωρίς τις διαθέσεις του (ως εξαιρετικός δρομέας που είναι), ότι μόνο για τουρισμό δεν ταξίδεψε στο Τόκιο. Θυμίζουμε ότι ο Yee, εξασφάλισε την πρόκρισή του στο Τόκιο μόλις τον περασμένο Ιούνη με την νίκη του στο Leeds (καλύτερο τρέξιμο 29:46 στο Leeds, τελικός χρόνος 1:43:27), ενώ τον Σεπτέμβρη του 2020 στο Hamburg Wasser World Triathlon είχε τερματίσει στην 5η θέση (49:24), κάνοντας επίσης το καλύτερο τρέξιμο της ημέρας (14:24 τα 5kms). Το δρομικό σκέλος, περιλάμβανε 4 laps των 2,5 χιλ. 

Στο 4ο lap οι Yee, Blummenfelt και Wilde, αποσπώνται από τους υπόλοιπους τριαθλητές, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι τα μετάλλια είναι δική τους υπόθεση, με τον Blummenfelt ενάμιση χιλ πριν τον τερματισμό να προπορεύεται και να αυξάνει ρυθμό ολοένα και περισσότερο σε σχέση με τον Yee και Wilde. Και ενώ ο Wilde δείχνει ευχαριστημένος με την 3η θέση, ο Yee δεν αντιδρά άμεσα, κάνοντας λόγο μετά στις δηλώσεις του ότι “εκτίμησε λάθος τα χρονικά δεδομένα στο τέλος,  πιστεύοντας ότι θα είχε ακόμη δυνάμεις”, ενώ παραδέχτηκε ότι ο Blummenfelt ήταν “the man of the day”.

Τελικός νικητής (1:45:04) Kristian Blummenfelt (27 ετών), μετά από ένα εντυπωσιακό φινάλε στα τελευταία 5 λεπτά του αγώνα (κάνοντας το καλύτερο τρέξιμο της ημέρας 29:34), με τον ίδιο να δείχνει να μην το πιστεύει στα τελευταία 100μ και τον σπουδαίο 23χρονο Alex Yee στην 2η θέση (1:45:15) και τον επίσης 23χρονο Νεοζηλανδό Hayden Wilde (1:45:29), υποστηρίζοντας στις μετέπειτα δηλώσεις του, το απόφθεγμα “Dream Big, work hard, stay focused and surround yourself with good people” . Και οι 3 πρώτοι νικητές, είχαν χρόνους κάτω από 30min στο τρέξιμο! Συνολικά 15 από τους 51 τριαθλητές πέτυχαν χτες επίδοση κάτω από 31min!

Ήταν το 5ο συνεχόμενο μετάλλιο για την  Μεγάλη Βρετανία στο τρίαθλο όσον αφορά τους άνδρες (από το 2012 και εντεύθεν: 2 χρυσά, 2 ασημένια, 1 αργυρό) και αντίστοιχα το 4ο συνολικά μετάλλιο για την Νέα Ζηλανδία, μια χώρα 6μιση εκ. κατοίκων με αδιάλειπτη παρουσία σε όλους τους Ολυμπιακούς αγώνες από το 2000 κ έπειτα που καθιερώθηκε το τρίαθλο σαν Ολυμπιακό άθλημα (1 χρυσό και ένα ασημένιο στην Αθήνα το 2004 και 1 χάλκινο το 2008). Για την Νορβηγία ήταν το πρώτο της μετάλλιο στο τρίαθλο. Χτες μάλιστα είχε 2 ακόμη συμμετοχές: Αυτή του Custav Iden, Παγκόσμιου Πρωταθλητή IRONMAN 70.3 το 2019, ο οποίος τερμάτισε 8ος με χρόνο 1:46:00, πετυχαίνοντας το 2ο καλύτερο ποδήλατο (55:59) και το 8ο καλύτερο τρέξιμο (30:29), βγαίνοντας όμως 44ος από το νερό (18:24) και αυτή του Casper Stornes που με χρόνο 1:46:19, τερμάτισε στην 11η θέση.

Το αποτύπωμα της διοργάνωσης:

Πέρα από την μέγα σφάλμα που αφορά το false start (τέτοια λάθη δεν προβλέπονται από διοργάνωση τέτοιου επιπέδου, ειδικά όσον αφορά την ασφάλεια των αθλητών) η τηλεοπτική κάλυψη παίρνει ξεκάθαρα αρνητικό πρόσημο. Μιλάμε καθαρά για το τεχνικό κομμάτι και όχι για τον σχολιασμό του αγώνα από την κρατική τηλεόραση (και για τον οποίο θα μου επιτρέψετε να μην κάνω κανένα σχόλιο). Σε αρκετά σημεία, η εικόνα που έφτανε στις οθόνες μας είχε διάφορα προβλήματα ευκρίνειας (κοινώς “πιξέλιασμα”) φέρνοντας σε άσχημη θέση τον σκηνοθέτη με την άμεση αλλαγή πλάνων και αυτό χρεώνεται ξεκάθαρα στους οργανωτές. 

Επίσης ένα προσωπικό σχόλιο όσον αφορά τον σχεδιασμό του αγώνα: Η ποδηλατική διαδρομή ήταν εντελώς άχαρη και άχρωμη, χωρίς κανένα ενδιαφέρον, όχι μόνο αισθητικά αλλά και αγωνιστικά. Με δεδομένο ότι επιτρέπεται το drafting, ο χρόνος παρακολούθησης του ποδηλατικού σκέλους δεν έχει κανένα ενδιαφέρον. Αντιλαμβάνομαι ότι γίνεται για λόγους καλύτερου ελέγχου και τηλεοπτικής κάλυψης του αγώνα, αλλά ποιο το νόημα να βλέπεις συνεχόμενα έναν κινούμενο όγκο ποδηλάτων, στο οποίο κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει, ή αν το κάνει, ενδεχομένως θα το “πληρώσει” αγωνιστικά, εφόσον η επιπλέον προσπάθεια θα τον χρεώσει; Μιλάμε για ένα αγώνισμα και μια απόσταση (Ολυμπιακή), η οποία δεν συγχωράει το παραμικρό λάθος και κάθε δευτερόλεπτο είναι άκρως πολύτιμο. Μήπως η Παγκόσμια Ομοσπονδία να αλλάξει προσέγγιση στον τρόπο σχεδιασμού ή οι αγωνιστικές επιδόσεις είναι πλέον ο αυτοσκοπός ;   

Στο αγωνιστικό τομέα, παρακολουθώντας τον χτεσινό αγώνα και ελέγχοντας τις επιδόσεις των τελευταίων ετών, θα δει κανείς ότι μετά το Ριο, μιλάμε ίσως για την πιο γρήγορη πίστα στις 5 Ολυμπιάδες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, με το τρίαθλο ενσωματωμένο ως αγώνισμα. Σε όλο το άρθρο αναφέραμε διάφορα στατιστικά δεδομένα, είναι όμως κοινό μυστικό ότι τα μετάλλια στην Ολυμπιακή απόσταση κρίνονται σε επιδόσεις περί τα 17’ στο κολύμπι, τα 55’ με 56’ στο ποδήλατο και 29’ στο τρέξιμο. Μήπως πλέον ήρθε η ώρα να γίνει επαναπροσδιορισμός στρατηγικής στο άθλημα σε αγώνες τέτοιου επιπέδου ή οι επιδόσεις αυξάνουν χορηγούς, τηλεθέαση, οπότε αυτή είναι η ζοφερή προτεραιότητα ; 

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε δυο σπουδαίους αθλητές, που συμμετείχαν χτες το Τόκιο. Ο ένας είναι  εκ των αδερφών Brownlee, o Jonathan Brownlee. Μπορεί για μόλις 1 sec να έχασε την 4η θέση, όμως έδειξε για μια ακόμη φορά ότι οι μέχρι τώρα Ολυμπιακοί του τίτλοι μόνο τυχαίοι δεν είναι. Συνεπής σε ένα ακόμη μεγάλο ραντεβού.

Ο δεύτερος ακούει στο όνομα Javier Gomez Noya. Αναμφίβολα από τους κορυφαίους τριαθλητές στην ιστορία του αθλήματος, αγωνιζόμενος για περίπου 20 χρόνια σε κορυφαίο επίπεδο, Ολυμπιονίκης, με μετάλλια, διακρίσεις και πολλούς Παγκόσμιους τίτλους, χαρίζοντας μας πολλές όμορφες στιγμές στην διάρκεια της αγωνιστικής του δράσης: Χτες (ίσως) ολοκληρώθηκε μια τεράστια καριέρα σε αγώνες ITU, όπως αποκάλυψε ο ίδιος: 

Thanks for all of your messages and support. As you can imagine, I’m not happy at all with my result at the Tokyo Olympics today. After all the hard training and preparations, the body just didn’t respond today. It wasn’t the heat (it wasn’t that hot after all) I just felt flat, I had nothing to give, but I’m not going to bore you with reasons and justifications. In elite sport, results are what matter and today I wasn’t good enough. 

I would have liked to do better in what it probably was my last ITU race, but that’s life!

I’ve raced ITU at the highest level for about 20 years, competing against different generations of amazing athletes, lived incredible experiences and I’m honored to be the athlete with more wins. It’s definitely way more than I could have dreamt of! 

But more than the wins, what I enjoyed the most was the incredible journey and I want to thank everyone involved. From coaches to training mates, rivals, friends, sponsors, @worldtriathlon , federations… too many people to name all. Thank you 🙏🏻

Huge congratulations to the guys on the podium today. @kristianblu @lixsanyee and @hayden_wilde . Your talent and hard work are amazing and you are great ambassadors of our sport. 👏🏻

My friends in the Spanish team: Mario, Fernando, well done today. You’ve given a lot to the sport in Spain and you still have much more to give. Thanks for the great times and memories, all around the world!

A special thanks to my wife, Anneke and my family of course. This wouldn’t have been possible without you.

And last but not least, to all my followers and fans. Only for reading this far, thank you! And of course, for your unconditional support. 

I still love the sport and I’m committed to keep working hard and setting new goals. With the same attitude and professionalism I’ve always had. Just aiming for different goals. I’m excited about new challenges and new races in longer distances. Onwards.

Αποτελέσματα Elite Men

POSITIONATHLETE FIRSTATHLETE LASTNATBIBTOTAL TIMESWIMT1BIKET2RUN
1KristianBlummenfeltNOR4301:45:0418:0400:3956:1900:2829:34
2AlexYeeGBR5501:45:1518:0900:3856:1700:2729:44
3HaydenWildeNZL201:45:2418:1700:3956:0700:2929:52
4MartenVan RielBEL2701:45:5217:4500:4056:3700:2930:21
5JonathanBrownleeGBR5401:45:5317:4900:3856:3800:2630:22
6KevinMcDowellUSA5201:45:5418:2900:3755:5600:2830:24
7BenceBicsákHUN1801:45:5617:5500:4256:2600:2930:24
8GustavIdenNOR4401:46:0018:2400:3955:5900:2930:29
9MaxStuderSUI4701:46:0618:2500:3955:5900:2830:35
10MarioMolaESP2201:46:1318:2100:3856:0600:3030:38
11CasperStornesNOR4501:46:1917:5800:4256:2100:2830:50
12FernandoAlarzaESP2001:46:2218:2000:3856:0900:3330:42
13VincentLuisFRA701:46:2417:3900:3956:4500:3030:51
14KenjiNenerJPN3001:46:2417:5100:4156:3100:2830:53
15TylerMislawchukCAN1501:46:2817:5000:3956:3500:2930:55
16JacobBirtwhistleAUS1001:46:3218:1400:3856:1100:2831:01
17DorianConinxFRA601:46:4818:0400:4156:1800:3031:15
18TaylerReidNZL101:46:5417:4500:3756:4000:2731:25
19MakotoOdakuraJPN3101:47:0318:2100:4156:0500:3031:26
20ShacharSagivISR3801:47:1018:1200:3956:1400:2831:37
21LéoBergereFRA501:47:2018:0000:4156:2200:3031:47
22AndreaSalvisbergSUI4601:47:2518:0200:4056:0300:3032:10
23JoaoSilvaPOR2501:47:3017:5500:4156:3000:3131:53
24MatthewHauserAUS1101:47:3518:0700:4256:1800:2931:59
25JavierGomez NoyaESP2101:47:4618:2200:3856:0500:3332:08
26AaronRoyleAUS1201:47:5718:0900:4156:1400:3232:21
27JoaoPereiraPOR2401:48:0317:5600:3856:3100:3132:27
28ManoelMessiasBRA3401:48:1118:3700:3857:4000:3330:43
29TamásTóthHUN1901:48:1918:0700:4056:2000:3332:39
30DiegoMoyaCHI3901:48:2917:5000:4256:3400:3532:48
31CrisantoGrajalesMEX4001:48:3618:2300:4157:5200:3431:06
32DmitryPolyanskiyRUS801:48:4617:4000:3856:4900:3133:08
33OscarCogginsHKG5601:48:5517:5400:4156:2900:2833:23
34LukasHollausAUT2801:48:5918:3800:4057:3800:2931:34
35RanSagivISR3701:49:0418:2400:4257:5000:3331:35
36FelixDuchamptROU2301:49:0618:3900:3857:4200:2931:38
37GianlucaPozzattiITA3501:49:1418:0000:4356:2400:3633:31
38JonasSchomburgGER401:49:3417:4200:3858:3800:3432:02
39DelianStateffITA3601:50:0017:5400:4256:3100:2934:24
40JustusNieschlagGER301:50:1018:0900:4256:1400:3334:32
41RostislavPevtsovAZE3301:50:4618:2700:3957:5000:3333:17
42MorganPearsonUSA5301:52:0518:0200:3858:1700:3634:32
43IgorPolyanskiyRUS901:52:0717:4700:4158:3000:3534:34
44StefanZachäusLUX1401:52:2117:5600:3956:2900:3236:45
45MehdiEssadiqMAR3201:53:2517:5800:4858:1300:4035:46
46IrvingPerezMEX4101:54:0218:0600:3861:1400:3033:34
47MohamadMasoSYR4201:54:1218:0700:4258:1000:4036:33
48RussellWhiteIRL1701:54:4018:3500:4457:4000:3637:05
49MatthewSharpeCAN1601:57:3217:5600:3956:3100:3641:50
DNFAloisKnablAUT29DNF
DNFHenriSchoemanRSA51DNF

Best-10 swim splits

ATHLETE FIRSTATHLETE LASTNATSWIM
VincentLuisFRA00:17:39
DmitryPolyanskiyRUS00:17:40
JonasSchomburgGER00:17:42
MartenVan RielBEL00:17:45
TaylerReidNZL00:17:45
IgorPolyanskiyRUS00:17:47
JonathanBrownleeGBR00:17:49
TylerMislawchukCAN00:17:50
DiegoMoyaCHI00:17:50
KenjiNenerJPN00:17:51

Best-10 bike splits

ATHLETE FIRSTATHLETE LASTNATBIBBIKE
KevinMcDowellUSA5200:55:56
GustavIdenNOR4400:55:59
MaxStuderSUI4700:55:59
AndreaSalvisbergSUI4600:56:03
MakotoOdakuraJPN3100:56:05
JavierGomez NoyaESP2100:56:05
MarioMolaESP2200:56:06
HaydenWildeNZL200:56:07
FernandoAlarzaESP2000:56:09
JacobBirtwhistleAUS1000:56:11

Best-10 run splits

ATHLETE FIRSTATHLETE LASTNATBIBRUN
KristianBlummenfeltNOR4300:29:34
AlexYeeGBR5500:29:44
HaydenWildeNZL200:29:52
MartenVan RielBEL2700:30:21
JonathanBrownleeGBR5400:30:22
KevinMcDowellUSA5200:30:24
BenceBicsákHUN1800:30:24
GustavIdenNOR4400:30:29
MaxStuderSUI4700:30:35
MarioMolaESP2200:30:38

(photo credits: World Triathlon)

1 thought on “Tokyo 2020 Olympic Games: Results Men Elite”

  1. Θαύμασα το πείσμα και την αντοχή στον πόνο στο πρόσωπο του Blummenfelt. Και χάρηκα για το αποτέλεσμα. Άξιος!
    Πραγματικά πολύ εύστοχη η δήλωση του Wilde… “surround yourself with good people”.
    Είμαι απογοητευμένος από το μέρος, τη μετάδοση, αλλά και την εξέλιξη του ποδηλατικού σκέλους. Νομίζω ότι πρόκειται για ένα Swim-Run αγώνα. Ο Luis έκανε τη προσπάθειά του και στο κολύμπι και στο ποδήλατο, αλλά το πλήρωσε και “πάτωσε”.
    Το ξαναλέω, το άθλημα είναι άδικο για τους καλούς κολυμβητές και ποδηλάτες, και δεν είναι πλέον ατομικό. Κάποιοι έχουν βοήθειες από συμπατριώτες τους (όχι στον συγκεκριμένο αγώνα). Κάτι πρέπει να γίνει με τους κανονισμούς…

    Reply

Leave a Comment

Send this to a friend