fbpx

Η Λουκία Λιλή-Williams στο XTERRA American Tour!

Το Xterra America Tour εξελίσσεται κάθε χρόνο με διαφορετικούς κανόνες και δοκιμασίες για τους αθλητές του ερασιτεχνικού επιπέδου σε σχέση με το European ή Asian Tour. Οι αθλητές αγωνίζονται εντός της περιφέρειας που διαμένουν με στόχο τον τίτλο του Regional Champion. Οι περισσότεροι αγώνες Xterra έχουν τοπικό χαρακτήρα με σχετικά λίγους αλλά δυνατούς τοπικούς αθλητές και αθλήτριες (100-300 συμμετέχοντες). Εξαίρεση αποτελούν οι μεγάλοι αγώνες, Xterra Oak Mountain, Xterra Beaver Creek και Xterra USA Championships. Συνολικά, οι αγώνες πραγματοποιούνται σε 8 περιοχές : Αtlantic(AT), Midwest (MW), Mountain (MT), Northeast (NE) ,Northwest (NW), South Central (SC), Southeast (SE) ,West(W) .

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μην έχουμε Ελληνική συμμετοχή σε τέτοιες διοργανώσεις ακόμη και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού! Η ομογενής Λουκία Λιλή-Williams ζει και εργάζεται στην Αμερική πολλά χρόνια και αγωνίζεται εκπροσωπόντας την Ελλάδα. Η Λουκία εκτός από αγώνες Xterra, έχει συμμετάσει σε πολλούς αγώνες της ITU και την άνοιξη ταξίδεψε για να κάνει το πρώτο της Ironman 70.3 “εντός έδρας” και συγκεκριμένα στο Costa Navarino.

Η Λουκία αναδείχτηκε τοπική πρωταθλήτρια του Southeast Region το 2015 και του Atlantic Region το 2018. Φέτος, εν μέσω απαιτητικών επαγγελματικών υποχρεώσεων έβαλε στόχο να υπερασπιστεί τον τίτλο της και έχοντας κάνει ήδη δύο αγώνες φαίνεται ότι θα κατακτήσει ξανά τον τίτλο του Regional Champion.

Στον πρώτο της αγώνα για τη σεζον, το Xterra Way Over Yonder, το οποίο χαρακτήρίζεται και ως “The beast from the east” ήταν 3η overall και 1η στην κατηγορία της έχοντας κάνει το καλύτερο κολύμπι. Το περασμένο Σάββατο αγωνίστηκε στο Xterra French River, όπου μολονότι αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες κατάφερε να πάρει την 7η θέση overall και την 1η στην κατηγορία 35-39, γεγονός που της έδωσε επιπλέον πόντους και βρίσκεται στην κορυφή του ranking της κατηγορίας 35-39.

Λουκία Λιλή-Williams @3η θέση overall

Δίνοντας μας μία γεύση του αγώνα της στο Xterra French River μας είπε τα εξής: ” Αν και το κολύμπι μου ήταν καλό παρά τον τραυματισμό μου στον ώμο που δεν μου επέτρεψε να κολυμπήσω καθόλου για περίπου ένα μήνα πριν τον αγώνα, στο ποδήλατο άρχισα να αισθάνομαι πολύ άρρωστη και αδύναμη, έχασα αρκετές θέσεις εκεί και 1 ακόμα θέση στο τρέξιμο. Το ποδηλατικό σκέλος είχε 2-3 εξαιρετικά δύσκολα ανηφορικά κομμάτια και πολύ λάσπη, αλλά γενικά ήταν μια γρήγορη διαδρομή με τυπικό έδαφος της περιοχής: πολλές ρίζες δέντρων και βράχια. Το τρέξιμο ήταν η μεγάλη δοκιμασία με συνολικά υψομετρικά σχεδόν όσο το ποδηλατικό σκέλος (περίπου 300 μέτρα) αλλά μαζεμένα σε 5 μίλια! (το ποδήλατο ήταν 12 μίλια). Με θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 34 βαθμούς, υγρασία 90%, και τουλάχιστον 3 ανηφόρες στο τρέξιμο που ήταν αδύνατον να ολοκληρωθούν τρέχοντας, οι περισσότεροι αθλητές το γύρισαν στο λεγόμενο “power hiking” ή γρήγορο ορεινό περπάτημα. Στο τέλος του αγώνα, απλά ήμουν ευτυχισμένη που ολοκλήρωσα την όλη δοκιμασία και δε λιποθύμησα στο ενδιάμεσο.”

Λουκία Λιλή-Williams στο βάθρο του Xterra French River

Αγαπώ ιδιαίτερα τους αγώνες Xterra διότι περιλαμβάνουν ένα τελείως διαφορετικό σύνολο δοκιμασίας αντοχής, δύναμης, υπομονής και … εάν μου επιτρέπετε να πω: ομορφιάς! Η προπόνηση και η προετοιμασία είναι επίσης πολύ διαφορετική από αυτή για τους αγώνες τριάθλου μέσης και μεγάλης απόστασης. Η ορεινή ποδηλασία παίζει το μεγαλύτερο ρόλο διότι ναι μεν αποτελεί το μεγαλύτερο χρονικό σκέλος του αγώνα αλλά κυρίως διότι είναι το κομμάτι που μπορεί κάποιος να χάσει τον πιο πολύτιμο χρόνο. Ειδικά σε μερικούς αγώνες Xterra, οι οποίοι απαιτούν σημαντική ικανότητα τεχνικής mountain bike, η φυσική ικανότητα και η τεχνική στο ποδηλατικό σκέλος παίζουν ισόβαρο ρόλο. Επίσης, το επίπεδο των αθλητών στην ορεινή ποδηλασία στην Αμερική είναι εξαιρετικό – οπότε όσες περισσότερες ώρες περνάς στη σέλα του mountain bike, τόσο καλύτερο!“, δήλωσε στο swimbikerun.gr η Λουκία.

Λουκία Λιλή-Williams

Τα τελικά Rankings θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο όπου θα αναδειχτεί και ο Regional Champion της εκάστοτε περιοχής. Να ευχυθούμε καλή συνέχεια στη Λουκία και ευχόμαστε να φορέσει ξανά το jersey της Τοπικής Πρωταθλήτριας!

Leave a Comment

Send this to a friend