fbpx

IRONMAN Greek Finishers: Part 3B (2012-2013)

Με αφορμή τα 30 χρόνια Ελληνικών συμμετοχών στην full distance, το swimbikerun.gr θυμάται, αναπολεί, εξιστορεί, καταγράφει τις σημαντικότερες στιγμές αυτής της διαδρομής

Λόγω πληθώρας ύλης και για την καλύτερη διαχείρηση του αρχειακού υλικού, το διάστημα 2009-2013, παρουσιάζεται σε δύο μέρη (2009 – 2011 & 2012 – 2013)

Διευκρίνιση/ευγενική υπενθύμιση για την καλύτερη κατανόηση όλων όσων ακολουθούν:
1. Οποιαδήποτε ένσταση, διαφωνία, ή ακόμη επιπλέον πληροφορία ή προσθήκη υλικού (φωτογραφίες, κλπ) σε όσα θα ακολουθήσουν, είναι πάντα ευπρόσδεκτη και καλοδεχούμενη στο info@swimbikerun.gr, εφόσον υπάρχει επιχείρημα και αποδεδειγμένη τεκμηρίωση. 
2. Απαραίτητη προυπόθεση είναι να κατανοήσουμε ότι το κείμενο αφορά τερματισμούς και συμμετοχές Ελλήνων τριαθλητών και τριαθλητριών αποκλειστικά στην full distance και δεν αποτελεί προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας του Ελληνικού Τριάθλου. 
3. Ο ορισμός “IRONMAN Greek Finishers” προαπαιτεί να έχει δηλώσει ο κάθε τριαθλητής ή τριαθλήτρια, ως χώρα εκπροσώπησης την Ελλάδα. Με δεδομένο ότι το άθλημα αναπτύχθηκε από το ξεκίνημά του σε χώρες με αρκετούς ομογενείς και έντονο το Ελληνικό στοιχείο (Αμερική, Ωκεανία, Ν.Αφρική, Γερμανία, κλπ), στις λίστες μας καταγράφονται μόνο όσοι δηλώνονται με τα Ελληνικά χρώματα. Διαφορετικά θα γίνεται απλή αναφορά.

2012:

Η προηγούμενη χρονιά (2011) ήταν ίσως από τις πιο παραγωγικές χρονιές στην ιστορία των IRONMAN Greek Finishers: 16 διαφορετικοί αγώνες, 49 συμμετοχές (6 αθλητές με διπλή συμμετοχή την ίδια χρονιά), κανένα DNF, 29 rookies στην απόσταση, 79 διαφορετικοί φιναλίστ στην full distance μέχρι και το 2011. Ήταν επίσης η χρονιά έπεσαν οι “τίτλοι τέλους” από τους οργανωτές του “Σχίνιαθλον”, μετά τους αγώνες του Σεπτεμβρίου (Sprint distance) και Οκτωβρίου (Olympic distance – και οι δύο αγώνες με ρεκόρ συμμετοχών).

Το 2012, είναι η χρονιά του Β’ Μνημονίου (Φεβρουάριος 2012). Tο ASTROMAN στην 3η του χρονιά, με νέο ρεκόρ συμμετοχών (129 αθλητές ξεκίνησαν τον αγώνα του 2012): μέσα σε δύο χρόνια αύξηση 17% των συμμετοχών σε καθεστώς μνημονίων, δεν είναι και ασήμαντη ποσόστωση λόγω των καταστάσεων της εποχής: αν κ η τάση εγγραφών έδειχνε για 160 με 180 αθλητές, η προκύρηξη εκλογών για τις 6 Μαίου έφερε την μετακίνηση του αγώνα σε νέα ημερομηνία (13/5/2012) από ότι είχε αρχικά ανακοινωθεί (06/05/2012). Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης έφερε και νέες εκλογές στις 17 Ιουνίου του 2012. Μια ματιά στα αποτελέσματα της εποχής θα δει κανείς ότι στον αγώνα του 2012, δύο στους 3 Έλληνες τριαθλητές που συμμετείχαν στο ASTROMAN, έχουν τερματίσει σε αγώνα full distance. Ήταν και ο πρώτος τριαθλητικός αγώνας για τον Γρηγόρη Σουβατζόγλου. Οι πιο δυνατοί σε μνήμη, ίσως θυμούνται και το γεγονός ότι το διάστημα Φεβρουάριος με Απρίλιος ήταν από τα πιο βροχερά δίμηνα στην Αττική τα τελευταία χρόνια (υπάρχει και ένας αστικός μύθος όσον αφορά την πώληση εργόμετρων στην Ελληνική αγορά, κυρίως στην περιοχή του λεκανοπεδίου).

Με βάση τις καταστάσεις που περιγράψαμε πιο πάνω (μνημόνιο, διπλές κοινοβουλευτικές εκλογές) το 2012 δεν συνέχισε με την κεκτημένη ταχύτητα του 2011. Παρόλα αυτά, το 2012 πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη Ελληνική αποστολή που καταγράφηκε μέχρι και σήμερα, στο IRONMAN Austria με 26 Ελληνικές συμμετοχές (οι εγγραφές ήταν 28), ενώ σπάει και το φράγμα των 100 Ελλήνων φιναλίστ σε αγώνες full distance.

Η χρονιά θα ξεκινήσει αγωνιστικά για μια ακόμη φορά από το IRONMAN South Africa, με τον ομογενή Konstantin Vlachos (22 Απριλίου 2012): 4η φορά στην Νότια Αφρική κ 10η στην απόσταση. Ένα μήνα πιο μετά (21/05/2012) είναι η σειρά του Κωνσταντίνου Κουμάργιαλη στο IRONMAN Texas, στην 4η και τελευταία του συμμετοχή σε αγώνα full distance. Στις 17 Ιουνίου 2012 γίνεται για τελευταία φορά στην ιστορία του, το IRONMAN Regensburg με δύο Ελληνικές συμμετοχές, αυτή του Ι.Κοσσένα και του (πρωτοεμφανιζόμενου) Μαρίνου Βασιλά.

Στις 23 Ιουνίου έχουμε τις πρώτες Ελληνικές συμμετοχές στο inaugural 2012 CELTMAN (αγώνας Xtreme Triathlon) με τον Λευτέρη Παρασκευά και τον Πάρη (Παρασκευά) Λιόντο, ο οποίος δηλώθηκε μόλις ένα μήνα πριν τον αγώνα. Ο Λευτέρης στην προσπάθεια αυτή είχε την υποστήριξη του Bikeme.gr, πέτυχε τον δεύτερο καλύτερο χρόνο στην κολύμβηση (41:10) εκείνη την χρονιά, με τα δημοσιεύματα της εποχής να κάνουν λόγο για θερμοκρασία νερού στους 9oC! Η επίδοση του είναι και η τρίτη καλύτερη στην ιστορία του CELTMAN, με αποτέλεσμα την ένταξη του στο “CELTMAN Hall of Fame“, στην κατηγορία “Top Ten Swim Times” (μόλις 11 αθλητές στην ιστορία των 1109 “CELTMAN finishers” έχουν επίδοση κάτω από 45min). Στον ίδιο αγώνα συμμετείχε και ο ομογενής (Melbourne, Australia) Chris Kateifides (Blue T-Shirt, 17:26:43).

Celtman 2012: Στον Λευτέρη Παρασκευά πάντα άρεσαν τα δύσκολα. Τερματίζοντας τον αγώνα πέρασε στο Celtman Hall of Fame με την ιστορική του επίδοση στα παγωμένα νερά της Σκωτίας! Photo credit: Λευτέρης Παρασκευάς

Είμαι άνθρωπος των ορίων και των μη συμβατικών καταστάσεων. Προσπαθω να δοκιμάζω τον εαυτό μου και το σώμα μου σε συνθήκες δύσκολες με μοναδικό γνώμονα την περιπέτεια, την διαφορετικότητα και όχι τον ανταγωνισμό και την νίκη. Το  Celtman για μένα ήταν από τις πιο όμορφες εμπειρίες που έχω ζήσει στην αθλητική μου καριέρα. Ο συνδυασμός της  μοναδικής αυτής χώρας (Σκωτίας) με τα αφιλόξενα βουνά της (Highlands) και τα παγωμένα νερά των λιμνών της, σε βάζει σε διαδικασία να νιώσεις την δύναμη της φύσης, να έρθεις αντιμέτωπος με  τα όρια σου μέσα από μια δύσκολη διαδρομή υπέρτατης ομορφιάς.

Λευτέρης Π.

Στις 24 Ιουνίου έχουμε 5 Έλληνες (3 rookies) στο IRONMAN France: ο ομογενής Alexander Nikolopoulos αποφασίζει αυτή την χρονιά να συμμετάχει στην Νίκαια (και όχι στην Φρανκφούρτη ως είθιστε) με εντυπωσιακή επίσης επιτυχία (sub10h, sub 5h bike), ο Βασίλης Βοσνάκης (στην δεύτερη του συμμετοχή) με τον συντοπίτη του και μετέπειτα συνοδοιπόρο του σε αγώνες X-Tri Νικηφόρο Φωκά (πρώτη εμφάνιση σε αγώνα full distance), το μόνιμο κάτοικο Ελλάδος τα τελευταία χρόνια (Κέρκυρα) Jean-Paul Goutorbe (αθλητής υπεραποστάσεων/ultra trail) και τον επίσης πρωτοεμφανιζόμενο Βασίλη Μπαμπανίκα (DQ).

Μια εβδομάδα μετά, είναι η σειρά για την μεγαλύτερη Ελληνική αποστολή που συμμετείχε ποτέ σε αγώνα full distance, μέχρι και σήμερα: 01 Ιουλίου 2012, IRONMAN Austria. Είναι η εξέλιξη της παρέας του 2009 (Φρανκφούρτη) και 2011 (Roth) με μερικές ακόμη προσθήκες: Στους ήδη έχοντες πάρει το “βάπτισμα του πυρός” στην απόσταση Κ. Παπανικολάου, Λ. Αθανασόπουλο, Αλ. Αντωνόπουλο, Μ. Πάχο, Γ. Κανάκη, Xάρη Νικολάου, Π. Θεοφιλά, Δ. Αλεβιζάκη, Θ. Κωνσταντόπουλο, Αλ. Αθανασόπουλο, Β. Χαραλαμπόπουλο, Γ. Φανάκη, Σπ. Θεοδώρου (DNF λόγω χτυπήματος στην διάρκεια του κολυμβητικού σκέλους), έρχονται να προστεθούν και 13 πρωτοεμφανιζόμενοι: Δ. Μανωλάκενας, Ζαφ. Κωτσάκης, Μ. Κονταράτος, Γ. Ψαρόπουλος, Σπ. Νικολούζος, Γ. Σεμερτζίδης, Π. Κοντός, Ε. Σουλιώτης, Π. Βλάχος, Δ. Τσίμουρας, Μ. Καμισάκη, Κ. Θεοδωρόπουλο, Γ. Καρυοφίλλη. Στην Αυστρία ταξίδεψε αλλά δεν συμμετείχε λόγω τραυματισμού και ο Κωνσταντίνος Καββαθάς. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην Αυστρία εκείνο το Σαββατοκύριακο, δυσκόλεψαν τις προσπάθειες όλων των αθλητών: το κολύμπι έγινε χωρίς την χρήση wetsuit, στο τρέξιμο η θερμοκρασία έφτανε ακόμη και τους 38oC. Δεν είναι τυχαίο και το ποσοστό των εγκαταλείψεων που άγγιξε το 17,5% (352 DNF). Ακόμη και η επίδοση του νικητή του αγώνα (08:16:55 – Faris Al-Sultan) δείχνει την δυσκολία της ημέρας, σε ένα αγώνα που τα τελευταία 10 χρόνια (2010 και μετά) έχουν σημειωθεί 6 φορές επιδόσεις sub 8h, ενώ η επίδοση εκείνης της χρονιάς (2012) ήταν η 2η πιο αργή, μετά από αυτή του 2019 (κολύμπι χωρίς στολή και βροχή). Θυμίζουμε ότι στο προηγούμενο άρθρο σχετικά με το μέρος 3Α (2009-2011), είχαμε αναφερθεί ότι το ποσοστό sub10h στο Klagenfurt είναι περί το 8.5%, με την επίδοση του 2011 (για sub10h) να είναι στο 13.2%, το 2012 το αντίστοιχο ποσοστό αθλητών που πέτυχαν επίδοση sub10h, ήταν μόλις στο 3.3%!

Στις 8 Ιουλίου 2012, έχουμε δύο Ελληνικές συμμετοχές στο IRONMAN Frankfurt και οι δύο πρωτοεμφανιζόμενες, με τον Tamtelen Αλέξανδρο (συμμετοχή και το 2011 αλλά ως GER) και τον Gerhard Schymik. Την ίδια μέρα (08/07/2012) στο Challenge Roth έχουμε το ETU Challenge Long Distance Triathlon European Championships 2012 με την συμμετοχή του του ομογενή Σάκη Μίκα (226/344, M40-44, η κατάταξή του για το ETU LD European Championship – στο αρχείο που ακολουθεί πιο κάτω, είναι η συνολική του κατάταξη στο Challenge Roth με βάση τις συνολικές συμμετοχές στον αγώνα).

Στις 15 Ιουλίου έχουμε την εμφάνιση του Ιγνάτιου Καλικάντζαρου, του Σπύρου Παναγιωτάτου και του Πέτρου Νίκα (DNF) στο IRONMAN Zurich. Πιο βόρεια, στο IRONMAN UK (Bolton) στις 22 Ιουλίου ο Ισίδωρος Καργάτζης κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του στην απόσταση, σε ένα περιπετειώδη (για τον ίδιο αγώνα), μια και ένα ατύχημα στο 1ο χιλ του ποδηλατικού σκέλους είχε σαν αποτέλεσμα το σπάσιμο δυο πλευρών και (ακόμη χειρότερα) να τρυπήσει ο ένας πνεύμονας. Τελικά ο Χιώτης τριαθλητής κατάφερε να ολοκληρώσει τον τερματισμό του, αλλά στην συνέχεια να μεταφερθεί στο Royal Hospital του Bolton. Στον ίδιο αγώνα συμμετέχει και ο ομογενής, μόνιμος κάτοικος UK, Philip Hatzis, κατακτώντας την πρώτη θέση στην ηλικιακή του κατηγορία (#129, GB, M18-24, 09:47:05) και φυσικά πρόκριση για το Μεγάλο Νησί, στο IRONMAN World Championship 2012. (O Philip είχε συμμετέχει ένα χρόνο νωρίτερα στο IM 70.3 WC).

Ironman Bolton 2012: O Ισίδωρος Καργάτζης κατάφερε να τερματίσει το δύσκολο αυτό Ironman, σοβαρά τραυματισμένος στα πλευρά και τον πνέυμονα μετά από πτώση με το ποδήλατο. Photo credit: Ισίδωρος Καργάτζης

Στις 4 Αυγούστου 2012, είναι η στιγμή για το πρώτο Norseman του Βασίλη (Billy) Βοσνάκη. Μαύρο T-shirt και μια εντυπωσιακή συνέχεια στο χώρο των αγώνων X-Tri. Και εδώ συναντάμε ξανά τον ομογενή Chris Kateifidis (Black T-Shirt, 15:57:32).

O Βασίλης Βοσνάκης παίρνει το βάπτισμα τους πυρός στο παγωμένο Norseman! Τα προσεχή χρόνια, ο τριαθλητής από την Κεφαλλονιά θα γράψει την δική του ιστορία στους αγώνες X-Tri. Photo credit: Βασίλης Βοσνάκης

Στις 11 Αυγούστου 2012 στο IM USA Championship, έχουμε την συμμετοχή του ομογενή του Kyriakos Theofanides (#1120, USA, M30-34, 11:00:12). Την επόμενη ημέρα, 12 Αυγούστου 2012 είναι η 6η συμμετοχή στου Κωνσταντίνου Παπανικολάου στην απόσταση στο Challenge Copenhagen σε ένα αγώνα (6 συμμετοχές μέχρι και το 2020, από τις 18 συνολικά) που όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων είναι και ο αγαπημένος του, με νέο personal best (09:33:51 vs 09:48:16 στο Roth το 2011) και 5η θέση στην ηλικιακή του κατηγορία (Μ40-44) και 60ος στην γενική κατάταξη επί συνόλου 1373 αθλητών. Ίσως τότε (2012) ο Κωνσταντίνος να ήταν στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση που βρέθηκε ποτέ. Στις 18 Αυγούστου είναι το inaugural IRONMAN Kalmar (Sweden) και η δεύτερη συμμετοχή του Ι.Κοσσένα, εντός του 2012. Στις 9 Σεπτέμβρη, στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, στο IRONMAN Wisconsin κανει για πρώτη φορά η ομογενής Frantseska Kois. Στις 16 Σεπτέμβρη γίνεται ένας ακόμη εγχώριος αγώνας μεσαίας απόστασης στην Καλαμάτα (TLP 112.9), “πρόκριμα” για τους μετέπειτα rookies του 2013, με την επικράτηση του Κωνσταντίνου Παπανικολάου.

Mερικές βδομάδες αργότερα, στις 13 Οκτωβρίου ο Alexander Nikolopoulos κάνει την 4η του συνεχόμενη εμφάνιση στην Κόνα, δηλώνοντας αυτή την φορά ως χώρα προέλευσης την Γερμανία (GER). Είναι η τελευταία του συμμετοχή σε IRONMAN World Championship. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2012 έχουμε όμως μια ακόμη Ελληνική συμμετοχή, αυτή του Ανδρέα Γκόρου, εξασφαλίζοντας την συμμετοχή του μέσω του “Kona Lottery”. Σαν θεσμός το Kona Lottery, ξεκίνησε το 1983 και ολοκληρώθηκε το 2015, δίνοντας 100 slots το χρόνο κατόπιν κλήρωσης ανάμεσα σε AG που έχουν τερματίσει επιτυχώς σε αγώνα ΙΜ την προηγούμενη χρονιά, από την χρονιά της κλήρωσης. Για να συμμετέχει κάποιος στην κλήρωση πέρα από τον επιτυχή τερματισμό που αναφέραμε, έπρεπε να καταβάλει το ποσό των  $50 για την συμμετοχή του στην κλήρωση και αν ήταν ένας από τους 100 τυχερούς, τότε επιβαρύνονταν και με το κόστος απόκτησης του slot εγγραφής/συμμετοχής (περί τα $850). Για παράδειγμα αν κάποιος τερμάτιζε το 2014, θεμελείωνε δικαίωμα στην κλήρωση του 2015 (συνήθως η κλήρωση γίνονταν Μάρτη έκαστου έτους) και αν ήταν από τους τυχερούς της κλήρωσης τότε θα συμμετείχε στο IM WC του 2015 (δεν μπορεί να μεταφέρει το slot σε επόμενη/ες χρονιά/ές). Tα slots από το Kona Lottery μεταφέρθηκαν στην πορεία από την IRONMAN WTC, σε αγώνες 70.3 στην Κίνα. Ο Ανδρέας γίνεται ο 4ος Έλληνας μετά τους (κατά σειρά) Κρομμύδα, Κουτσογιάννη και Νικολόπουλο που συμμετείχαν σε IRONMAN World Championship. O ομογενής Philip Hatzis τερματίζει με χρόνο 09:58:54 (#2023, UK, M18-24).

O Aνδρέας Γκόρος θα γίνει ο 4ος Έλληνας που θα πάρει γεύση από Kona. Φωτογραφίες από την συμμετοχή και τον τερματισμό του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Ironman το 2012, παρέα με τον Αλέξανδρο Νικολόπουλο και τον Βασίλη Κρομμύδα. Photo credit: Αντρέας Γκόρος
O Αλέξανδρος Νικολόπουλος τερματίζει για 4η φορά φορά στην Κόνα! Αθλητής πολύ υψηλών δυνατοτήτων, θα αποχαιρετήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα Ironman με μοναδικές επιδόσεις για να ασχοληθεί και με άλλου είδους αγώνες. Photo credit: Αλέξανδρος Νικολόπουλος

Στις 25 Νοεμβρίου 2012, στο IRONMAN Cozumel έχουμε άλλες δυο Ελληνικές συμμετοχές. Ο Ι.Κοσσένας γίνεται ο πρωτος Έλληνας Age Grouper που μετέχει σε 3 αγώνες full distance εντός της ίδιας αγωνιστικής περιόδου (επίδοση που είχε και ο Β. Κρομμύδας το 1994 αλλα σαν Elite/Pro). O ομογενής (USA) Βασίλης Τοξαβίδης κάνει και αυτός την εμφάνισή του για πρώτη φορά σε αγώνα απόστασης ΙΜ. Η χρονιά κλείνει στις 9 Δεκεμβρίου 2012, με 2 ακόμη Ελληνικές συμμετοχές στο IRONMAN Western Australia, με τον Ανδρέα Γκόρο (2η συμμετοχή εντός του 2012) και τον Αλέξανδρο Πουλή στην πρώτη του συμμετοχή στην απόσταση.

Απολογισμός της χρονιάς: 53 συμμετοχές (καλύτερη μέχρι τότε επίδοση) σε 17 διαφορετικούς αγώνες, 25 rookies στην απόσταση, 104 finishers (συνολικά από το 1991 μέχρι και το 2012), 3 DNF/DSQ.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του 2012:

RaceSurnameNameTimeGenderBib #AGOverallAG RankingSwimT1BikeT2Run
IM South AfricaVlachosKonstantin13:34:41M1388M50-54624/138142/9001:20:3910:0006:50:0412:4405:01:14
IM TexasKoumargialisKonstantinos10:45:01M1834M40-44210/202035/33601:13:384:3205:14:243:1204:09:14
IM RegensburgKossenasIoannis10:57:33M796M30-34370/105979/14900:55:593:1705:37:332:2804:18:16
IM RegensburgVasilasMarinos11:15:11M1338M30-34441/105992/14901:14:467:5105:59:407:1103:45:43
ΙΜ BoltonKargazisIsidoros16:58:22M1010M40-441179/1179244/24401:45:378:5008:10:597:0406:45:52
Celtman XtriParaskeuasLefteris15:44:29M62MS49/108 (Black )00:41:108:0007:00:2111:5607:43:02
Celtman XtriLiontosParis18:07:53M150MS10/11 (White)00:57:2915:4009:29:1710:2507:15:02
IM FranceNikolopoulosAlexander09:28:00M1185M35-3926/20524/39301:06:004:5504:55:274:4903:17:38
IM FranceVosnakisVassilis12:06:00M1845M40-44913/2052202/45101:09:3610:4106:11:569:2204:24:25
IM FranceFokasNikiforos12:35:03M623M30-341144/2052198/31101:03:5815:1106:13:049:2204:53:28
IM FranceGoutorbeJean Paul13:26:52M2436M55-591506/205231/5201:34:308:1506:28:017:2104:58:45
IM FranceBampanikasVassilisDQM1345M40-44
IM AustriaPapanikolaouKonstantinos10:03:39M1770M40-44120/200622/41401:18:594:4405:11:045:3903:23:13
IM AustriaAntonopoulosAlex10:19:34M955M35-39173/200631/31701:02:164:2805:26:074:3603:42:07
IM AustriaAlevizakisDionisios10:40:32M1154M35-39276/200655/13701:19:075:0105:16:033:2803:56:53
IM AustriaManolakenasDimitris10:46:31M660M30-34312/200668/29901:03:436:1305:35:424:1403:56:39
IM AustriaAthanasopoulosLeonidas11:09:01M1517M40-44485/2006111/41401:33:285:3905:28:374:0103:57:16
IM AustriaKotsakisZafeiris11:30:50M785M30-34647/2006129/29901:15:475:0605:40:534:1104:24:53
IM AustriaTheofilasPanagiotis11:40:42M1070M35-39728/2006159/31701:18:596:4105:49:177:3904:18:06
IM AustriaKontaratosMichael11:45:17M920M30-34762/2006145/29901:12:387:2806:17:545:4704:01:30
IM AustriaPsaropoulosGiannis11:49:04M2276M50-54794/200635/15101:15:355:0206:03:265:2104:19:40
IM AustriaKonstantopoulosTheofanis11:55:52M833M30-34861/2006168/29901:22:205:1005:44:456:4004:36:57
IM AustriaPachosMarkos11:56:42M842M30-34866/2006169/29901:10:495:3205:11:225:0305:23:56
IM AustriaNikolouzosSpyros11:59:25M1097M35-39894/2006192/31701:25:317:3505:30:466:1304:49:20
IM AustriaSemertzidisGiannis12:03:18M680M30-34927/2006182/29901:12:3810:5006:00:149:4204:29:54
IM AustriaKontosPanos12:41:25M1251M35-391191/2006251/31701:28:0422:1005:56:4615:4004:38:45
IM AustriaKanakisGeorgios12:42:12M990M35-391198/2006253/31701:01:215:2505:59:317:0405:28:51
IM AustriaAthanasopoulosAlexis13:01:54M1444M40-441363/2006319/41401:26:236:3205:48:558:0805:31:56
IM AustriaSouliotisEvangelos13:16:38M1151M35-391441/2006299/31701:50:5611:1906:09:506:3204:58:01
IM AustriaVlachosPanos13:19:38M509M25-291467/2006126/13801:40:257:2806:34:355:0904:52:01
IM AustriaCharalampopoulosVassilis13:25:10M422M40-4414872006350/41402:08:0506:30:5304:30:35
IM AustriaTsimourasDimitris13:44:02M1435M40-441572/2006373/41401:43:226:1006:55:553:3504:55:01
IM AustriaKamisakiMaria13:45:26F197F35-391576/200632/5401:20:356:0506:44:4711:5405:22:05
IM AustriaFanakisGiannis13:49:18M854M30-341596/2006292/29900:55:246:5105:27:109:1807:10:35
IM AustriaTheodoropoulosKonstantinos13:58:23M492M25-291631/2006135/13801:17:259:3706:27:199:3305:54:29
IM AustriaKaryofillisGiannis14:58:23M851M30-341850/200628529901:34:0812:3007:15:368:5105:47:18
IM AustriaNikolaouCharalampos15:25:47M2469M50-541903/2006141/15902:01:599:3407:23:235:5905:44:52
IM AustriaTheodorouSpyrosDNFM1795M40-44
IM FrankfurtTamtelenAlexandros13:10:02M2802M35-391968/2314399/41001:22:348:1806:31:014:2605:03:43
IM FrankfurtSchymikGerhard14:21:15M2673M55-592217/231458/5901:38:0815:1907:12:017:0405:08:43
Challenge RothMikasSakis11:45:10M2370M40-441454/3237350/54901:17:033:3405:53:095:4504:25:41
IM ZurichKalikatzarosIgnatios12:03:47M816M35-39770/1394164/24401:18:447:3806:38:087:3003:51:47
IM ZurichPanagiotatosSpyros14:18:29M1183M25-291258/139499/10201:38:378:5207:31:229:3904:49:59
IM ZurichNikasPetrosDNFM1130Μ40-44
Norseman XtriVosnakisVassilis14:35:43M20986/14301:15:4710:5407:17:565:2605:45:42
Challenge CopenhagenPapanikolaouKonstantinos09:33:51M592M40-4460/13735/24601:02:205:0805:00:523:1003:22:23
IM KalmarKossenasIoannis10:15:40M1562M30-34322/134467/19701:00:184:1105:19:080:3203:51:31
IM WisconsinKoisFrantseska16:48:04F132F35-392318/233099/9901:55:1510:0008:13:285:1606:24:05
IM WC (Kona)GorosAndreas11:34:06M991M40-441167/1887192/24301:11:104:3706:17:417:3303:53:05
IM CozumelKossenasIoannis11:14:38M2578M30-34299/171554/25401:06:114:3905:49:400:4804:13:20
IM CozumelToxavidisVassilis16:10:58M2344M40-441700/1715280/28202:07:5215:4807:19:069:0606:19:06
IM Western AustraliaPoulisAlexander10:26:16M1094M30-34185/123936/13501:09:474:0305:23:353:2003:45:31
IM Western AustraliaGorosAndreas10:47:58M511M40-44262/123955/21301:07:554:5905:36:255:5903:53:00

2013:

Το Astroman σταματά σαν διοργάνωση, αφήνοντας ένα κενό στην προετοιμασία των Ελλήνων, με δεδομένο ότι ο αγώνας γίνονταν μήνα Μάΐο, ιδανική χρονική περίοδο πριν τους θερινούς αγώνες full distance του Ιουνίου και Ιουλίου. Το κενό καλύφθηκε μερικώς από κάποιους μεμονωμένους αγώνες του εξωτερικού (ΙΜ 70.3 Pescara, ΙΜ 70.3 St. Polten, κλπ) και εντός Ελλάδος από τους αγώνες της Ρόδου (Rodos 113 Challenge Κυριακή 28 Απριλίου 2013 – νικητής ο Γ. Μαστροσαββάκης με επίδοση 04:46:10) της Καλαμάτας (TLP 112.9) στις 15 Σεπτεμβρίου 2013 (νικητής για μια ακόμη φορά ο Κωσταντίνος Παπανικολάου με χρόνο 04:38:32). Το 2013 έχει μια ακόμη μεγάλη Ελληνική αποστολή, αυτή στο Ironman Frankfurt 2013 (25 συμμετοχές/24 τερματισμοί), τη 2η μέχρι μεγαλύτερη μέχρι και το 2020, σε ένα αγώνα που έρχεται και εδραιώνεται στο Ελληνικό κοινό. Πέρα από την Φρανκφούρτη, έχουμε μερικές ακόμη “δυνατές” παρουσίες και μάλιστα σε απαιτητικούς αγώνες όπως στο IRONMAN France (8 συμ./5 rookies), IRONMAN Zurich (4 συμ./όλοι rookies), IRONMAN Wales (4 συμ./όλοι rookies). Το 2013 δείχνει να είναι συνέχεια του εντυπωσιακού 2012, τόσο όσον αφορά τις συμμετοχές τριαθλητών, όσο και στον αριθμό διαφορετικών αγώνων που συμμετέχουν, ο οποίος παραμένει σταθερά σε διψήφιο αριθμό μετά το 2010. Η εντυπωσιακή εμφάνιση του Κωνσταντίνου Παπανικολάου στην Δανία τον Αύγουστο του 2012, δημιουργεί προσδοκίες για το αν θα έχουμε μια ακόμη Ελληνική συμμετοχή σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IRONMAN.

Η χρονιά ξεκινά στις 24 Μαρτίου από το IRONMAN Melbourne, με την συμμετοχή του ομογενή (και πρωτοεμφανιζόμενου) Anastasios Anton. Ο αγώνας έγινε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες για αυτό και η οργανωτική επιτροπή μείωσε την απόσταση στο κολύμπι κατά το ήμισυ, δλδ 1900μ, όμως σε δημοσιεύματα της εποχής αναφέρεται ότι το κολύμπι ήταν περί τα 1600μ. Στις 14 Απριλίου στο IM South Africa έχουμε την συμμετοχή του ομογενή Michael Kontos (#915, RSA, M40-44, 14:03:05) και στις 18 Μαΐου έχουμε μια ακόμη συμμετοχή για τον Konstantin Vlachos στο IRONMAN Lanzarote. Στις 23 Ιουνίου στην Νίκαια της Γαλλίας έχουμε 8 Έλληνες τριαθλητές (ισοφάριση των συμμετοχών του 2011): πέρα από τους έμπειρους Χάρη Νικολάου, Δημήτρη Κασίμη και Ισίδωρο Καργάζη, στον αγώνα εμφανίζονται για πρώτη φορά στην απόσταση και οι: Νικόλαος Λαπαρίδης, Γεώργιος Λουκάς, Αλέξης Γκέλης, Ηλίας Ταχμάζογλου και Αναστάσιος Βυθούλκας (στο αγώνα είχαμε και την απώλεια ενός 30χρονου Βρεττανού τριαθλητή από αυτύχημα στο ποδηλατικό σκέλος).

Ο ενθουσιασμός της πρώτης συμμετοχής στην “iron distance” είναι συναίσθημα μοναδικό. Ο Ηλίας Ταχμάζογλου περνάει τη γραμμή τερματισμού στο Ironman Nice 2013. Photo credit: Ηλίας Ταχμάζογλου

Επιτέλους έφτασε η μεγάλη μέρα αναχωρησεις για Νίκαια Γαλλίας μέσω Ιταλίας. Χαρά και άγχος ήταν , το πρώτο μου, ο φόβος για το άγνωστο. Η γνώση ότι ήμασταν και άλλοι ελληνες εκεί ήταν θετικό και ακόμα καλύτερο ,θα έπαιρνε μέρος και ο προπονητής μου. Γνώρισα τον Χάρη και τον Τάσο κάναμε παρέα κι ετσι το άγχος ήταν πολύ λιγότερο. Συναντήθηκα στην Expo με το παγκόσμιο πρωταθλητή και νικητή του αγώνα Φρεντερίκ βαν λιερντε, Δεν τον ήξερα , υπέγραφε φωτογραφίες του και στο ίδιο stand ήταν και ένας διαγωνισμός και χωρίς να τον γνωρίζω του ζήτησα να πάρω μέρος και ούτε που κατάλαβε τι ηθελα απο αυτον, τι γινόταν εκεί αλλά είχε πολύ γέλιο γιατί δεν τον ήξερα.

Μέρα Σάββατο 22 Ιουνίου 2013 εμφανίστηκε ο εχθρός ,διάρροια ,εμετοί ,πυρετός, πήρα τα γιατροσόφια μου βεβαια.Αν δεν είχα βάλει ξυπνητήρι δεν θα έπαιρνα μέρος στον αγώνα ,το πρωί πολύ άγχος και αυτή η παραλία εκεί ήταν γεμάτη από τεράστια βότσαλα. Και ο αγώνας ξεκινά, είχε συννεφιά και τεράστια κύματα, ο αγώνας είχε και έξοδο από το νερό, στην επιστροφή προς την στεριά κατάλαβα πως είναι να αφήνεις το σώμα σου να πλανάρει στην κορυφή του κύματος. Επιτέλους βγήκα σε 1:19.Ξεκινά το ποδήλατο στα πρώτα χιλιόμετρα ένιωθε ένα τεράστιο μπαλόνι στην κοιλιά μου ανεβαίνοντας προς το ψηλότερο σημείο προς το 90 km περίπου , εμφανίστηκε η ομίχλη και τότε έπεσαν αριθμό με το τραγούδι…. Η ζωή τραβάει την ανηφόρα, έκανα και ηχητικά του ,έλεγα με ρυθμό και ακούω τη λέξη again από άλλους συναθλητές και δώστου και πάλι και πάλι και πάλι αυτός ο ρυθμος έδινε ρυθμό στο πέταλαρισμα. Τα προβλήματα υγείας δε με άφησαν ,σταμάτησα εννέα φορές λογο διάρροιας ,τέλος το ποδήλατο σε 7:32.

Ξεκινά το τρέξιμο μεδυναμη κ ικανοποιηση οτι τωρα εφτασα στην πολη,τις προηγουμενες μέρες τραγουδάγαμε με τον Τάσο Βυθούλκα την «Μακεδονία ξακουστή».Πολύ κούραση πολλή ζέστη ,αλλα ο κόσμος που ήταν εκεί μας έδινε κουράγιο και δύναμη φωνάζοντας συνέχεια well done ,well done ,well done ,μπράβο μπράβο ,go ,go ,go. Κάπου στα 25 km σκέφτηκα τι κάνω εγώ εδώ ;θα πεθάνω εδώ μόνος μου ;όλο χαζά κάνω ! δεν ντρέπομαι λιγάκι, με είχε πάρει από κάτω. Στο 35 km βλέπω απέναντί μου στο διάδρομο τον Τάσο και μαζί ξεκινάμε το τραγούδι Μακεδονία ξακουστή ,εκεί άρχισα να πιστεύω ότι θα τερματίσω.
Και επειδή η διαδρομή ήτανε πηγαινέλα σημειώνω σε πιο σημειο θα ανοίξω την σημαία μου. Λοιπόν 3 km προ τερματσμου,  βάζω το χέρι μου στην τσέπη πίσω από το μπλουζάκι και βγάζω τη σημαία και απλά την κρατάω (να σημειωθεί ότι ήμασταν οι κακοί ,οι τεμπέληδες της Ευρώπης λόγω της κρίσης, δεν ήξερα κι αν ήταν σωστό αυτό με τη σημαία). Ο κόσμος πολυς να φωνάζουν white flag,what flag,what flag? Δε  βαριέσαι λέω άς την ανοίξω και το έκανα ,έτρεχα με τη σημαία ανοιχτή και με βλέπει ενας απο τους κριτες ,ο οποίος ερχόταν προς το μέρος μου, ωχ λέω πάει την πάτησα τώρα θα με ακύρωσει ,θα μου βγάλει κόκκινη κάρτα σκέφτηκα θα κάνω ότι δεν καταλαβαίνω τι μου λέει και θα το προσπεράσω, αλλά αυτός άρχισε να μου λέει μπράβο μπράβο you are a Τσάμπιον go go go.
Λογο διαρροιας είχα σταματήσει έξι φορές ακομα(συνολο 15 φορες).Τα τελευταία 500 m ούτε που το κατάλαβα και τερμάτισα, με ρούφηξε η αψίδα μετά από αυτόν ήρθαν κι άλλοι τερματισμοί αλλά ο καθένας έχει τη δική του ιστορία.

Συνεχίζω να φτιάχνω ιστορίες(Βοηθούμενος από γονείς και προπονητή). Προσωπικά πιστεύω στους αγγέλους και στον αρχάγγελο Μιχαήλ και λόγω του προβλήματος υγείας που είχα κατά τη διάρκεια του αγώνα τους επικαλέστηκα πολλές φορές να βοηθήσουν να μου δώσουν μία με τα φτερά τους και να τερματίσω και όσους τους περνουσα ή με περνούσαν είχαν ονόματα του όπως Mike Μισέλ Γκαμπριέλ τέτοια. Αφού τελείωσα και είδα και τα πυροτεχνήματα καθισμένος στο πεζοδρόμιο τελευταίος αθλητής που είδα μπροστά μου λεγότανε Μάικλ.

Δεν ξεχνιεται κάνεις τερματισμός, Νομίζω έκανα σωστή διαχείριση δυνάμεων αλλά πάντα κάθε αγώνας θα έχει τα δικά του. Θέλει σεβασμό, αν δεν το κάνεις θα το πληρώσεις ακριβά, δεν θα τερματίσεις. Από τότε το κόκκινο ανθρωπάκι είναι στη ζωή μου.

Ηλίας Τ.
Ο Αλέξης Γκέλης, πρωτοεμφανιζόμενος στην απόσταση θα τερματίσει στο Ironman Nice 2013. Photo credit: Αλέξης Γκέλης

Στις 30 Ιουνίου έχουμε δύο Ελληνικές συμμετοχές στο IRONMAN Austria και οι δύο πρωτοεμφανιζόμενοι, ο Βολιώτης Γρηγόρης Αμβράζης και ο Αλέξανδρος Αξιώτης, μόνιμος κάτοικος εξωτερικού εδώ και πολλά χρόνια. Για την ιστορία αυτή ήταν η 15η έκδοση του IM Austria, τον οποίο αγώνα παρακολούθησαν και 2 φίλοι τριαθλητές ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου και ο Αλεξανδρος Αντωνόπουλος, πριν συνεχίσουν το road trip για το Ironman Frankfurt της επόμενης εβδομάδας.

Στις 6 Ιουλίου 2013 στο CELTMAN έχουμε την συμμετοχή δύο Ελλήνων εκ Κεφαλληνίας ορμώμενοι, αχώριστο δίδυμο για πολλά χρόνια σε φημισμένους αγώνες X-Treme Triathlon του εξωτερικού: Βασίλης (Billy) Βοσνάκης και Νικηφόρος Φωκάς, με πολύ καλά πλασαρίσματα στην γενική κατάταξη. Για τον Βασίλη Βοσνάκη ήταν η απαρχή μιας σπουδαίας διαδρομής στο CELTMAN, εφόσον μερικά χρόνια αργότερα (2018) έμελε να μπει και αυτός στο “HALL OF FAME” του CELTMAN για μια επίδοση που θα συζητηθεί στην αφήγηση του 2018.

Ironman Frankfurt 2013, “η ζωή σε στιγμές”! Λίγο πριν την έναρξη του αγώνα: αγωνία, άγχος, αμηχανία, χαμόγελα, πίστη, αισιοδοξία. Από αριστερά προς τα δεξιά: Τάσος Χατζής, Γιώργος Μιχελάκης, Στέφανος Καμπαράκης (παρόλο τον τραυματισμό του, ταξίδεψε στην Φρανκφούρτη και ήταν δίπλα σε όλη την προσπάθεια της Ελληνικής αποστολής), Διονύσης Αλεβιζάκης, Γιάννης Κατωπόδης, Μαρία Καμισάκη, Γιάννης Καρυοφύλλης, Σπύρος Σουέρεφ. Ίσως η “ιστορία” χρωστά έναν τερματισμό στον Στέφανο. (Photo credit: Ειρήνη Νεονάκη Χατζή).

Η 7η Ιουλίου είναι μέρα για το IROMAN Frankfurt με 25 Ελληνικές συμμετοχές. Αν δεν ήταν ο τραυματισμός του Στέφανου Καμπαράκη να του στερήσει το δικαίωμα να αγωνιστεί, θα είχαμε επανάληψη των 26 συμμετοχών της Αυστρίας (2012). Τραυματισμό είχαμε μερικές βδομάδες πριν τον αγώνα και για τον Κωνσταντίνο Παπανικολάου, από επώδυνη πτώση σε αγώνα MTB, γεγονός που προκάλεσε την παραμονή του σε νοσοκομείο για μερικές ημέρες. Φυσικό ακόλουθο αυτής της εξέλιξης, ήταν η πλήρη ανατροπή των αγωνιστικών προσδοκιών του, ενόψη της συμμετοχής του στην Φρανκφούρτη, ανακόπτοντας έτσι την πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση στην οποία ήταν από το 2012 και μετά. Στους έμπειρους Κωνσταντίνο Καββαθά (γιόρτασε τον 10ο τερματισμό του στην full distance (με δυο χρόνια απουσίας) με sub 10h – το μοναδικό στην Ελληνική αποστολή), Διονύση Αλεβιζάκη, Δημήτρη Μανωλάκενα, Αλέξη Αθανασόπουλο, Θεοφάνη Κωνσταντόπουλο, Πάνο Κοντό, Κωνσταντίνο Παπανικολάου, Ιγνάτιο Καλλικάτζαρο, Πέτρο Νίκα, Μάρκο Πάχο, Μαρία Καμισάκη, Ευάγγελο Σουλιώτη, Σπύρο Θεοδώρου, Γιάννη Καρυοφύλλη, Νίκο Χατζηνικόλα και Γιάννη Φανάκη (DNF), έρχονται να προστεθούν και 9 rookies: Σπύρος Σουερέφ, Βασίλης Μπαμπανίκας, Ανδρέας Διακομιχάλης, Μάρκος Καλάβριας, Γιώργος Μιχελάκης, Στέφανος Μιχάλης, Αλέξανδρος Γκρέμος, Γιάννης Κατωπόδης και Τάσος Χατζής). Οι συνθήκες του αγώνα δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατές στο δρομικό σκέλος (υγρασία και ζέστη που έφτασε μέχρι και τους 36oC), με αποτέλεσμα την παροχή πρώτων βοηθειών (στις περισσότερες των περιπτώσεων χορήγηση ορού) σε μερικούς από τους Έλληνες τριαθλητές, για αυτό και εκείνη την ημέρα δεν σημείωθηκαν εξαιρετικές επιδόσεις. Το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής αποστολής, είχε καταλύσει στο επίσημο ξενοδοχείο της διοργάνωσης, με τα φωτογραφικά flash να πέρνουν κυριολεκτικά “φωτιά” καθόλη την διάκεια της παραμονής, για μια αναμνηστική φωτογραφία με τους τότε αστέρες της εποχής (Pete Jacobs (νικητής στην Κόνα μερικούς μήνες πριν, το 2012), Marino Vanhoenacker, Sebastian Kienle (νικήτη στο IM 70.3 WC 2012 και μετέπειτα νικητή στο IM 70.3 WC 2013), κλπ). Για την ιστορία αναφέρουμε ότι υπήρχε μέλος της Ελληνικής αποστολής που κλήθηκε να υποβληθεί σε έλεγχο dopping control (κατόπιν κλήρωσης 50 ατόμων από το σύνολο των συμμετεχόντων).

Ironman Frankfurt 2013: Ένα μέρος των Ελλήνων τριαθλητών που συμμετείχαν στον αγώνα. Ιγνάτιος Καλλικάτζαρος, Δημήτρης Μανωλάκενας, Φάνης Κωνσταντόπουλος, Κωνσταντίνος Παπανικολάου, Μαρία Καμισάκη, Πάνος Κοντός, Αλέξης Αθανασόπουλος, Στέφανος Μιχάλης, Γιάννης Καρυοφύλλης, Γιάννης Κατωπόδης, Μάρκος Πάχος και ο φανατικός supporter Στέφανος Καμπαράκης. Για μια ακόμα φορά δεν μπορέσαμε να βρούμε μία έστω φωτογραφία του μοναδικού Έλληνα που κατάφερε να σπάσει το 10ώρο στη ζεστή Φρανκφούρτη… Φυσικά μιλάμε για τον Κωνσταντίνο “Phantom” Καββαθά. Photo credit: Αλέξανδρος Αντωνόπουλος

Η ιδέα να τερματίσω σε ένα ΙΜ ξεκίνησε το 2009, εμπνευσμένος από την παρέα της Φρανκφούρτης, πριν καν ακόμη τερματίσω τον 1ο μου Μαραθώνιο (Κλασσική 2009). Είχα παρακολουθήσει στο tracking όλη την προσπάθεια των παιδιών και μου φαίνονταν κάτι το ασύλληπτο. Έλεγα μέσα μου “μακάρι να αξιωθώ και γω μια μέρα”. Έθεσα σαν απαραίτητη προϋπόθεση να έχω μερικούς Μαραθώνιους στα πόδια μου και 1-2  αγώνες 70.3 πριν το μεγάλο βήμα..
 
Το 2012 μετά τους τερματισμούς σε Astroman & Καλαμάτα, ήμουν αποφασισμένος για το ραντεβού στην Φρανκφούρτη το 2013.. Το ταξίδι στο όνειρο είχε ξεκινήσει και τα “μεροκάματα” τις Κυριακές έχουν γίνει πλέον συνήθεια. Η καθημερινότητα με τα επαγγελματικά ταξίδια ανά την Ελλάδα (100+ διανυκτερεύσεις μ.ο. μακριά από το σπίτι μου όλο το χρόνο), είχε καταντήσει στα όρια του εφιάλτη με τις διπλές προπονήσεις. Την άνοιξη του 2013 είχα προπονηθεί σε 6 διαφορετικές πισίνες ανά την Ελλάδα. Μέχρι και ποδήλατο νοίκιαζα όταν ήμουν στην επαρχία για να μην χαθεί προπόνηση.
 
Ο χρόνος περνούσε, η ψυχολογία με τα πάνω της και τα κάτω της.. Ευτυχώς είχα καλούς φίλους στην πορεία και με καθοδηγούσαν σωστά. Κάθε Κυριακή που περνούσε έμοιαζε με εξιλέωση. Στο τέλος έλεγα ότι ας τερματίσω και δεν θα ξανακάνω δεύτερη απόπειρα (…)
 
Η μεγάλη στιγμή έφτασε. Μεγάλη παρέα στην Φρανκφούρτη, οι πιο έμπειροι βοηθούσαν εμάς τους νεότερους.. Θυμάμαι ακόμη τα λόγια του Conpap στο Τ1 την ώρα του bike check in. Η ώρα πλησιάζει για το race briefing και εκεί έρχεται η πρώτη αμηχανία. Η δεύτερη αμήχανη στιγμή είναι όταν βλέπω να στρώνετε το “κόκκινο χαλί” του τερματισμού, κάτι σαν δέος για έναν πρωτάρη στην απόσταση.
 
Επιστρέφω στο ξενοδοχείο για ξεκούραση, τα μηνύματα  παραμονή του αγώνα της Κυριακής πολλά. Ξεχωρίζω αυτό του Λεωνίδα: “υπομονή και σεβασμό σε ότι έχεις κάνει μέχρι τώρα…”.

Το πρωί της Κυριακής νιώθω σαν να είμαι σε μια γιορτή: “Πάμε να το ζήσουμε”.. Από τους ελάχιστους στον αγώνα με κουρσάκι. Στόχος να κατέβω υγιής και ασφαλής από το ποδήλατο. Να ξεκινήσω το τρέξιμο, όπως έλεγε και ο Γιάννης ο Αντωνόπουλος (χρόνια τώρα ακούραστος “θεατής” στο tracking). Ο γιός του ο Alex, είναι εκεί σαν θεατής και μας βλέπει όλους, μας ενθαρρύνει, ζει τον αγώνα σαν και εμάς. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το σημείο που με περίμενε μέχρι να με δει να στρίβω για τα τελευταία 500μ του τερματισμού. Δεν έφευγε, αν δεν πέρναγα εκείνο το σημείο. Ήθελε να είναι σίγουρος. Hi-5 και πάμε για τσιγκάκι…!!! 
 
“..John Katopodis, from Athens, Greece  “YOU ARE AN IRONMAN” 

Katojohn

Μια εβδομάδα αργότερα, στις 14 Ιουλίου 2013 παραμένουμε επί Γερμανικού εδάφους και η συνέχεια ανήκει στο Challenge Roth με 3 Ελληνικές συμμετοχές: Tamtelen Alexandros στην 3η του συμμετοχή στην απόσταση, ο Alexander Poulis στην δεύτερη του συμμετοχή και ο πρωτοεμφανιζόμενος Niko Henschen (DNF). Στις 28 Ιουλίου έχουμε το IRONMAN Zurich όπου τέσσερες Έλληνες τριαθλητές αγωνίζονται για πρώτη φορά στην απόσταση: Davide Ξυνομιλάκης, Στάθης Παντελής, Κλεάνθης Νιάρης και Μάξιμος Θεοχάρης. Ο αγώνας έγινε χωρίς την χρήση wetsuits λόγω καύσωνα και με .. παρέλαση όλων των καιρικών φαινομένων: ζέστη στα όρια του καύσωνα, υγρασία, βροχή/καταιγίδα στο τρέξιμο, φαινόμενα συνηθισμένα στον συγκεκριμένο αγώνα, βάση της χρονικής περιόδου που διεξάγεται (1 στους 3 αγώνες τα τελευταία χρόνια γίνεται χωρίς την χρήση στολής).

Ironman Zurich 2013: Τέσσερις πρωτοεμφανιζόμενοι Έλληνες διάλεξαν τον αγώνα αυτό για το ντεμπούτο τους στη μεγάλη απόσταση, αλλά για κακή τους τύχη ήρθαν αντιμέτωποι με αντίξοες καιρικές συνθήκες. Κλεάνθης Νιάρης, Ντάβιντε Ξυνομιλάκης, Στάθης Παντελής και Μάξιμος Θεοχάρης. Photo credit: Στάθης Παντελής, Ντάβιντε Ξυνομιλάκης

Ζυρίχη 2013: ενώ τις 2 προηγούμενες χρονιές ο αγώνας είχε βροχές, εμάς διάλεξε να μας λιώσει με καύσωνα! Non wetsuit κολύμπι το οποίο βγήκε ευχάριστα. Στην αρχή το 1ο 90αρι loop βγήκε σχετικά εύκολα αφού ο ήλιος ήταν ακόμα “νορμάλ”, στο 2ο loop η ζέστη άρχισε να δείχνει τα δόντια της και το να περνάς κάτω από τις ντουζιέρες ήταν μονόδρομος! Τ2 και φεύγουμε για έναν ζεστό και κουραστικό μαραθώνιο!

Σε όλη τη διάρκεια του τρεξίματος έψαχνα να βρω τους φίλους μου που έτρεχαν και αυτοί, τον Κλεάνθη και τον Ντάβιντε. Δυστυχώς μόνο σε ένα σημείο κατάφερα να συναντηθώ με τον Ντάβιντε αλλά να είναι καλά ο Μηνάς (ο τοπικός μας οικοδεσπότης και φίλος μας) μας ενημερώνει που βρίσκεται ο καθένας μέσα στον αγώνα. Στα μισά περίπου του μαραθωνίου η αφόρητη ζέστη αλλάζει πλευρό και μας φέρνει αέρα και βροχή! Τίποτα όμως δεν με πτοεί από το να συνεχίσω προς την μπλε μοκέτα που θα ήταν η λύτρωση από το μαρτύριο αλλά και το εισιτήριο για τον τίτλο!

Κόκκινο λαστιχάκι και επίσημα τρέχω το τελευταίο loop. Στα τελευταία 2,5χλμ δεν μπορούσα να κρατηθώ, κοιτούσα αν είχα άλλον μπροστά ή πίσω μου που να τερματίζει μαζί με μένα , ο κόσμος να με χειροκροτεί και πραγματικά ανυπομονούσα να μπω στην μπλε μοκέτα. Δεξιά στροφή, μπλε μοκέτα και αψίδα τερματισμού, πλέον είμαι ironman..

Στάθης Π.

Ο τερματισμός σε έναν αγώνα ΙΜ είναι εμπειρία ζωής!
Δε θα ξεχάσω ποτέ το φόβο πριν την εκκίνηση στη λίμνη για κολύμπι χωρίς wetsuit, τον καύσωνα της Ζυρίχης και τις χιλιάδες των σκέψεων που πέρασαν από το μυαλό μου κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου….το συναίσθημα των τελευταίων 200 περίπου μέτρων όταν είδα τους φίλους που με περίμεναν και ένιωθα ότι πλέον ανήκω σε ένα κλειστό club ανθρώπων που τόλμησαν να ονειρευτούν το τότε αδύνατο!

Κλεάνθης Ν.

Στις 24 Ιουλίου 2013, έχουμε την συμμετοχή δύο Ελλήνων τριαθλητών, του Αλέξανδρου Αντωνόπουλου και του Κωνσταντίνου Παπανικολάου στο Alpe d’Huez Triathlon 2013 (8th edition), σε ένα αγώνα που ναι μεν δεν είναι full distance, αλλά θεωρείται από τους πιο καταξιωμένος στην Παγκόσμια τριαθλητική κοινότητα (για κάποιους μάλιστα συγκαταλέγεται τους Top-10 “Must to do” αγώνες του κόσμου) εξαιτίας του υψηλού βαθμού δυσκολίας: θερμοκρασία νερού (έχει καταγραφεί από 9oC μέχρι και 14oC), τα υψομετρικά στην ποδηλατική διαδρομή (3000μ στην Long Distance, σε διαδρομή του Tour De France) και το τρέξιμο που γίνεται στα 2000μ από την επιφάνει της θάλασσας. Οι απόστάσεις στην Long distance είναι 2200μ κολύμπι, 115 χιλ ποδήλατο και 22 χιλ τρέξιμο. Σημειώστε ότι υπάρχει και short distance αγώνας (1,2 kms swim, 30 kms bike, 7 kms run), ενώ οι αγώνες δεν γίνονται στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αλλά καθημερινή (Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη). Για την ιστορία αναφέρουμε ότι στον αγώνα έχουν συμμετέχει κατά καιρούς σπουδαία ονόματα, όπως η Chrissie Wellington (2007 & 2008), η Nikola Spirig (2009), o Frédéric Belaubre (2009), o Tim Done (2011), o James Cunnama (2016), ο Frederik Van Lierde (2018) και το 2019 η Daniela Ryf (1η γυναίκα, 6η γενικής). Για την ιστορία, ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος τερμάτησε με επίδοση 07:18:23 (97ος/ 724 συμμετοχές) και ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου με χρόνο 08:04:04 (247/724).

O Αλέξανδρος Αντωνόπουλος και ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου στη συμμετοχή τους στο Alpe D’ Huez Long distance triathlon τον Ιούλιο του 2013. Ειδικά ο Αλέξης εκμεταλεύτηκε την πολύ καλή φυσική κατάσταση στην οποία βρισκόταν εκείνο το καλοκαίρι και τερμάτισε με πολύ καλή επίδοση αρκετά ψηλά στη γενική κατάταξη. Photo credit: Κωνσταντίνος Παπανικολάου

Ο αγώνας αυτός αποτέλεσε μια ιδιαίτερη εμπειρία τριαθλου μεγάλης απόστασης και δύσκολων συνθηκών σε μια εποχή που υπήρχαν ελάχιστοι αγώνες xtreme triathlon παγκοσμίως.


Με κολύμβηση 2,2χλμ σε κρύο νερό 12 βαθμών Κελσίου θυμάμαι βγαίνοντας από το νερό μετά από μόλις 30′ δεν αισθανόμουν καθόλου τα άκρα μου και χωρίς την βοήθεια εθελοντή δεν θα μπορούσα να βγάλω το wetsuit. Το ποδήλατο απόστασης 115χλμ με 3000μ θετικής υψομετρικής διαφοράς είχε τρεις μεγάλης διάρκειας ανηφόρες (άνω των 1000μ η καθεμία) με αποκορύφωμα το θρυλικό Alp d’huez μετά το 100ο χλμ. Η ομορφιά της διαδρομής ήταν εκπληκτική και δεν την έχω ξανασυναντησει σε κανένα αγώνα. Το τρέξιμο των 22χλμ λάμβανε χώρα σε υψόμετρο άνω των 1800μ και είχε μαγική θέα στα βουνά της περιοχής και εναν παγετώνα. Ήταν μια διαδρομή 7,3χλμ, σε 3 κύκλους, με συνολικά 250μ θετικής υψομετρικής και μεικτό τερέν ασφαλτου και χώματος.
Η οργάνωση ήταν άρτια και οι θεατές, παρ’ολη την μη απαγόρευση κυκλοφορίας, σεβάστηκαν τους αθλητές και έμειναν να χειροκροτουν θερμά τις προσπάθειες των αθλητών.


Θα μνημονεύσω κάτι που δεν το έχω δει σε κανένα άλλο αγώνα. Η μέρα ξεκινούσε με  check in του δρομικου εξοπλισμού στην T2 και κάθοδο με το ποδήλατο και διαδρομή 20χλμ ως το σημείο εκκίνησης όπου υπήρχε το Τ1 και το bike check in. Όλοι οι αθλητές ακολουθούσαν τη διαδικασία αυτή.
Πλέον ο αγώνας έχει συμμετοχή άνω των 1500 αθλητών, σε διάφορες αποστάσεις. Συστήνεται ανεπιφύλακτα.

Αλέξανδρος Α.

3 Αυγούστου 2013 έχουμε την δεύτερη συμμετοχή του Βασίλη Βοσνάκη στο περίφημο Norseman και ένα ακόμη μαύρο t-shirt για τον Billy! 24 Αυγούστου είναι η ώρα για τον Ιορδάνη Παπαδόπουλο στον ιστορικό αγώνα Austria Triathlon Podersdorf στην ομώνυμη Αυστριακή πόλη (sub 10h, με sub 5h bike στην πρώτη του κίολας εμφάνιση στην απόσταση). Μια ημέρα μετά (25/08/2013), είναι 2ος τερματισμός του Βασίλη Τοξαβίδη στο IRONMAN Louisville. Στον ίδιο αγώνα συμμετέχει και ο ομογενής Kyriakos Theofanides (#1335, USA, M35-39, 10:55:12).

Η ώρα για την πρώτη συμμετοχή του Ιορδάνη Παπαδόπουλου στην “iron” απόσταση είναι γεγονός. Podersdorf, Αυστρία 2013. Η απαραίτητη εμπειρία για έναν διοργανωτή τριαθλητικών αγώνων αποκτιέται πάντα από τη συμμετοχή του σε αυτούς. Photo credit: Ιορδάνης Παπαδόπουλος

Μια ακόμη σημαντική Ελληνική εκπροσώπηση έχουμε στις 8 Σεπτεμβρίου στο IRONMAN Wales, με τέσσερεις Ελληνικές συμμετοχές από αθλητές που θα μας απασχολήσουν για αρκετά χρόνια μετά στην απόσταση, όλοι τους rookies: Στέλιος Στυλιανάκης, Τάσος Τσερώνης, Τσαπραλής Νίκος και Κώστας Τσερώνης (DNF). Μάλιστα στον αγώνα αυτό, συμμετείχαν για πρώτη φορά δύο αδέρφια (Τάσος και Κώστας Τσερώνης), όμως δεν κατάφεραν τελικά να γίνουν τα πρώτα αδέρφια που τερματίζουν στον ίδιο αγώνα (DNF ο Κώστας). To IRONMAN Wales θεωρείτε μαζί με το Challenge Madrid και το IM Lanzarote, ως τα 3 πιο δύσκολα ΙΜ στον κόσμο, με βάση σχετική λίστα αξιολόγησης του βαθμού δυσκολίας αγώνων full distance (προφανώς δεν συμπεριλαμβάνονται αγώνες X-Tri).

O Τάσος Τσερώνης στη πρώτη του συμμετοχή και τερματισμό στο “εντός έδρας” Ironman Wales 2013. Τα επόμενα χρόνια ανέβασε “ταχύτητα” και επιδόσεις. Photo credit: Τάσος Τσερώνης

Παρόλο που έχουν περάσει σχεδόν 8 χρόνια, το IRONMAN Wales είναι ακόμα χαραγμένο στη μνήμη μου. Σίγουρα είναι λογικό επειδή ήταν το πρώτο μου IRONMAN. Ένας επιπλέον λόγος είναι και η δυσκολία του αγώνα από πλευράς διαδρομής και καιρικών συνθηκών.
Ακόμα θυμάμαι το άγχος του να στέκεσαι ανάμεσα σε άλλους 2000-2500 για mass start 3800m κολύμπι. Νομίζω ήταν από τις τελευταίες χρονιές του mass start σε IRONMAN, μετά για λόγους ασφαλείας άλλαξε σε rolling start.
Το ποδήλατο ήταν πραγματικά βασανιστήριο. Βροχή και αέρας, σε συνδυασμό με μια διαδρομή απαιτητική τεχνικά και με αρκετά υψομετρικά. Λόγω απειρίας σε ρουχισμό και διατροφή ήμουν κοντά στα όρια της υποθερμίας αλλά ευτυχώς τα κατάφερα.
Το τρέξιμο απλά έπρεπε να βγει με κάθε τρόπο, για να ακούσω το ‘You are an IRONMAN’ από τον Paul Kaye στη γραμμή του τερματισμού. 
Σίγουρα μια από τις πιο δύσκολες αλλά ταυτόχρονα και πιο συναρπαστικές εμπειρίες της αθλητικής μου διαδρομής.

Τάσος Τ.
O Στέλιος Στυλιανάκης κάνει ντεμπούτο στο πολύ δύσκολο Ironman Wales 2013. Ο Στέλιος ανήκει στη νέα γενειά Ελλήνων τριαθλητών (όχι απαραίτητα σε ηλικία) που δεν τους ενδιέφερε μόνο ο τερματισμός. Με μοναδική αθλητική εμπειρία στα νεανικά του χρόνια την επιτραπέζια αντισφαίριση, δουλεύοντας σοβαρά και αφοσιωμένα κατάφερε να πετύχει εξαιρετικές επιδόσεις τα πρόσφατα χρόνια. Photo credit: Στέλιος Στυλιανάκης

Τέλος του Σεπτέμβρη 2013, είχε προγραμματιστεί η διεξαγωγή του πρώτου αγώνα full distance επί Ελληνικού εδάφους, από την TLP, στην Μεσσηνία (Costa Navarino). Μάλιστα η ανακοινωσή του έγινε με παρουσίαση σε κεντρικότατο Ξενοδοχείο στο κέντρου των Αθηνών (περιοχή Συντάγματος). Ο αγώνας τελικώς αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας, μόλις 10 ημέρες πριν την διεξαγωγή του, προς γενική έκπληξη (και αναστάτωση) των συμμετοχόντων και τελικά .. ξεχάστηκε στο πέρασμα των καιρών.

Στις 6 Οκτωβρίου 2013, έχουμε το τελευταίο Challenge Balrcelona στην ιστορία, πριν περάσει από το 2014 στο IRONMAN WTC Group, με την συμμετοχή το Χανιώτη Αιμίλιου Τσεπέτη με εντυπωσιακό sub10h & sub5h bike στην πρώτη του εμφάνιση στην full distance. Η χρονιά θα κλείσει στις 1 Δεκέμβρη με την συμμετοχή του ομογενή Chris Cossyphas στο IRONMAN Cozumel, πρώτη φορά για τον Chris στην απόσταση.

Απολογισμός της χρονιάς: 55 συμμετοχές (καλύτερη μέχρι τότε επίδοση) σε 14 διαφορετικούς αγώνες, 27 rookies στην απόσταση, 104 finishers (συνολικά από το 1991 μέχρι και το 2012), 3 DNF/DSQ.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του 2013:

RaceSurnameNameTimeGenderBib #AGOverallAG RankingSwimT1BikeT2Run
IM MelbourneAntonAnastastios10:54:34M1028M40-44909/1833206/40400:37:588:3106:18:017:0503:42:59
IM LanzaroteVlachosKonstantin16:12:10M1726M50-541582/1648145/15201:19:2510:1207:52:2416:5906:33:10
IM FranceKasimisDimitris09:51:04M742M30-34117/234728/40400:54:134:5905:25:453:5003:22:17
IM FranceLaparidisNikolaos11:03:48M762M30-34604/2347133/40401:11:426:3105:53:075:2803:47:00
IM FranceLoukasGeorgios11:38:31M428M25-29932/234795/18801:12:516:5906:15:526:2103:56:28
IM FranceGkelisAlex12:22:16M1686M40-441373/2347277/48201:15:4112:2706:31:459:1704:13:06
IM FranceKargazisIsidoros12:52:19M1742M40-441653/2347343/48201:41:017:2006:39:206:5004:17:47
IM FranceTachmazoglouIlias15:02:09M1726M40-442262/2347469/48201:19:4510:3407:37:227:5005:46:38
IM FranceVythoulkasAnastastios15:29:49M967M30-342321/2347404/40401:21:2416:3907:58:1111:1805:42:17
IM FranceNikolaouCharalampos15:45:02M2608M50-542331/2347181/18201:41:2910:3508:18:206:3905:24:59
IM AustriaAmvrazisGreg10:38:08M704M30-34682/2497141/31300:54:536:2805:26:026:3804:04:07
IM AustriaAxiotisAlexandros11:16:52M1208M35-391141/2497220/40401:07:347:4505:35:545:3304:20:06
Celtman XtriVosnakisVassilis13:28:54MMV25/10101:06:279:4507:20:249:51
Celtman XtriFokasNikiforos13:43:42MMS31/10101:02:3217:0207:26:3210:28
IM FrankfurtKavvathasKonstantinos09:58:43M1556M35-39351/244666/37401:00:027:0005:11:323:2003:36:49
IM FrankfurtAlevizakisDionisios10:07:27M1377M35-39405/244678/37401:03:276:1005:16:552:0203:38:53
IM FrankfurtSouerefSpyros10:31:18M1222M30-34652/2446106/29501:14:065:3505:39:331:4303:30:21
IM FrankfurtBampanikasVassilis10:44:46M1813M40-44804/2446158/47401:03:436:5805:28:405:1804:00:07
IM FrankfurtDiakomichalisAndreas10:57:17M1118M30-34949/2446150/29501:07:119:5605:40:384:5803:54:34
IM FrankfurtManolakenasDimitris11:00:31M1228M30-34983/2446156/29500:53:096:4005:32:372:3304:25:32
IM FrankfurtAthanasopoulosAlex11:01:09M1812M40-44990/2446206/47401:09:418:0205:33:075:0204:05:17
IM FrankfurtKonstantopoulosTheofanis11:11:25M1159M30-341103/2446173/29501:07:467:1905:31:583:4404:20:38
IM FrankfurtKalavriasMarkos11:13:43M2037M40-441129/2446240/47401:11:046:5705:36:312:1404:16:57
IM FrankfurtKontosPanos11:24:47M1573M35-391229/2446210/37401:02:5912:2205:34:157:5604:27:15
IM FrankfurtPapanikolaouKonstantinos11:28:24M2681M45-491264/2446229/47701:06:086:3805:17:335:1904:52:46
IM FrankfurtKalikatzarosIgnatios11:42:06M2038M40-441423/2446297/47401:15:4711:5206:13:485:1303:55:26
IM FrankfurtNikasPetros11:52:53M2144M40-441532/2446316/47401:22:098:5606:02:404:4304:14:25
IM FrankfurtMichelakisGeorgios11:59:01M2120M40-441591/2446329/47401:21:5810:2106:00:456:3004:19:27
IM FrankfurtPachosMarkos12:05:21M1266M30-341636/2446243/29501:00:036:0805:25:356:1305:27:22
IM FrankfurtKamisakiMaria12:10:18F637F35-391682/244632/6301:08:416:3106:15:167:0104:32:49
IM FrankfurtMichalisStefanos12:12:32M1618M35-391701/2446283/37401:04:119:5006:01:427:1304:49:36
IM FrankfurtGkremosAlexandros12:14:37M1954M40-441716/2446350/47401:16:5115:3106:22:143:5004:16:11
IM FrankfurtSouliotisEvangelos12:21:01M1729M35-391753/2446293/37401:18:4611:5206:02:132:3104:45:39
IM FrankfurtTheodorouSpyros12:37:00M2803M45-491866/2446367/47701:05:176:2305:37:402:1305:45:27
IM FrankfurtKaryofillisGiannis12:43:54M1196M30-341923/2446268/29501:16:2311:1706:13:554:4904:57:30
IM FrankfurtKatopodisGiannis13:28:17M2045M40-442159/2446431/47401:28:1610:1906:39:215:5205:04:29
IM FrankfurtHatzisTasos13:38:52M2522M45-492206/2446439/47701:23:0212:0006:45:515:5405:12:05
IM FrankfurtChatzinikolasNikolaos14:00:43M2923M50-542293/2446221/23701:13:1910:2207:05:434:4705:26:32
IM FrankfurtFanakisGiannisDNFM170M30-34
Challenge RothPoulisAlexander10:04:59M312M35-39387/346580/42601:02:003:1105:17:121:1503:41:23
Challenge RothTamtelenAlexandros12:08:04M2290M35-391831/3405338/42601:33:385:0105:51:104:4404:33:33
Challenge RothHensenNikoDNFM2860M45-49
IM ZurichDavideXynomilakis11:48:47M852M30-34664/1876129/30901:25:116:1006:02:563:0604:11:24
IM ZurichPantelisStathis12:25:10M891M30-34957/1876179/30901:19:065:5306:13:463:2004:43:05
IM ZurichNiarisKleanthis13:07:23M971M35-391252/1876255/33601:47:075:4906:26:516:5504:40:41
IM ZurichTheocharisMaximilianos13:22:08M465M25-291353/1876128/15501:22:385:1206:23:596:2205:23:57
Norseman XtriVosnakisVassilis14:50:17M12957/14401:11:436:2307:55:142:5005:34:10
IM LouisvilleToxavidisVassilis16:36:20M2265M40-442323/2345375/27701:36:4414:5807:29:5219:3506:55:11
Austrian Triathlon PodersdorfPapadopoulosIordanis09:40:02M134M35-3921/2156/4901:01:552:0504:52:342:1903:41:07
IM WalesStylianakisStelios11:19:27M589M30-34126/127828/22901:03:5212:2406:12:436:3003:43:58
IM WalesTseronisTasos13:11:20M605M30-34587/1278116/22901:11:3315:1607:21:366:0904:16:46
IM WalesTsapralisNikolaos15:52:36M927M35-391197/1278216/23001:30:2114:5208:15:3510:1205:41:36
IM WalesTseronisKonstantinosDNFM928M35-39
Challenge BarcelonaTsepetisAimilios09:41:18MM30-3401:04:284:53:2503:36:31
IM CozumelCossyphasChristos11:56:01M271M40-44752/1803126/28300:47:459:2105:59:545:4404:53:17

Βασικό κείμενο και έρευνα: Γιάννης Κατωπόδης
Επιμέλεια φωτογραφικού υλικού και λεζάντες φωτογραφιών: Κωνσταντίνος Παπανικολάου
Testimonials: οι Έλληνες τριαθλητές (πάντα με συναίσθημα)

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;

Η αρθρογραφία και το περιεχόμενο του swimbikerun.gr θα είναι πάντοτε ελεύθερα προς ανάγνωση. Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να υποστηρίξετε την προσπάθεια του swimbikerun.gr, η δωρεά σας θα δώσει ακόμη περισσότερο χρόνο και ενέργεια στην έρευνα και δημοσιοποίηση ανάλογης αρθρογραφίας και περιεχομένου. Σας ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη!
Δείτε στο 4ο μέρος (2014-2015):

  • Ο πρώτος αγώνας full distance επί ελληνικού εδάφους, γίνεται πραγματικότητα στην Ρόδο.
  • Conpap rules: An unexpected journey to Kona!
  • Κωνσταντίνος Ζεμαδάνης: το πρώτο Decathlon είναι πλέον πλέον γεγονός!
  • Ο πρώτος τερματισμός δύο αδερφών στον ίδιο αγώνα full distance!
  • Το “πλυντήριο” περνά πλέον στην ιστορία!
  • Σπάει πλέον και η .. 200άρα!
  • Το ασύλληπτο ρεκόρ του Roth!

Stay tuned, μόνο στο swimbikerun.gr, το αξιόπιστο team!


Ironman Austria 2012 Photo Gallery

Ironman Frankfurt 2013 Photo Gallery

Leave a Comment

Send this to a friend