fbpx

IRONMAN Greek Finishers: Part 3A (2009-2011)

Με αφορμή τα 30 χρόνια Ελληνικών συμμετοχών στην full distance, το swimbikerun.gr θυμάται, αναπολεί, εξιστορεί, καταγράφει τις σημαντικότερες στιγμές αυτής της διαδρομής

Λόγω πληθώρας ύλης και για την καλύτερη διαχείρηση του αρχειακού υλικού, το διάστημα 2009-2013, θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη (2009 – 2011 & 2012 – 2013)

Διευκρίνιση/ευγενική υπενθύμιση για την καλύτερη κατανόηση όλων όσων ακολουθούν:
1. Οποιαδήποτε ένσταση, διαφωνία, ή ακόμη επιπλέον πληροφορία ή προσθήκη υλικού (φωτογραφίες, κλπ) σε όσα θα ακολουθήσουν, είναι πάντα ευπρόσδεκτη και καλοδεχούμενη στο info@swimbikerun.gr, εφόσον υπάρχει επιχείρημα και αποδεδειγμένη τεκμηρίωση. 
2. Απαραίτητη προυπόθεση είναι να κατανοήσουμε ότι το κείμενο αφορά τερματισμούς και συμμετοχές Ελλήνων τριαθλητών και τριαθλητριών αποκλειστικά στην full distance και δεν αποτελεί προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας του Ελληνικού Τριάθλου. 
3. Ο ορισμός “IRONMAN Greek Finishers” προαπαιτεί να έχει δηλώσει ο κάθε τριαθλητής ή τριαθλήτρια, ως χώρα εκπροσώπησης την Ελλάδα. Με δεδομένο ότι το άθλημα αναπτύχθηκε από το ξεκίνημά του σε χώρες με αρκετούς ομογενείς και έντονο το Ελληνικό στοιχείο (Αμερική, Ωκεανία, Ν.Αφρική, Γερμανία, κλπ), στις λίστες μας καταγράφονται μόνο όσοι δηλώνονται με τα Ελληνικά χρώματα. Διαφορετικά θα γίνεται απλή αναφορά.

2009:

Στην Νέα Ζηλανδία (7 Μαρτίου) έχουμε την συμμετοχή του ομογενή Perry Vlachos (CAN – #462, M30-34, 14:01:08) ενώ “επισήμως” η χρονιά ξεκινά με τον συνήθη “ύποπτο” Constantin Vlachos στις 22 Μάρτη στο IRONMAN South Africa. Στον αγώνα αυτό κάνει την εμφάνισή του στην απόσταση και ο Χιώτης Ιωάννης Κοσσένας, που θα τον συναντήσουμε σε διψήφιο αριθμό τερματισμών μέχρι και το 2015 (από τους ελάχιστους Έλληνες με 3 τερματισμούς σε αγώνες full distance εντός της ίδιας αγωνιστικής περιόδου). Είναι η 5η συνεχόμενη χρονιά με Ελληνική συμμετοχή στον συγκεκριμένο αγώνα, μετά την “επανεκκίνησή” του, το 2005 στο Port Elisabeth. Ακριβώς 2 μήνες μετά (22/05/2009) back to back συμμετοχή για τον C. Vlachos στο IRONMAN Lanzarote: 5η φορά που ο Έλληνας τριαθλητής, αγωνίζεται στο La Santa Club.

Λίγο πιο πριν, ήταν το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Μαΐου του 2009 όταν το 7ο κατά σειρά Schiniathlon (από τα 18 συνολικά) ήταν σε εξέλιξη (με αγώνες sprint & Long distance (1500m/60kms/15kms). Αντικείμενο συζήτησης εκείνο το διήμερο στον Σχινιά δεν ήταν μόνο το νέο ρεκόρ συμμετοχών (210 περίπου και στις δύο αποστάσεις) στην μέχρι τότε σειρά αγώνων, αλλά και η επερχόμενη συμμετοχή 22 Ελλήνων τριαθλητών και τριαθλητριών στο IRONMAN Frankfurt στις 5 Ιούλη του 2009, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αγωνίζονταν το ίδιο Σαββατοκύριακο (9-10/05/2009) στο Σχινιά. 15 αθλητές θα δοκίμαζαν για πρώτη φορά στην απόσταση, μια παρέα που δημιουργήθηκε μέσα από την εν λόγω οργάνωση: το “κοινωνικό αποτύπωμα” τoυ “Σχινίαθλον” όπως έχουμε προαναφέρει – και για να ευλογήσουμε και τα γένια μας .. εκείνο το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε και η γνωριμία των κυρίων “εχόντων την ευθύνη” του swimbikerun.gr. Οι περισσότεροι από την παρεά της Φρανκφούρτης, είχαν δοκιμάσει στην μεσαία απόσταση (70.3) τον Μαΐο του 2008, στο περίφημο IM 70.3 St Polten.

To Schiniathlon ήταν αυτό που “απογείωσε” τις ελληνικές συμμετοχές στoυς αγώνες Ironman στο εξωτερικό. Σε μια περίοδο χωρίς καθόλου multisport αγώνες στην Ελλάδα, προσέφερε διοργανώσεις όλες τις εποχές του χρόνου με διαφορετικές αποστάσεις και ήδη αγώνων (Triathlon, Duathlon, Aquathlon). Ο πυρήνας των πρώτων αθλητών που γνωρίστηκαν μέσα από αυτό και ταξίδεψαν στο εξωτερικό, συμπαρέσυρε κι άλλους wannabe Ironman με αποτέλεσμα την πληθώρα Ελληνικών συμμετοχών τα πρόσφατα χρόνια. Photo credits: Κωνσταντίνος Παπανικολάου

Μαζί τους, οι πλέον έμπειροι “Επίτιμοι” (Θεοδώρου-Καββαθάς, των 6 και 5 αντίστοιχα τερματισμών μέχρι το 2008), η παρέα της Νίκαιας του 2008 (Κοκολάκης, Μαυρίκιος, Νικολινάκος) μαζί με τον Κωνσταντίνο Κουμάργιαλη στην 3η του συμμετοχή και τον Πάνο Κουζινό στην 2η του συμμετοχή. Στον αγώνα συμμετέχει και ο Έλληνας ομογενής, Alexander Nikolopoulos, ο οποίος γίνεται ο δεύτερος Έλληνας με επίδοση sub9h (08:59:18) 7η θέση στην ηλικιακή του κατηγορία (M35-39) και πρόκριση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IRONMAN 2009! Οι Rookies της Φρανκφούρτης ήταν οι: Λ. Αθανασόπουλος, Π. Αναστασόπουλος, Αλ. Αντωνόπουλος, Π. Θεοφιλάς, Γ. Κανάκης, Ι. Μαυρίδης, Δ. Μπαλτάκος, Δ. Μπεζάς, Γ. Μπιράκης, Χ. Νικολάου, Μ. Πάχος, Γ. Τσαλαπάτης, S. Paterson, St. Wagner και Α.Σιχλιμήρης. Αξίζει να αναφερθεί ότι είχαμε και 5 επιδόσεις sub 1h στο κολύμπι, οι 4 εκ των οποίων ήταν από rookies! O Δημήτρης Μπαλτάκος με τον τερματισμό του, γίνονταν σε ηλικία 22 ετών (γενημμένος το 1987), ο δεύτερος νεαρότερος Έλληνας που τερμάτισε ποτέ σε αγώνα full distance, μετά τον Β.Κρομμύδα (21 ετών το 1991 στο Roth). Η αποστολή της Φρανκφουρτης του 2009, είναι η 4η μεγαλύτερη Ελληνική συμμετοχή σε αγώνα full distance, μέχρι και σήμερα (2020). Σημειοσιολογικά, στον αγώνα της χρονιάς, στην κατηγορία των Male Pro, συμμετείχαν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής, IRONMAN Champions, όπως Chris Mc Cormack, Timo Bracht (νικητής εκείνη την χρονιά), Andreas Raelert (2 χρόνια αργότερα στο Roth κάνει την καλυτερη επίδοση στον κόσμο), Faris Al-Sultan, Terenzo Bozzone, Eneko Llanos και άλλοι πολλοί. Σημειώστε ότι το όριο τερματισμού τότε ήταν εντός 16 ωρών.

Ironman Frankfurt 2009: Στη μεγάλη Ελληνική συμμετοχή προστέθηκε η ομάδα που δημιούργησε το Schiniathlon που αποτελούνταν από 15 πρωτοεμφανιζόμενους στην απόσταση. Στις φωτό διακρίνουμε τους Stefan Wagner, Marie Leauty, Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, Λεωνίδα Αθανασόπουλο, Χρήστο Μαυρίκιο, Ισαάκ Μαυρίδη, Γιάννη Τσαλαπάτη, Δημήτρη Μπεζά, Παναγιώτη Θεοφιλά, Μάρκο Πάχο, Σπύρο Θεοδώρου, Κωνσταντίνο Καββαθά και τον “πιλότο” Άγγελο Νικολινάκο πίσω από τον 6o στη γενική, Γερμανό Faris Al-Sultan. Photo credits: Σπύρος Θεοδώρου

Η συμμετοχή στο Ironman Frankfurt ήταν μοναδική εμπειρία για μένα. Μοναδική γιατί ήταν μία ομαδική πορεία από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο πυρήνας της παρέας προπονήθηκε επί έναν χρόνο μαζί με αυτό το στόχο. Ταξιδέψαμε μαζί, φορέσαμε τα ίδια ρούχα και μοιραστήκαμε ότι πόρους είχαμε για να βγει ο αγώνας όμορφα για όλους. Μέχρι και σεμινάριο τεχνικών γνώσεων για τα μηχανικά προβλήματα του ποδηλάτου κάναμε στα μέλη της ομάδας που δεν τα κατάφερναν με σκασμένα λάστιχα και βγαλμένες αλυσίδες, μην τυχόν και προκύψει θέμα την ώρα του αγώνα.

Τον αγώνα το βίωσα πολύ ήρεμα και δεν είχα διακυμάνσεις στην διάθεση ή την ενέργειά μου κατά την διάρκεια, ακόμα και με τους 30+ βαθμούς θερμοκρασίας στον μαραθώνιο όλα ήταν μια χαρά. Ένα χαρακτηριστικό σημείο που μου έχει μείνει είναι η σαντουϊτσάρα που είχα ετοιμάσει να φάω στο ποδήλατο και την κουβαλούσα μαζί μου μέχρι να έρθει η ώρα της. Μεγάλη μπαγκέτα, με τυρί, ζαμπόν, μερέντα και φυστικοβούτυρο, που καταναλώθηκε κάπου στο 60ο χλμ όντας ακουμπισμένος στην αερόμπαρα.

Ακόμα θυμάμαι το βλέμμα των υπόλοιπων αθλητών όταν με έβλεπαν να τρώω, ενώ εκείνοι είχαν τα τζελάκια τους… Η πλειοψηφία της παρέας δεν ενδιαφερόταν για την επίδοση αλλά μόνο να τερματίσει το IM. Όλοι περιμέναμε στον τερματισμό να δούμε τους φίλους μας και να φύγουμε όλοι μαζί.

Λεωνίδας
H Sarah Paterson δηλωμένη σαν Ελληνίδα θα τερματίσει το πρώτο της Ironman στην Φρανκφούρτη το 2009. Μαζί με τον Αλέξανδρο Αντωνόπουλο θα κολυμπήσουν σαν πρωτοεμφανιζόμενοι στη full distance σε 54:27 & 54:17 αντίστοιχα τα 3800 μέτρα της κολύμβησης! Φωτό από μεταγενέστερο αγώνα στην Αμβέρσα το 2010. Photo credits: Κωνσταντίνος Παπανικολάου
Σε ηλικία 22 ετών ο Δημήτρης Μπαλτάκος γίνεται ο 2ος νεαρότερος Έλληνας που τερματίζει Ironman μετά τον Βασίλη Κρομμύδα. Φωτό από χειμερινό δίαθλο του Schiniathlon τον Ιανουάριο του 2009. Photo credits: Κωνσταντίνος Παπανικολάου.

Από την μέχρι τώρα εξιστόρηση μας, αυτό που πρέπει να επισημάνουμε ότι μέχρι και το 2006 χρονιά που αποφασίστηκε και ξεκίνησαν δειλά οι πρώτοι αγώνες απόστασης 70.3, όσοι ήθελαν (μέχρι το 2007) να συμμετέχουν σε αγώνα full distance, δεν είχαν κάποιο ενδιάμεσης απόστασης αγώνα για να “δοκιμάσουν” τις δυνάμεις τους, πέρα από την Ολυμπιακή απόσταση, ή τον περίφημο “ψυχοβγάλτη”. Από το 2008 και 2009 έρχονται δειλά δειλά και οι πρώτες συμμετοχές σε αγώνες 70.3 του εξωτερικού (St Polten, Monaco, Antwerp, κλπ) Συν τις άλλοις, ο πρώτος θεσμοθετημένος αγώνας 70.3 στην χώρα μας έρχεται το 2010, το περίφημο “Astroman” που θα συναντήσουμε πιο κάτω στην αφήγησή μας (είχε γίνει μια ακόμη προσπάθεια στο Καράβι του Σχινιά το 2004, που δεν είχε συνέχεια). Έτσι η “παρέα” που αναφέραμε πιο πάνω, ήταν μια παρέα πολύ πιο πέρα από την στενή έννοια του όρου: μαζί και στις προπονήσεις, μαζί στα “big-days out”, μαζί και στα ταξίδια, κοινή εμφάνιση (στολή), ίδιες ανησυχίες για το άθλημα και γνώση που μοιράζονταν το ίδιο σε όλους.

Και για να κλείσουμε το αφήγημά μας, σχετικά με τα χρόνια του “Σχινίαθλον” και την επιροή του στην “προσέλκυση” και εξέλιξη νέων αθλητών στο τρίαθλο, αξιζει να αναφέρουμε μερικoύς “ξένους” αθλητές που συμμετείχαν ή ξεκίνησαν στο τρίαθλο, όπως: η Τσέχα Hana Sykorova νικήτρια γενικής (4/5/2008) στον αγώνα sprint distance (2 x IM World Championship finisher, 2 x IM 70.3 WC finisher, πολλές νίκες σε ηλικιακές κατηγορίες σε αγώνες middle & full distance), ο Ελβετός Alain Crottaz και ο Τούρκος Boni Salis (και οι δύο πολλάκις ΙΜ finisher), ο Ολλανδός Huib Dekker (3ος στο Astroman του 2011 κ με καλές επιδόσεις και πλασαρίσματα σε αγώνες full distance) και άλλοι ακόμη που ίσως θα έπρεπε να κάνουμε ένα επιπλέον αφιέρωμα. Υπολογίζεται ότι 2300 διαφορετικοί αθλητές ήρθαν σε επαφή με το τρίαθλο (συμμετοχή έστω και για μια φορά) στα χρόνια του Schiniathlon (2007 με 2011).

Οι Ελληνικές συμμετοχές συνεχίζονται στο 2009 με την παρουσία στους αγώνες της Αυστρίας την ίδια ημερομηνία με την Φρανκφούρτη (5 Ιουλίου 2009), δύο Ελλήνων ομογενών, πρωτοεμφανιζόμενων στην απόσταση: o Große Michael (Γερμανία) και ο Alexi Diamantopoulos (Ιρλανδία), τερματίζουν με επιτυχία στο Klagenfurt, εδραιώνοντας την παράδοση που ξεκίνησε από το 2008 μέχρι και το 2019 να έχουμε μόνιμα Ελληνική παρουσία, στον συγκεκριμένο αγώνα. Την ίδια χρονιά στην Νίκαια της Γαλλίας, στην Ζυρίχη δεν υπάρχει Ελληνική συμμετοχή, ενώ στο Roth κάνει την επανεμφάνισή του στην απόσταση μετά το 2006 ο Στέλιος Μοντανάρης.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του 2009:

RaceSurnameNameTimeGenderBib #AGOverallAG RankingSwimT1BikeT2Run
IM South AfricaKossenasIoannis11:31:16M494M30-34231/130441/18901:02:044:3205:42:185:2004:36:59
IM South AfricaVlachosKonstantin14:59:53M1234M45-491153/1304113/13001:18:106:2107:15:4825:5205:53:40
IM LanzaroteVlachosKonstantin14:39:34M1150M45-49919/105501:21:279:3108:12:398:3704:30:48
IM FrankfurtNikolopoulosAlexander08:59:18M294M35-3952/21177/40801:01:493:2404:36:061:4203:16:15
IM FrankfurtKoumargialisKonstantinos10:26:43M1747M35-39482/2117133/40801:09:405:1905:15:391:4603:54:16
IM FrankfurtNikolinakosAngelos10:30:11M2103M40-44507/2117117/52201:00:325:5005:18:234:5704:00:28
IM FrankfurtKokolakisMarios10:39:32M1732M25-29590/211759/14701:09:265:1505:29:394:1703:50:53
IM FrankfurtAthanasopoulosLeonidas10:51:29M806M35-39705/2117182/40801:14:517:2705:34:343:3403:51:01
IM FrankfurtMavrikiosChristos10:55:34M1957M30-34744/2117133/27501:17:155:0505:29:424:5903:58:31
IM FrankfurtAntonopoulosAlex10:55:35M787M30-34745/2117134/27500:54:177:3505:52:343:1903:57:47
IM FrankfurtBezasDimitris10:57:22M889M35-39765/2117197/40800:58:296:4705:41:192:0504:08:40
IM FrankfurtTheofilasPanagiotis10:57:56M2667M30-34769/2117138/27501:10:118:3305:41:115:1903:52:40
IM FrankfurtKavvathasKonstantinos11:08:02M1657M30-34853/2117151/27500:57:326:3305:27:512:1904:33:41
IM FrankfurtPatersonSarah11:32:09F630F25-291144/21178/2000:54:279:1206:05:194:5504:18:14
IM FrankfurtTsalapatisGiannis11:46:00M2703M30-341180/2117191/27501:10:425:2706:09:504:0404:15:56
IM FrankfurtKanakisGeorgios12:11:36M1646M30-341338/2117216/27500:58:297:1005:45:336:5905:13:23
IM FrankfurtKouzinosPanos12:27:26M1748M30-341437/2117233/27501:19:246:0705:43:322:5205:15:31
IM FrankfurtPachosMarkos12:28:42M2158M30-341448/2117234/27501:08:3212:0505:43:536:2405:17:46
IM FrankfurtMavridisIsaak12:35:35M1956M35-391480/2117331/40801:19:4511:0605:59:486:3104:58:23
IM FrankfurtBaltakosDimitris12:47:49M826M18-241536/211717/1901:09:178:5106:05:055:4705:18:49
IM FrankfurtWagnerStephane12:58:50M2770M40-441588/2117432/52201:22:178:0806:14:366:4105:07:07
IM FrankfurtTheodorouSpyros13:40:31M2666M40-441722/2117476/52201:06:295:4105:53:392:0106:32:40
IM FrankfurtSichlimirisAlexandros14:25:17M2550M35-392014/2117394/40801:42:4411:5207:25:194:5905:00:23
IM FrankfurtNikolaouCharalampos14:30:36M2094M50-542019/2117135/14701:32:269:1206:54:287:0205:47:19
IM FrankfurtBirakisGeorgios15:19:27M897M40-442095/2117519/52201:30:1413:5606:36:297:4006:51:08
IM FrankfurtAnastassopoulosPavlosDNFM774M45-49
IM AustriaGroßeMichael11:01:01M2027M45-49734/203872/25601:22:395:1305:33:084:1603:55:44
IM AustriaDiamantopoulosAlex12:27:28M930M35-391460/2038298/37501:07:387:4906:07:028:3504:56:31
Challenge RothMontanarisStelios09:47:24M663M30-34265/207858/34500:59:513:3504:58:592:4603:42:15
IM WC (Kona)NikolopoulosAlexander09:55:34M1362M35-3918/12752/20601:08:183:1204:56:165:5703:41:52

Στην Φρανκφούρτη, συμμετείχε και η Marie Leautey (ένας εκ των διοργανωτών του Schiniathlon), τερματίζοντας με χρόνο 12:49:23 (FRA #606).

Μετά και το έτος 2009, η οικογένεια των “IRONMAN Greek Finishers” μεγαλώνει κατά 17 νέα μέλη και πλέον ο αριθμός των Ελλήνων τερματισάντων στην full distance ανέρχεται σε 42. Μέχρι τώρα 3 διαφορετικοί Έλληνες έχουν τερματίσει στην Κόνα (Κρομμύδας, και οι ομογενείς Κουτσογιάννης και Νικολόπουλος).

Η είδηση όμως της χρονιάς (από το φθινόπωρο του 2009 και μετά) ήταν ένας νέος αγώνας απόστασης 70.3, που θα έμπαινε στο αγωνιστικό καλεντάρι και στις συνήθειες των Ελλήνων τριαθλητών, από το 2010 και μετά. Οι οργανωτές του Schiniathlon, ήταν έτοιμοι για το επόμενο βήμα.

Αναμφισβήτητα στη μέχρι τώρα ανάλυσή μας (που ξεκινά από το 1991), το 2009 με 29 συμμετοχές σε 6 διαφορετικούς αγώνες θεωρείται ως η πιο παραγωγική χρονιά. Προηγούμενη καλύτερη ήταν το 2005 με 14 συμμετοχές. Η αποστολή της Φρανκφούρτης του 2009 με τις 22 συμμετοχές, ήταν η μεγαλύτερη μέχρι τότε (11 συμμετοχές ήταν η αμέσως επόμενη, αυτή στην Ζυρίχη το 2005).

2010:

Σε προηγούμενο αφήγημα μας, είχαμε επισημάνει το πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνουμε υπόψην μας, το πλαίσιο (ιστορικό, πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό) μέσα στο οποίο έλαβαν χώρα τα γεγονότα, γιατί καμιά φορά έχει και αυτό την ουσία του. Η δεκαετία του 2010, αναμφίβολα έφερε νέες ορολογίες στην καθημερινότητα μας. “Μηχανισμός στήριξης”, “μνημόνια”, “τρόικα”, “δανειστές” και άλλες πολλές συναφείς έννοιες, εισέβαλαν στην καθημερινότητα μας.

Την άνοιξη του 2010, είχαμε το πρώτο “μνημόνιο στήριξης” της Ελληνικής οικονομίας. Η περιρρέουσα ανασφάλεια, απόρροια της οικονομικής κρίσης των δυο προηγούμενων ετών, δεν άφησε ανεπηρέαστη και την κοινότητα των IRONMAN Greek Finishers. Η ευτυχής συγκυρία της ανακοίνωσης (Γενάρης 2010) του “ASTROMAN” (αγώνας απόστασης 70.3) στο Άστρος της Κυνουρίας για τις 13 Ιούνη 2010, έφερε χαμόγελα την τριαθλητική κοινότητα και αντιμετωπίστηκε θετικότητα: 110 περίπου εγγραφές, την πρώτη χρονιά (2010). Αναμφίβολα ένας εγχώριος αγώνας, που αποτελούσε μια διέξοδο σε μια “δύσκολη οικονομικά χρονιά” με αρκετή “ανησυχία” και προβληματισμό για την επόμενη μέρα, εξαιτίας τις οικονομικής κρίσης. Ταυτόχρονα μετά τις 29 συμμετοχές του 2009, νέο αίμα έρχονταν συνεχώς στο άθλημα και στην full distance, με το ASTROMAN να αποτελεί την καλύτερη πρόταση-πρόσκληση, παρόλο το βαθμό δυσκολίας του, με 1280μ υψομετρικά στην ποδηλατική διαδρομή (2ος δυσκολότερος αγώνας στην εποχή του στην μεσαία απόσταση, στην Γηραιά Ήπειρο).

To Astroman στο ‘Αστρος Κυνουρίας αποτέλεσε το σημαντικότερο αγώνα middle distance που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Διοργανώθηκε για 3 μόνο φορές (2010, 2011 & 2012) αλλά έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς Έλληνες τριαθλητές να δοκιμάσουν την απόσταση για πρώτη φορά όπως επίσης αποτέλεσε αγώνα προετοιμασίας γι αυτούς που ταξίδευαν για Ironman στο εξωτερικό. Ήταν ο “αγώνας συνάντησης” αθλητών από όλη την Ελληνική επικράτεια, λόγω της “σοβαρότητάς” του. Στα στιγμιότυπα του 2012 διακρίνουμε τους Λούκια Λουκοπούλου (νικήτρια στις γυναίκες), Μόσχο Καντή (νικητή στους άντρες), Κωνσταντίνο Παπανικολάου, Κωνσταντίνο Καββαθά, Αιμίλιο Τσεπέτη και τον πρωτοεμφανιζόμενο Γρηγόρη Σουβατζόγλου. Ανάμεσα στους αθλητές που συμμετείχαν ήταν κι ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος, μετέπειτα διοργανωτής ανάλογου αγώνα στα πρόσφατα χρόνια. Photo credits: Astroman, Λεωνίδας Αθανασόπουλος

Η χρονιά (2010) δεν θυμίζει τον αριθμό των συμμετοχών του 2009, αναμενόμενο των καταστάσεων που αναλύθηκαν. Στις 25 Απριλίου έχουμε 4 συμμετοχές στο IM South Africa (Κ. Βλάχος (3η φορά στην Νότια Αφρική και 8η στην απόσταση), Σ. Θεοδώρου (2η φορά στην Νότια Αφρική και 8η στην απόσταση), Κ. Καββαθάς (2η φορά στην Νότια Αφρική και 7η στην απόσταση) και ο πρωτοεμφανιζόμενος Κώστας Αηδονίδης). Είναι η 3η φορά που συμμετέχουν στον ίδιο αγώνα οι “Επίτιμοι” (2005 Ζυρίχη, 2009 Φρανκφούρτη και 2010 Ν.Αφρική).

Στις 27 Ιουνίου 2010 στην Νίκαια της Γαλλίας έχουμε 3 ακόμη πρωτοεμφανιζόμενους στην απόσταση: ο νικητής του 1ου ASTROMAN (13/06/2010) Δημήτρης Κασίμης (DNF στην Νίκαια), ο Κωνσταντίνος Αραμπατζής και ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου (5ος εκείνη την χρονιά στο Άστρος). Η Νίκαια είναι “βάπτισμα του πυρός” στην απόσταση για τον Κωνσταντίνο, σε μια διαδρομή που θα δούμε και στην εξέλιξη μετρά 18 τερματισμούς και 3 συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IRONMAN.

Ironman Nice 2010: O Καταλανός Marcel Zamora θα κερδίσει για 5η συνεχόμενη φορά (!) αυτόν τον δύσκολο (όσον αφορά το ποδηλατικό σκέλος) αγώνα. Πρώτη συμμετοχή σε αγώνα full distance για τον Δημήτρη Κασίμη και τον Κωνσταντίνο Παπανικολάου. Μαζί τους στην παρέα ο Μάνος Σκάρος που θα τερματίσει με επιτυχία τον ίδιο αγώνα την επόμενη χρονιά. Photo credits: Κωνσταντίνος Παπανικολάου

Στις 4 Ιουλίου έχουμε δύο αγώνες την ίδια ημέρα: IRONMAN Austria & IRONMAN Frankfurt. Στην Αυστρία έχουμε τις συμμετοχές του Ιωάννη Κοσσένα και του πρωτοεμφανιζόμενο Κωνσταντίνο Μαλεβίτη (DNF). Στην Φρανκφούρτη έχουμε για μια ακόμη φορά τον ομογενή Alexander Nikolopoulos ο οποίος με την 4η θέση στην ηλικιακή του κατηγορία (Μ35-39) εξασφαλίζει για 2η συνεχόμενη φορά την συμμετοχή του στο IRONMAN WORLD CHAMPIONSHIP 2010 (στον ίδιο αγώνα συμμετέχει και η σύζυγος του Έλληνα ομογενή, η Julia Nikolopoulos με αρκετές συμμετοχές και νίκες σε κορυφαίους αγώνες X-tri (NORSEMAN, SWISSMAN και Cyclo-Cross).

Δύο εβδομάδες μετά, στις 18 Ιουλίου 2010 έχουμε το Challenge Roth σε ένα αγώνα που αρχικά είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον αρκετών Ελλήνων τριαθλητών, αλλά τελικά κατέληξε με μόλις 3 Ελληνικές συμμετοχές (ίσως αναμενόμενο με βάση τις συνθήκες που περιγράψαμε πιο πάνω): Γιάννης Ψαρέλης (8ος εκείνη την χρονιά στο ASTROMAN – επανεμφάνιση του Γιάννη στην απόσταση 16 χρόνια μετά από το Lanzarote), Χρήστος Μαυρίκιος (3η συμμετοχή για τον Χρήστο στην απόσταση) και ο ομογενής από την Γερμανία Σάκης Μίκας, στην πρώτη του συμμετοχή στην απόσταση. Ο αγώνας θα μας απασχολήσει εκτενώς την επόμενη χρονιά (2011) με πολυάριθμη Ελληνική συμμετοχή (16 τριαθλητές).

Στις 25 Ιούλη 2010, έχουμε μια ακόμη συμμετοχή στο απαιτητικό IRONMAN Zurich, με τον Στέλιο Μοντανάρη, την 3η του στην απόσταση με δεύτερο συνεχόμενο sub 10h. Η χρονιά συνεχίζεται στο Regensburg της Γερμανίας, όπου την Κυριακή 01 Αυγούστου 2010 στο inaugural IRONMAN Regensburg έχουμε 4 Ελληνικές συμμετοχές, όλοι ομογενείς και όλοι τους rookies: Deli Housein, Niko Henchen, Σταύρος Παπαδόπουλος και Evangelos Tzakis (DNF). Στον αγώνα αυτό συμμετείχε (τερματίζοντας μάλιστα τελευταίος) και μια θρυλική μορφή του Παγκόσμιου τριάθλου, ο περίφημος Dave Orlowski, που ήταν ο 3ος τερματίσαντας στο 1ο IRONMAN που έγινε στις 18.02.1978. Όπως είναι γνωστό, ο D.Orlowski απεβίωσε στις 16 Δεκεμβρίου 2020. Επίσης μια και αναφερόμαστε στο IM Regensburg, δυό σύντομα λόγια για την ιστορία του δημοφιλούς αγώνα που δεν έμελε να στεριώσει: Ξεκίνησε το 2010 σαν MDot μέχρι και το 2012 όπου και σταμάτησε “άδοξα” (φήμες αναφέρουν διαφωνία του οργανωτή με την Δημοτική αρχή). Το 2016 και το 2017 ξαναήρθε στο προσκήνιο, αυτή την φορά μέσω της Challenge Family, για να σταματήσει ξανά το 2018.

Στις 15 Αυγούστου 2010, έχουμε την δεύτερη συμμετοχή στην απόσταση τόσο του Κωνσταντίνου Παπανικολάου (2 μήνες μετά από την πρώτη του συμμετοχή) όσο και του Λεωνίδα Αθανασόπουλου στο Challenge Copenhagen (μέχρι και το 2012 ο αγώνας ανήκε στο brand “Challenge Family” για να περάσει υπό την ομπρέλα της IRONMAN WTC το 2013). Στον ίδιο αγώνα αγωνίστηκε και η Marie Leautey (GRE) και ο Χάρης Νικολάου.Σε ένα αγώνα που για όσους συμμετείχαν εκείνη την χρονιά, δεν θα ξεχαστεί εύκολα, εξαιτίας της πλημμύρας των προηγούμενων ημερών και όλων όσων δυσάρεστων “παρενεργειών” προκάλεσε, η υπερχείληση των ομβρίων υδάτων στο νερό που κολυμπούσαν οι αθλητές (1.5×104 E. coli per 100 ml water ήταν το ποσοστό μόλυνσης) γεγονός που προκάλεσε έντονες στομαχικές διαταραχές, ενώ η υπερχείλιση με την σειρά της είχε ως αποτέλεσμα τα πολλά “λάστιχα” στην ποδηλατική διαδρομή). Επίσης μεγάλο μέρος της ποδηλατικής διαδρομής φέρεται να είναι ολισθηρό (slippery) την ημέρα του αγώνα (και πολλά ατυχήματα μεταξύ των τριαθλητών στο ποδηλατικό σκέλος). Σημειώστε 267 DNF επί συνόλου 1575 συμμετοχών (ποσοστό εγκαταλείψεων περί το 17%, από τα υψηλότερα σε αγώνα full distance.

Challenge Copenhagen 2010: Marie Leauty, Λεωνίδας Αθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Παπανικολάου και Χάρης Νικολάου ήταν οι 4 Ελληνικές συμμετοχές στον πρώτο αγώνα full distance που διοργανώθηκε ποτέ σε πρωτεύουσα κράτους, στην πολύ προοδευτική και “αθλητική” Κοπενχάγη. Photo credit: Λεωνίδας Αθανασόπουλος, Marathon-photos

Κάτι που πρέπει επίσης να αναφερθεί, έστω και αν έχει περάσει ήδη μια δεκαετία από το event, είναι η επαφή των τότε διοργανωτών του Schiniathlon Λεωνίδα Αθανασόπουλου και Marie Leautey, με τον CEO της Challenge Family Felix Walchshöfer, σε προκαθορισμένο και επιβεβαιωμένο εκ των προταίρων ραντεβού, με προφανή σκοπό την διεξαγωγή αγώνων στην Ελλάδα σε συνεργασία με το συγκεκριμένο brand. Το αποτέλεσμα της συνάντησης, ανέδειξε τα μικρά και περιορισμένα μεγέθη/δεδομένα της Ελληνικής τριαθλητικής αγοράς: αριθμός τριαθλητικών σωματείων και ενεργών αθλητών, αναπτυξιακή πολιτική στο άθλημα, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (…), παρουσία εισαγωγικών εταιρειών που θα μπορούσαν να επενδύσουν σε ένα τέτοιο πιθανό εγχείρημα (χορηγοί ή υποστηρικτές), και άλλα πολλά.

Πέρα από τα 8 flat λάστιχα που είχα στον αγώνα, αυτό που αξίζει να μνημονευθεί από την Copenhagen είναι η συνάντηση που είχαμε με τον Felix Walchshöfer, CEO Challenge Family, που διερευνήσαμε εγώ και η Marie την προοπτική να διοργανωθεί Challenge full distance στην Ελλάδα.

Τα λόγια του, ειλικρινέστατα μας έδωσαν την οπτική της πραγματικής θέσης της Ελληνικής αγοράς στο χώρο του τριάθλου. Τα νούμερα που συζητήσαμε ως προς το τότε πλήθος συλλόγων τριάθλου, αθλητών με δελτίο και της ποδηλατικής αγοράς στην Ελλάδα, μας έφερε μπροστά στην ουτοπία προσπάθειας διοργάνωσης τέτοιου αγώνα στην χώρα μας. Τα νούμερα σε άλλες χώρες ήταν διαστημικά για τα δικά μας δεδομένα και η Ελληνική πραγματικότητα προφανώς δεν μπορούσε να στηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα.

Ήταν ειλικρινής μαζί μας και είδε ότι γυάλιζε το μάτι μας, αλλά δεν θα έβγαινε με τίποτα ένα τέτοιο εγχείρημα. Και αυτό ακριβώς μας είπε. Μόνο με κρατικό μποναμά μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά εμάς δεν μας ενδιέφερε τέτοια λογική. Οπότε και το ξεχάσαμε οριστικά. Μια χαρά ήταν τα Astroman!

Λεωνίδας

Το διήμερο 25 & 26 Σεπτεμβρίου 2010 στο νησί Elba ΒΔ της Ιταλίας, συμμετέχουν στο ELBAMAN, αγώνα full distance ο Αναστάσιος Σταθόπουλος με τον γιό του Αλέξανδρο Σταθόπουλο: είναι η πρώτη φορά που τερματίζουν τον ίδιο αγώνα πατέρας και υιός, με Ελληνικά χρώματα (το ίδιο Σαββατοκύριακο γίνονταν και αγώνας μεσαίας απόστασης, στον οποίο συμμετείχε και ο δεύτερος υιός του Α.Σταθόπουλου, ο Γιώργος Σταθόπουλος).

ΟΙκογένεια Σταθόπουλου στο νησί Elba, φιναλίστ στο ELBAMAN 2010 (photo credits: Α.Σταθόπουλος).

Τον Οκτώβριο έχουμε την 2η συνεχόμενη συμμετοχή του Alexander Nikolopoulos στην Κόνα στις 9 Οκτώβρη, βελτιώνοντας κατά πολύ την επίδοσή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, σε σχέση με αυτή του 2009. Η χρονιά, όσον αφορά τις Ελληνικές συμμετοχές κλείνει στις 28 Νοέμβρη 2010 με την συμμετοχή του Ι.Κοσσένα στο IRONMAN Cozumel (δεύτερη εντός της ίδιας αγωνιστικής περιόδου) και 3η συνολικά για τον ίδιο. Συνολικά είχαμε παρουσίες σε 11 διαφορετικούς αγώνες, 8 αθλητές πρωτοεμφανιζόμενοι, 26 διαφορετικές συμμετοχές (4 αθλητές με διπλή παρουσία), 3 DNF. Με το τέλος του 2010 η κοινότητα των IRONMAN Greek Finishers απαριθμεί 50 μέλη.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του 2010:

RaceSurnameNameTimeGenderBib #AGOverallAG RankingSwimT1BikeT2Run
IM South AfricaKavvathasKonstantinos10:51:11M760M35-39184/155337/32601:03:094:5505:31:093:1104:08:45
IM South AfricaTheodorouSpyros10:59:06M1313M40-44219/155332/27001:10:384:0005:35:512:5604:05:39
IM South AfricaVlachosKonstantin12:32:07M1609M45-49660/155362/16001:21:0110:5506:36:1919:2704:04:23
IM South AfricaAidonidisKonstantinos14:30:45M1053M40-441282/1553229/27001:31:531:5907:16:073:5005:36:54
IM FrancePapanikolaouKonstantinos11:07:25M1876M40-44414/231576/48001:09:216:0805:58:385:5903:47:19
IM FranceArampatzisKonstantinos13:52:25M1850M45-491861/2315257/33801:19:299:1707:20:018:5504:54:43
IM FranceKasimisDimitrisDNFM531M30-34
IM AustriaKossenasIoannis11:31:57M533M30-341015/2043174/28001:02:534:3705:24:293:0204:56:56
IM AustriaMalevitisKonstantinosDNFM698M30-34
IM FrankfurtNikolopoulosAlexander09:07:58M282M35-3927/21144/38901:04:503:2304:34:541:1303:23:38
Challenge RothMavrikiosChristos10:29:14M1132M30-34637/2676150/38001:25:323:0005:30:583:3003:26:15
Challenge RothPsarelisGiannis10:54:53M228M40-44985/2676244/60801:05:282:3905:30:164:0804:12:24
Challenge RothMikasSakis11:52:38M2579M40-441660/2676430/60801:19:572:3205:41:282:3204:44:32
IM ZurichMontanarisStelios09:52:42M1316M35-39216/216159/45201:02:422:0705:06:051:5203:31:50
IM RegensburgDeliHousein10:22:54M795M30-34254/143261/25101:10:503:5705:18:134:3503:45:17
IM RegensburgHensenNiko12:53:50M1099M40-441113/1432242/31301:25:479:5206:12:307:3404:58:02
IM RegensburgPapadopoulosStavros12:55:01M1652M40-441122/1432244/31301:29:245:5906:35:096:1004:18:17
IM RegensburgTzakisEvangelosDNFM2131M40-44
Challenge CopenhagenPapanikolaouKonstantinos10:00:38M708M40-44147/157519/24001:02:073:3305:20:303:0003:31:30
Challenge CopenhagenAthanasopoulosLeonidas11:04:00M884M35-39549/1575136/27501:12:026:1705:44:243:3103:57:48
Challenge CopenhagenLeauteyMarie12:06:59F225F30-34936/157511/2601:07:063:5805:47:365:5105:02:30
Challenge CopenhagenNikolaouCharalampos14:39:55M1685M50-54/157575/7501:46:559:0907:00:514:0005:39:02
ElbamanStathopoulosAlexandros12:18:02M305S280/2233/1001:07:527:5207:03:116:4903:52:18
ElbamanStathopoulosAnastastios14:14:03M306M4176/2235/801:33:3914:2508:03:037:1904:15:37
IM WC (Kona)NikolopoulosAlexander09:22:25M1356M35-39113/176718/22701:08:403:1404:43:504:3703:22:04
IM CozumelKossenasIoannisTBCM1440M30-3401:02:224:3505:38:060:52TBC

2011:

Χρονιά γεμάτη highlights και ρεκόρ:

  • Μια ακόμη μεγάλη Ελληνική αποστολή με 16 συμμετοχές στο Challenge Roth.
  • Για πρώτη φορά έχουμε Ελληνικές συμμετοχές σε διψήφιο αριθμό αγώνων ανά τον κόσμο: συνολικά 16 διαφορετικούς αγώνες, σε όλα τα πλάτη και μήκη της υφηλίου: New Zealand, South Africa, Australia, South America, Europe
  • Nέο ρεκόρ Ελληνικών τερματισμών εντός της ίδιας αγωνιστικής περιόδου που αγγίζει τους 49! Μετά το Roth (εξέλιξη της παρέας της Φρανκφούρτης), έχουμε νέους “πυρήνες” σε αγώνες Νίκαια (8 άτομα), Αυστρία (6 άτομα), Ζυρίχη (6 άτομα).
  • Δεν υπάρχει κανένα καταγεγραμμένο DNF, παρόλο τον υψηλό αριθμό συμμετοχών (49).
  • Χρονιά των Rookies: 29 διαφορετικοί πρωτοεμφανιζόμενοι στην απόσταση!!
  • 8 από τους 29 θα δοκιμάσουν στον ίδιο αγώνα (Νίκαια 8/8)!
  • Έξι (6) διαφορετικοί τριαθλητές θα δοκιμάσουν 2 φορές στην απόσταση εντός της ίδιας αγωνιστικής περιόδου (Καββαθάς, Θεοδώρου, Παπανικολάου, Κοσσένας, Νικολόπουλος και Ζεμαδάνης). Με εξαίρεση τον Κωνσταντίνο Ζεμαδάνη που πρωτοεμφανίστηκε για πρώτη φορά στην απόσταση το 2011 (χρονιά που αναφερόμαστε), οι υπόλοιποι πέντε, δεν είναι η πρώτη φορά που το καταφέρνουν: Θεοδώρου 2005 & 2006, Καββαθάς 2008, Νικολόπουλος 2009 & 2010, Παπανικολάου 2010, Κοσσένας 2010.

Στις 5 Μαρτίου στο Taupo (New Zealand) αγωνίζεται ο Γιώργος Κανάκης με τον πρωτοεμφανιζόμενο στην απόσταση Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, στον αγώνα που πάντα είναι απρόβλεπτος όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, όχι μόνο πριν αλλά και κατά την εξέλιξη του αγώνα. Υπολογίστε και το γεγονός ότι το ταξίδι από την Αθήνα μέχρι και το Taupo σημαίνει περί τις 30 ώρες συνολικού ταξιδιού, με .. 13 ώρες διαφοράς στο time zone. Πριν αναφερθούμε στα αγωνιστικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι τότε η Οργανωτική Επιτροπή έδινε την ευκαιρία στους αθλητές να συμμετέχουν σε donation δικής τους επιλογής: Η επιλογή του Γιώργου και του Βασίλη ήταν να συγκεντρώσουν χρήματα για το “Child cancer”, συγκεντρώνοντας τελικά ένα πολύ σημαντικό ποσό, κατατάσοντάς τους στις 4 υψηλότερες θέσεις, όσον αφορά το τελικό ποσό που συγκεντρώθηκε. Το 2011 ο αγώνας έγινε υπό συνεχή βροχή και κρύο (μάλιστα σε έγκυρους τριαθλητικούς ιστότοπους καταγράφονται ως “horrible weather conditions“), απλά για την ιστορία και για του λόγου το αληθές, εκείνη την χρονιά σημειώθηκαν οι πιο αργοί χρόνοι των τελευταίων 15 ετών! Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο νικητής στους Male Pro (Cameron Brown) σημείωσε επίδοση 08:31:07 και η νικήτρια Female Pro (Samantha Warriner) σημείωσε επίδοση 09:28:24 (2η με 09:31:33 Mirinda Carfrae – με δυο λάστιχα στον αγώνα). Θα επανέρθουμε στο τελευταίο μέρος με αναλυτικά tips για το ταξίδι, εφόσον ο υπογράφων συμμετείχε στον αγώνα του 2020 και το 2022 αναμένεται να διεξαχθεί το IRONMAN 70.3 WORLD CHAMPIONSHIP με αρκετές Ελληνικές (επιβεβαιωμένες) συμμετοχές.

Τον Μάρτιο του 2011 ο Γιώργος Κανάκης μαζί με τον rookie Βασίλη Χαραλαμπόπουλο ταξίδεψαν στο μακρινό Taupo στην Νέα Ζηλανδία. Αντιμέτωποι με τις εξαιρετικά δυσμενής καιρικές συνθήκες κατάφεραν να τερματίσουν τον φημισμένο αγώνα επιστρατεύοντας την περίσσια αποφασιστικότητα και επιμονή τους. Photo credit: Γιώργος Κανάκης

Στις 10 Απριλίου 2011 στο Port Elizabeth έχουμε την 3η συμμετοχή του Κωνσταντίνου Καββαθά στην Νότια Αφρική και 8η συνολικά στην απόσταση. Σχεδόν ένα μήνα πιο μετά (7 Μαΐου) ο Ι.Κοσσένας δοκιμάζει με επιτυχία στο απαιτητικό IRONMAN St George (Utah). Στις 21 Μαΐου 2011 έχουμε μια ακόμη συμμετοχή και για τον ομογενή Constantin Vlachos στο IRONMAN Lanzarote (6η στο La Santa) και μερικές ημέρες αργότερα (5 Ιουνίου 2011) είναι η σειρά του έταιρου επίτιμου Σπύρου Θεοδώρου για εμφάνιση, στο Challenge Cairns (Australia). 5 μέχρι τώρα αγώνες σε 4 διαφορετικές ηπείρους!

O πολυταξιδευμένος Σπύρος Θεοδώρου με τον Chris McCormack στο Challenge Cairns 2011. Ήδη από το 2006 μετρούσε συμμετοχές στη long distance σε 4 διαφορετικές ηπείρους! Photo credit: Σπύρος Θεοδώρου

Τέλος Ιουνίου (26/06) έχουμε την συμμετοχή 8 Ελλήνων τριαθλητών στην Νίκαια της Γαλλίας, όλοι χωρίς προηγούμενο τερματισμό στην απόσταση (Κασίμης, Σκάρος, Χατζηκώστας, Κ.Χατζηνικόλας, Ζεμαδάνης, Ιγν. Καλλικάτζαρος, Φανάκης, Ν. Χατζηνικόλας)! Είναι η δεύτερη φορά που το 100% των συμμετοχών είναι όλοι τους rookies (μετά το 2010 στο Regensburg)! Αξίζει να αναφέρουμε την 43η θέση στην γενική κατάταξη, του Δημήτρη Κασίμη, στον πρώτο του τερματισμό στην full distance.

Ο Κώστας Χατζηνικόλας από τη Ρόδο στη συμμετοχή του στο Ironman Nice το 2011. Photo credit: Κώστας Χατζηνικόλας

Αρχές Ιουλίου (02/07/2011) έχουμε 6 Ελληνικές συμμετοχές στην Αυστρία: Οι επίτιμοι Θεοδώρου-Καββαθάς ανταμώνουν για 4η φορά στον ίδιο αγώνα (2ο IRONMAN και για τους 2 μέσα στο 2011), μαζί με 4 rookies: Ευάγγελο Τζάκη (ομογενής), Αλέξη Αθανασόπουλο, Κωνσταντίνο Μιχόπουλο και Ορέστη Ευθυμίου. Ο αγώνας στην Αυστρία, είναι σίγουρα η καλύτερη εμφάνιση του Κωνσταντίνου Καββαθά στην απόσταση, όχι μόνο γιατί πέτυχε Personal Best αλλά και για το απόλυτο triple (sub 10h, sub 1h swim, sub5h bike). Στον ίδιο αγώνα ο Σπύρος Θεοδώρου πετυχαίνει και αυτός επίδοση personal best, μόλις 28 ημέρες μετά τον αγώνα στο Cairns! Για την ιστορία το 2011 στην Αυστρία καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό επιδόσεων sub10h στην ιστορία του αγώνα με 13.2%, όταν ο μ.ο. του αγώνα (για επιδόσεις sub10h) είναι περί το 8,5%.

Ironman Austria 2011: Διακρίνονται οι 4 από τους 6 Έλληνες που τερμάτισαν τον αγώνα στο “εξοχικό” Klangefurt. Σπύρος Θεοδώρου,Hannes Czeitschner, Κωνσταντίνος Μιχόπουλος, Κωνσταντίνος Καββαθάς και Αλέξης Αθανασόπουλος. Ειδικά ο Κωνσταντίνος Καββαθάς εκμεταλευόμενος της ιδανικές καιρικές συνθήκες, την καλή προετοιμασία και την εμπειρία του, πέτυχε ένα μοναδικό (από εποχής Κρομμύδα), “Sub Record”. Κατάφερε να κάνει sub 10h στο σύνολο, sub 1h στο κολύμπι, sub 5h στο ποδήλατο και sub 3:30h στο τρέξιμο! Photo credits: Σπύρος Θεοδώρου, Κωνσταντίνος Καββαθάς

Μια εβδομάδα αργότερα, στις 9 Ιουλίου 2011 σειρά έχει το IRONMAN Zurich, να υποδεχθεί άλλους 6 Έλληνες τριαθλητές. Πέρα από τον ομογενή Prodromos Takis και τον Ι.Κοσσένα, εμφανίζονται για πρώτη φορά στην απόσταση οι Βασίλης Γούλας, Ανδρέας Γκόρος, Ανδρέας Γρίβας και Βαγγέλης Λαμπίρης.

Στιγμιότυπα του Γιαννιώτη Βασίλη Γούλα από το Ironman της Ζυρίχης τον Ιούλιο του 2011. Photo credits: Βασίλης Γούλας

Το ίδιο Σαββατοκύριακο έρχεται και η σειρά του Challenge Roth, να φιλοξενήσει την μεγαλύτερη Ελληνική αποστολή που συμμετείχε ποτέ, στον ιστορικό αγώνα με 16 Έλληνες τριαθλητές, 9 από αυτούς rookies (A.Tanti, Δ. Αλεβιζάκης, Γ.Αβούρης, Π. Μαρουλίδης, Γ. Παπαγιάννης, Φ. Κωνσταντόπουλος, Αλ. Καλούδης, Π. Παρθένης, Γ.Σούπος). Στην αποστολή συμμετείχαν επίσης οι Λ.Αθανασόπουλος, Α.Αντωνόπουλος, Κ. Παπανικολάου, Marie Leautey, Α.Σταθόπουλος, Δ. Μπεζάς, Μ. Πάχος. Στον αγώνα συμμετείχε και ο Stephan Wagner (FRA, #3130, 13:31:10).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Παπαγιάννης είναι ο πρώτος Έλληνας αθλητής που τερματίζει σε αγώνα απόστασης full distance (10.11.2011) και σε έναν από τους πιο δύσκολους αγώνες υπεραπόστασης στον κόσμο, το περίφημο “Σπάρταθλον” (27.09.2014, με επίδοση 34:50:14), επίδοση που θα ισοφαριστεί στις 27 Οκτωβρίου 2014, από τον Στέργιο Αναστασιάδη.

Η τριαθλητική παρέα του Roth το 2011. Λεωνίδας Αθανασόπουλος, Γιάννης Σούπος, Πέτρος Παρθένης, Αλέξανδρος Καλούδης, Φάνης Κωνσταντόπουλος, Γιάννης Αβούρης, Μάρκος Πάχος, Δημήτρης Μπεζάς, Κωνσταντίνος Παπανικολάου και καθιστοί οι Stefan Wagner, Alex Tanti, Marie Leauty, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Διονύσης Αλεβιζάκης και Τάσος Σταθόπουλος. Photo credit: Κωνσταντίνος Παπανικολάου

Οι Έλληνες τριαθλητές είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στον αγώνα που έγιναν οι καλύτερες μέχρι τότε επιδόσεις στον κόσμο, στην full distance: Στους άνδρες ο 35χρόνος (τότε) Andreas Raelert (GER) με χρόνο 7:41:33 (swim: 46:18, bike: 4:11:43, run: 02:40:52). Μάλιστα η επίδοσή του στο ποδήλατο, ήταν και η καλύτερη μέχρι τότε στον κόσμο. (Θυμίζουμε ότι η επίδοση του A.Raelert καταρρήφθηκε το 2016 επίσης στον ίδιο αγώνα, από τον Jan Frodeno με 07:35:39). Στις γυναίκες η κορυφαία Chrissie Wellington με το ασύλληπτο 8:18:13 (swim 49:49, bike 4:40, run 2:44), επίδοση ακατάρριπτη μέχρι και σήμερα στις γυναίκες.

Ironman Roth 2011: Πάχος, Παπανικολάου και Αντωνόπουλος συναντούν τους εκπληκτικούς Pro, Andreas Raelert & Chrissie Wellington που στις 9 Ιουλίου κατέγραψαν ιστορικά ρεκόρ στο δημοφιλέστερο αγώνα της Ευρώπης. Photo credits: Κωνσταντίνος Παπανικολάου

Παραμένουμε επί του Γερμανικού εδάδους εφόσον στις 24 Ιουλίου, έχουμε μια ακόμη εντυπωσιακή εμφάνιση από τον Alexander Nikolopoulos, με φυσικό επακόλουθο 3η συνεχόμενη πρόκριση για το IRONMAN WORLD CHAMPIONSHIP του 2011. Όπως και το 2010, έτσι και το 2011 από τον ίδιο αγώνα προκρίθηκε στην Κόνα και η σύζυγος του Julia Nikolopoulos. Στις 31 Ιουλίου πιο βόρεια, στο Bolton (UK) έχουμε 2 ακόμη Ελληνικές συμμετοχές, επίσης rookies, τον Λευτέρη Παρασκευά και τον Βασίλη (Billy) Βοσνάκη, μετρ τα επόμενα χρόνια σε αγώνες Xtreme Tri. Αξίζει να μείνουμε λίγο περισσότερο στον Λευτέρη Παρασκευά, γιατί ήταν υποστηρικτής όχι μόνο του MAGNATHLON (αγώνα για την υποστήριξη της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου) αλλά πέρα από αυτό, ανέπτυξε πληθώρα πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων καθαρά για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο Αύγουστος συνεχίζει να έχει ενδιαφέρον για την κοινότητά μας: Στις 6 Αυγούστου 2011 στο IRONMAN Regensburg έχουμε την συμμετοχή του πρωτοεμφανιζόμενου Πέτρου Νίκα και στις 13 Αυγούστου, ο Κωνσταντίνος Ζεμαδάνης συμμετέχει στο Lipno της νότιας Τσεχίας στο ZOOT Zeleznak, αγώνας full distance. Δεύτερος αγώνας εντός της ίδιας περιόδου για τον Κωνσταντίνο. Μερικές ημέρες αργότερα (21/08), έχουμε και για τον Κωνσταντίνο Παπανικολάου την 2η του συμμετοχή εντός του 2011, αυτή την φορά στο (inaugural) Challenge Vichy (ο αγώνας ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2011, στο καλεντάρι της Challenge Family, μέχρι που πέρασε το 2015 στην IRONMAN WTC). O Αύγουστος δεν είναι μόνο “καυτός” μήνας για την χώρα μας: υψηλές θερμοκρασίες και στο Vichy, αγώνας χωρίς τη χρήση wet-suit και με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 43οC (σωστά διαβάσατε) με ότι αυτό συνεπάγεται για τους αθλητές στην εξέλιξη του αγώνα: 114 αθλητές DNF επί συνόλου 412 συμμετοχών, τουτέστιν 28% ποσοστό από τους αθλητές που ξεκίνησαν στον αγώνα, δεν κατάφεραν να τερματίσουν εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών (περίπου 1 στους 3 αθλητές). Υπολογίστε ότι ο μέσος όρος αθλητών που εγκαταλείπουν σε ένα αγώνα είναι περί το 5% με 7%. Από ποσοστό 15% και πάνω, χρήζει ιδιαίτερης ερμηνείας όσον αφορά τις συνθήκες που επικρατούσαν στην διάρκεια του αγώνα και δυσκόλεψαν τις προσπάθειες των αθλητών, σε σημείο που η εγκατάλειψη να είναι μονόδρομος.

Challenge Vichy 2011: Stephen & Bella Bayliss μαζί με το νεογέννητο(!) βρέφος τους. Ο Βρετανός Pro κέρδισε τον αγώνα ακριβώς μία εβδομάδα μετά τον τερματισμό του στο Challenge Copenhagen! O Κωνσταντίνος Παπανικολάου ήταν ο μοναδικός Έλληνας που συμμετείχε σε αυτόν τον αγώνα που έγινε για πρώτη φορά και τερμάτισε οριακά, με προχωρημένη αφυδάτωση στην κόλαση των 43 βαθμών του Vichy. Photo credits: Κωνσταντίνος Παπανικολάου

Στο Vichy πήγα με τη φόρα που είχα πάρει από το Roth αλλά τελικά εισέπραξα ένα καλό μάθημα. Η διαδρομή φαίνονταν εύκολη για νέο PB και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα την παραμονή του αγώνα με το Μάρκο (Πάχο) του είπα ότι θα επιχειρήσω να “σπάσω” το 5ώρο στο ποδηλατικό σκέλος. Ο καυτός καιρός όμως μου χάλασε όλα τα σχέδια…

Νωρίς το πρωί οι διοργανωτές απαγόρευσαν την νεοπρέν στολή στο κωπηλατοδρόμιο του Vichy και μοιραία κολύμπησα 10-11 λεπτά παραπάνω από ότι υπολόγιζα. Σαν να μην έφτανε αυτό, την ώρα που έβγαινα από το νερό βγάζοντας τα γυαλιά που είχαν βεντουζάρει στα μάτια μου, έχασα τον φακό επαφής από το αριστερό μου μάτι! 

Πίεσα λανθασμένα το ποδήλατο στο πρώτο loop για να κάνω ένα χρόνο που με αυτές τις συνθήκες ήταν ακατόρθωτο για τις δικές μου δυνατότητες. Ο αέρας δυνάμωσε, η θερμοκρασία εκτοξεύτηκε κι όταν ξεκίνησα το τρέξιμο κατάλαβα ότι θα υποφέρω για αρκετή ώρα ακόμα . Η προβληματική όραση δυσκόλευε ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Μοναδική όαση στην κόλαση του Vichy ήταν η ευχάριστη έκπληξη της παρουσίας του Λεωνίδα και της Marie που οδήγησαν 4 + 4 ώρες(!) για να έρθουν να με εμψυχώσουν και να ξαναεπιστρέψουν αυθημερόν στο σπίτι της Marie. Όταν κακήν κακώς τερμάτισα, πήγα στα ιατρεία και χρειάστηκα 2 φιάλες ορού για να μπορέσω να επανέλθω από τη σοβαρή αφυδάτωση.

Μπορεί να μην έκανα προσωπικό ρεκόρ, έμαθα όμως πολλά για τα επόμενα Ironman που θα ακολουθούσαν…

conpap

H χρονιά κλείνει με την 3η συνεχόμενη συμμετοχή του Alexander Nikolopoulos στο IRONMAN World Championship 2011. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IRONMAN 70.3 του 2011, που έγινε στις 1 Σεπτεμβρίου στο Las Vegas, είχαμε δύο Ελληνικές συμμετοχές: της Λουκίας Λουκοπούλου και του Αλέξανδρου Πούλη.

Ironman 70.3 World Championship Las Vegas 2011: Οι δύο Ελληνικές συμμετοχές με τον Κωνσταντίνο Πούλη (φωτό από μεταγενέστερο αγώνα) και τη Λουκία Λουκοπούλου. Photo credit: Σπύρος Θεοδώρου, Αλέξανδρος Πουλής, Κωνσταντίνος Παπανικολάου

Με το πέρας του 2011, οι κοινότητα μετράει πλέον τα 79 μέλη.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του 2011:

RaceSurnameNameTimeGenderBib #AGOverallAG RankingSwimT1BikeT2Run
IM New ZealandKanakisGeorgios12:40:27M364M30-34833/1247128/15700:58:009:3406:37:216:2204:49:10
IM New ZealandCharalampopoulosVassilis14:21:53M826M40-441078/1247180/19401:45:5213:5307:18:396:0704:57:22
IM South AfricaKavvathasKonstantinos12:18:34M601M35-39546/1503120/27401:04:105:2605:35:093:0905:30:37
IM LanzaroteVlachosKonstantin12:42:23M1310M45-49672/119989/18401:12:337:4207:33:2612:1503:36:27
Challenge CairnsTheodorouSpyros12:49:04M570M40-44383/56655/8401:06:544:4305:37:273:1305:56:45
IM St George (Utah)KossenasIoannis13:46:15M709M30-34730/1312113/17401:05:544:4505:51:331:4506:42:18
IM FranceKasimisDimitris09:42:53M794M30-3443/204916/36200:54:223:5205:26:353:2803:14:36
IM FranceSkarosManos10:45:43M949M30-34264/204959/36201:17:598:0405:33:408:3303:37:27
IM FranceChatzikostisGeorgios11:59:49M1115M35-39826/2049181/41501:18:5606:17:187:1904:16:16
IM FranceChatzinikolasKonstantinos12:30:38M1116M35-391051/2049235/41501:08:3010:4406:16:208:2704:46:37
IM FranceZemadanisKonstantinos13:08:46M1017M30-341318/2049249/36201:13:4612:1906:52:4111:4004:38:20
IM FranceIgnatiosKalikatzaros13:17:19M1289M35-391394/2049307/41501:18:2517:0407:28:4412:5604:00:10
IM FranceFanakisGiannis13:30:54M711M30-341507/2049282/36200:54:149:1906:13:088:2106:05:52
IM FranceChatzinikolasNikolaos14:56:11M2177M45-491889/2049244/26101:28:5607:56:529:2905:20:54
IM AustriaKavvathasKonstantinos09:34:10M1228M35-39226/233947/35700:59:165:0104:58:222:5203:28:39
IM AustriaTheodorouSpyros10:28:08M1948M40-44720/2339169/47901:08:306:1705:28:144:2603:40:41
IM AustriaTzakisEvangelos10:57:37M1696M40-441077/2339254/47901:18:574:4305:22:133:3604:08:08
IM AustriaAthanasopoulosAlexis11:23:40M1506M35-391322/2339251/35701:11:357:1105:32:115:5704:26:46
IM AustriaMichopooulosKonstantinos12:49:32M1326M35-391924/2339325/35701:33:137:4606:11:4610:4504:46:02
IM AustriaEfthymiouOrestis13:48:04M757M30-342135/2399301/31001:07:349:4706:45:1913:2905:31:55
IM ZurichProdromosTakis10:28:32M1715M45-49238/159028/22101:05:583:1705:32:473:0403:43:26
IM ZurichKossenasIoannis11:20:46M611M30-34568/159093/22801:01:382:4606:06:261:0504:08:51
IM ZurichGoulasVassilis11:27:50M894M35-39606/1590139/29901:30:252:2005:58:362:2903:54:00
IM ZurichGorosAndreas11:34:22M1227M40-44644/1590145/33101:09:453:5806:26:194:1603:50:04
IM ZurichGrivasAndreas11:35:03M397M25-29647/159058/12201:02:424:2605:48:494:3304:34:33
IM ZurichLampirisEvangelos14:35:02M949M35-391498/1590283/29901:36:374:0507:58:286:2904:49:24
Challenge RothPapanikolaouKonstantinos09:48:16M1117M40-44217/277437/61901:03:062:3405:05:471:2703:35:24
Challenge RothAthanasopoulosLeonidas10:19:17M1244M40-44489/2774110/61901:11:344:0005:23:523:2603:36:28
Challenge RothTantiAlexander10:43:03M2745M30-34763/2774134/34000:58:274:2305:31:424:4804:03:25
Challenge RothAntonopoulosAlex10:44:59M1242M30-34801/2774142/34000:55:343:5705:44:441:4403:59:01
Challenge RothLeauteyMarie11:03:28F598F30-341065/277419/7701:07:013:4905:42:236:5204:03:26
Challenge RothAlevizakisDionisios11:11:52M2456M35-391171/2774239/47801:19:495:5305:30:194:0504:11:47
Challenge RothPachosMarkos11:13:11M1928M30-341187/277419234001:07:002:3205:13:533:1304:46:36
Challenge RothBezasDimitris11:21:32M1611M40-441296/2774312/61901:02:105:2306:00:145:0604:08:40
Challenge RothAvourisIoannis11:43:24M2819M35-391596/2774315/47801:20:154:5305:50:355:0104:22:42
Challenge RothMaroulidisPeriklis11:53:33M2387M30-341716/2774251/34001:21:543:1706:00:053:3404:24:45
Challenge RothPapagiannisGiannis11:55:24M2686M40-441746/2774421/61901:25:287:3505:38:1413:0104:31:09
Challenge RothKonstantopoulosTheofanis12:05:28M3124M30-341870/2774268/34001:14:325:2906:01:404:3204:39:16
Challenge RothKaloudisAlexander12:08:16M2868M45-491897/2774323/48501:10:409:0505:59:408:5304:40:00
Challenge RothParthenisPetros12:13:14M3071M35-391956/2774372/47801:03:424:5306:13:599:2804:41:14
Challenge RothSouposGiannis13:00:19M3279M35-392392/2774434/47801:30:195:0206:21:063:0605:00:53
Challenge RothStathopoulosAnastastios13:04:07M3120M55-592414/277457/8301:35:098:3806:23:199:1904:47:43
IM FrankfurtNikolopoulosAlexander09:12:16M316M35-3934/22163/34101:05:114:1304:44:013:1403:15:37
IM BoltonParaskeuasLefteris11:59:30M868M35-39389/102964/17400:50:057:4806:30:166:0604:25:15
IM BoltonVosnakisBilly12:06:37M155M40-44415/102991/21801:01:2415:2306:30:4514:4304:04:21
IM RegensburgNikasPetros12:27:59M1579M40-441314/1824265/35301:24:059:0306:34:153:0304:17:33
ZOOT ZeleznakZemadanisKonstantinos12:11:07M59M30-3428/486/901:02:5010:2606:41:309:2504:06:54
Challenge VichyPapanikolaouKonstantinos10:53:20M429M40-4437/28701:14:0405:16:1704:16:00
IM WC (Kona)NikolopoulosAlexander09:29:31M1289M35-39176/177336/22801:09:543:1004:44:134:3803:27:36

Ευχαριστούμε όλους ανεξαιρέτως τους φίλους συναθλητές του swimbikerun.gr, για το φωτογραφικό υλικό που μοιράζονται μαζί μας, βοηθώντας με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, την καταγραφή των 30 χρόνων “IRONMAN Greek Finishers”. Ευχαριστούμε θερμά και τον Σπύρο Θεοδώρου (GU ENERGY Greece), που έχει συνεισφέρει τα μέγιστα με το πολύτιμο όσο και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό που μας έχει διαθέσει και στα τρία δημοσιευμένα μέρη της μέχρι τώρα αναδρομής μας.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;

Η αρθρογραφία και το περιεχόμενο του swimbikerun.gr θα είναι πάντοτε ελεύθερα προς ανάγνωση. Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να υποστηρίξετε την προσπάθεια του swimbikerun.gr, η δωρεά σας θα δώσει ακόμη περισσότερο χρόνο και ενέργεια στην έρευνα και δημοσιοποίηση ανάλογης αρθρογραφίας και περιεχομένου. Σας ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη!

Ironman Franfurt 2009 Photo Gallery

Challenge Roth 2011 Photo Gallery1 thought on “IRONMAN Greek Finishers: Part 3A (2009-2011)”

  1. Καλήσπερα σε όλους… Οι χρόνοι που έκανε ο Κασιμης στη Νίκαια το 11 με 40 βαθμούς κελσίου είναι πολύ δύσκολο να ξαναγίνουν ακόμα και υπό ιδανικές συνθήκες… Είναι αξιοσημείωτη και η τελική θέση τερματισμού του Δημητρη…!!!! Οπως επίσης και οι θέσεις που βγήκαμε από το νερό over all κι εγώ και ο Δημήτρης… Γιάννης Φανακης

    Reply

Leave a Comment

Send this to a friend