fbpx

XTERRA Open Water Swimming Challenge – ATHINES By The Sea | Voula A’ Beach

Μέχρι την Κυριακή 14 Μαΐου 2023, ισχύουν οι ειδικές προνομιακές τιμές εγγραφών με εκπτώσεις 30% (fans price registrations)!!!

Προκήρυξη Αγώνων Κολύμβησης Open Water

TRIMORE – XTERRA Greece – ISOMAN Hellas, στο πλαίσιο του TRIMORE Multisports TOUR 2023, τελώντας υπό την έγκριση του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, διοργανώνει σε συνεργασία με την ATHINES by The Sea (A’ πλαζ Βούλας) και προκηρύσσει το αθλητικό και ψυχαγωγικό event 10th XTERRA O.W.S. Challenge 2023.

To event περιλαμβάνει αγώνες κολύμβησης Open Water ενηλίκων (1k, 2.5k, 5k, 10k και Super Sprint 0,2k), αγώνες Cross Aquathlon παιδιών των 3ων μεγάλων τάξεων του Δημοτικού και Γυμνασίου καθώς και άλλες αθλητικές, ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, με σκοπό την ανάπτυξη της αθλητικής σκέψης – ιδεώδους και του αθλητισμού γενικότερα. Το event πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις  14 & 15 Οκτωβρίου 2023 στη Βούλα (ο αγώνας κολύμβησης Open Water ενηλίκων την Κυριακή 15 Οκτωβρίου), στην οργανωμένη πλαζ ATHINES by The Sea (A’ πλαζ Βούλας), εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, περιλαμβανομένων τυχόν υγειονομικών μέτρων.

Πρόγραμμα εκδήλωσης

Πληροφορίες αγώνων

Εκκίνηση & Τερματισμός:           

Α’ παραλία Βούλας ATHINES by The Sea, σε καθορισμένο σημείο ορισμένο με μεγάλη φουσκωτή αψίδα και ειδική διάταξη κιγκλιδωμάτων – σημαιών και διαδρόμου τερματισμού.

Διαδρομή:                                        

κολύμβηση μίας ευθείας διαδρομής με κίνηση κάθετα από την ακτή (0,2k), μίας περιστροφής (αποστάσεις 1k, 2,5k και 5k) και δύο περιστροφών (απόσταση 10k), συμφώνως της κίνησης των δεικτών του ρολογιού, σε ειδικής διάταξης διαδρομή, ορισμένη από σημαδούρες σήμανσης διαδρομής και αλλαγής πορείας βάσει της απόστασης κάθε φορά. Εμπρός από την πλαζ, ξενικώντας κάθετα από εκείνη, περνούν μέσα από την “πόρτα” δύο σημαδούρων ανοίγματος 40 μέτρων και ακολούθως εξωτερικά των σημαδούρων της κάθε απόσταση όπως φαίνεται στην απεικόνιση. Η απόσταση 5k και 10k, διέρχεται εξωτερικά του νησιού της Υδρούσας. Όλοι οι κολυμβητές θα πραγματοποιήσουν την απόσταση που έχουν επιλέξει όπως ορίζεται στην ανωτέρω απεικόνιση και θα κινηθούν κάθετα προς την πλάζ για την έξοδο και τερματισμό, διερχόμενοι εξωτερικά όλων των σημαδούρων της απόστασής τους και ακολούθως μέσα από την “πόρτα” για την έξοδο.

Ώρα/Τρόπος Εκκίνησης:              

Στην ώρα που αναφέρεται στο ανωτέρω πρόγραμμα δίνεται η εκκίνηση ή οι εκινήσεις αν οι συμμετέχοντες είναι άνω των 150. Όλες οι εκκινήσεις (αν χρειαστούν άνω του ενός κύματος) των αποστάσεων θα πραγματοποιηθούν σε κύματα των 70 ατόμων κάθε φορά, βάσει του διαφορετικού χρώματος σκουφιού που θα φορούν. Κατά την προετοιμασία της εκκίνησης θα καλεστούν να περάσουν πάνω από ειδικό τάπητα ώστε να ενεργοποιηθεί η συμμετοχή τους. Κολυμβητές που δεν θα σταθούν στην εκκίνηση στην ώρα τους βάσει χρώματος σκουφιού, δεν θα μπορέσουν να λάβουν μέρος στον αγώνα λόγω αδυναμίας του συστήματος χρονομέτρησης να δώσει αξιόπιστα αποτελέσματα.

Τα κύματα εκκινήσεων (των διαφορετικών αποστάσεων ή εφόσον οι συμμετοχές ξεπερνούν τις 150) θα απέχουν μεταξύ τους χρονικά 1-2 λεπτά.

Υδροδοσία/Ανεφοδιασμός:                                      

Όλοι οι αθλητές θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν και πιούν δροσερό νερό, μόνο πριν την εκκίνηση και κατόπιν του τερματισμού της κούρσας τους, με εξαίρεση τις αποστάσεις των 5k και 10κ, στις οποίες θα δίνεται η δυνατότητα να λάβουν και πιουν νερό με την διέλευσή τους από το νησί της Υδρούσας (πλωτή υδροδοσία όπως στο σχέδιο ανωτέρω) καθώς και κατά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου και πριν το ξεκίνημα του δεύτερου (σταθμός παραπλεύρως του σημείου εκκίνησης), για την απόσταση των 10k. Όλα τα μπουκάλια και ποτήρια θα τοποθετούνται από τους εθελοντές στους ειδικούς κάδους για να δρομολογηθεί η ανακύκλωσή τους. Στον σταθμό της στεριάς (για τα 10k, θα υπάρχουν κομματάκια ενεργειακής μπάρας ή μπανάνας, ενώ οι αθλητές που επιθυμούν μπορούν να αποθέσουν εκεί το δικό τους μπουκάλι ή σκεύασμα αρκεί να φέρει το όνομά τους). 

Οι αθλητές υποχρεούνται, εφόσον χρησιμοποιήσουν energy gel ή άλλο παρασκεύασμα, να το λάβουν πριν την εκκίνηση και να πετάξουν τη συσκευασία στον ειδικό κάδο ή να κρατήσουν και επιστρέψουν τη συσκευασία για τη απόρριψή της στους ειδικούς κάδους. Τυχόν εντοπισμός αθλητή που δεν τήρησε αυτό τον κανόνα, θα επιφέρει ποινή ακύρωσης.

Cut Off / χρονικός περιορισμός:

Με εξαίρεση τα 10k δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για τους αθλητές και όλη η υποδομή ασφαλείας κατά την κολύμβηση θα είναι σε επιφυλακή μέχρι να τερματίσει και ο τελευταίος αθλητής. Για την απόσταση των 10k, αν κάποιος αθλητής δεν έχει ολοκληρώσει τον πρώτο γύρω μέχρι τις 11:45, θα διακόπτει την προσπάθειά του στον πρώτο γύρω και θα εντάσσεται σε εκείνους που ολοκλήρωσαν 5k απόσταση, με το χρόνο του.

Wetsuit:                                            

Το wetsuit (στολή κολύμβησης) επιτρέπεται, διαχωρίζοντας όμως τους αθλητές ως προς τις κατατάξεις – βραβεύσεις σε εκείνους που φορούν και εκείνους που δεν φορούν. Το wetsuit θα είναι υποχρεωτικό αν η θερμοκρασία της θάλασσας είναι κάτω των 18°C, ενώ θα απαγορεύεται αν η θερμοκρασία είναι άνω των 24°C.

Λοιπός εξοπλισμός:                       

Βοηθήματα/εξοπλισμός κολύμβησης πέραν των: μαγιό, σκουφάκι (υποχρεωτική χρήση του σκουφιού της διοργάνωσης τουλάχιστον εξωτερικά με ποινή 1 λεπτό στην περίπτωση μη χρήσης ή χρήσης άλλου από εκείνου της διοργάνωσης), ατομικός πλωτήρας προαιρετικά (υποχρεωτικά της διοργάνωσης εφόσον παρέχεται, αλλιώς στην κρίση του αθλητή), γυαλάκια ή μάσκα (χωρίς αναπνευστήρα), ρολόι. Απαγορεύονται [π.χ. ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, απαγορεύονται: πέδιλα (Fins), βαρελάκια (pool buoy), χεράκια (paddles), καθοδήγηση κολύμβησης (destinator)]. Επίσης απαγορεύεται για λόγους ασφαλείας ηχητικός εξοπλισμός. Βαζελίνη πρόκειται να δοθεί σε όσους αθλητές το ζητήσουν πριν την εκκίνηση.

Μοναδικός αριθμός αθλητή:     

Κάθε αθλητής έχει τον μοναδικό του αριθμό και αυτός παραλαμβάνεται από τη γραμματεία εντός του Athletes kit του. Το τσιπ χρονομέτρησης καθώς και το Tattoo ή γραφή με ειδικό υποαλεργικό μαρκαδόρο και το ειδικό αυτοκόλλητο για την τσάντα του, φέρουν αυτό τον μοναδικό αριθμό. Κάθε κολυμβητής υποχρεούται να εφαρμόσει το Tattoo ή τη γραφή με μαρκαδόρο σε εμφανές σημείο στο σώμα του ή αν φορά wetsuit επί του σκουφιού του.

Φύλαξη εξοπλισμού:                    

Η διοργάνωση έχει προβλέψει και θα έχει τη δυνατότητα κάθε αθλητής να παραδώσει μία τσάντα με τα πράγματά του σε ειδική θέση φυλασσόμενη από εθελοντές, προς φύλαξη. Προϋπόθεση παραλαβής στη θέση αυτή για τη φύλαξη του εξοπλισμού του αθλητή είναι η τοποθέτηση σε εμφανές σημείο της τσάντας αυτής, του ειδικού αυτοκόλλητου με τον μοναδικό αριθμό αθλητή, που είχε μέσα το Athletes kit του αθλητή κατά την παραλαβή του. Επιδεικνύοντας το tattoo ή τη γραφή με μαρκαδόρο που έχει εφαρμόσει σε εμφανή θέση στο σώμα, το σκουφί ή το wetsuit του, θα μπορεί να παραλάβει ο ίδιος και μόνο την τσάντα του με την ολοκλήρωση του αγώνα του.

Συμμετοχή:                                      Η συμμετοχή στον αγώνα είναι ανοικτή για αθλητές ηλικίας από 14 ετών!

Κατηγορίες βράβευσης:               

Για τις αποστάσεις των 10k, 5k και 2,5k, πέραν της γενικής κατηγορίας γυναικών και ανδρών, βραβεύονται ηλικιακές κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία ξεκινάει για τους αθλητές μέχρι τα 19 έτη και συνεχίζουν ανά δεκαετία, με τελευταία κατηγορία εκείνη των 60+ (δηλ: εως 19 | 20-29 | 30-39 | 40-49 | 50-59 | 60+).

Στις αποστάσεις αυτές και στην κατηγορία των Wetsuits θα βραβευτούν για κάθε απόσταση, οι πρώτοι 3 άνδρες και οι πρώτες 3 γυναίκες της Γενικής Κατάταξης ανεξαρτήτως ηλικιών καθώς και οι πρώτοι και πρώτες 3 των δύο ηλικιακών κατηγοριών μέχρι 29 ετών και 30+ ετών.

Για την απόσταση του 1k θα βραβευτούν οι πρώτοι 3 άνδρες και οι πρώτες 3 γυναίκες της Γενικής Κατάταξης καθώς και οι πρώτοι 3 άνδρες και 3 γυναίκες των ηλικιακών κατηγοριών μέχρι 29 ετών και 30+ ετών. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους αθλητές της απόστασης αυτής με wetsuit, οι οποίοι θα βραβευτούν ξεχωριστά.

Για την περίπτωση των 200m (0,2k), οι βραβεύσεις θα αφορούν στους πρώτους 3 άνδρες και στις πρώτες 3 γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας αλλά και του αν φορούν ή όχι wetsuit. Για την ανάδειξη των 10 ανδρών και 10 γυναικών του τελικού (σε μία μεικτή σειρά θα πραγματοποιηθεί ο τελικός), θα προηγηθούν δύο ημιτελικοί: ανδρών και γυναικών με τους 20 γρηγορότερους κάθε φύλου.

Επίσης πρόκειται να βραβευτούν ο μικρότερος και μεγαλύτερος ηλικιακά αθλητής της διοργάνωσης.

Τήρηση κανονισμών:                    

Εκπρόσωπος της Κ.Ο.Ε. πρόκειται να παραστεί και να επιβεβαιώσει την τήρηση των κανονισμών

Λεπτομέρειες Αγώνα κολύμβησης open water (O.W.S.) 200m (0,2k)

Εκκίνηση:                                         

Η εκκίνηση πραγματοποιείται με τους 20 αθλητές κάθε σειράς σε ευθεία παραταγμένους παραλλήλως της ακτής, που ορίζεται από τις δύο πορτοκαλί σημαδούρες και τη νοητή ευθεία γραμμή μεταξύ τους ή το κουλουάρ που τις ενώνει τεντωμένο. Οι αθλητές κάθε σειράς θα σταθούν ο ένας δίπλα στον άλλο σε ευθεία γραμμή ή με τον ώμο τους να ακουμπά στο κουλουάρ.

Τερματισμός:                                  

Κατόπιν της εκκίνησης θα κολυμπήσουν καθέτως προς την παραλία μέχρι να εξέλθουν της θαλάσσης και να περάσουν κάτω από την αψίδα.

Διαδρομή:                                        

Η διαδρομή είναι κάθετης κίνησης προς την ακτή, συνολικής απόστασης 200 μέτρων (εκκίνηση – τερματισμός).

Ώρα/Τρόπος Εκκίνησης:              

Βάσει του ανωτέρω προγράμματος δίνεται η πρώτη εκκίνηση. Οι σειρές των 20 ατόμων κάθε εκκίνησης προκριματικού, προκύπτουν από τυχαία (κλήρωση) ή αλφαβητική σειρά (απόφαση διοργανωτή). Κάθε επόμενη σειρά (20 άτομα) κατόπιν της εκκίνησης της προηγούμενης σειράς και μέχρι τον τερματισμό και του τελευταίου αθλητή της προηγούμενης σειράς, εισέρχονται στο χώρο της εκκίνησης για να λάβουν θέση. Ο Αφέτης θα ενημερώσει για την έναρξη διαδικασίας εκκίνησης, ακολούθως θα ζητήσει από όλους να μπουν σε νοητή ευθεία μεταξύ των δυο σημαδουρών ή να ακουμπήσουν τον ώμο στο κουλουάρ και όταν όλοι είναι στη σωστή θέση θα αναφέρει τη λέξη “Ready” και χωρίς άλλη προειδοποίηση, κατά την κρίση του (ώστε όλοι να είναι σε ευθεία ή να ακουμπούν το κουλουάρ).. θα δώσει κατευθείαν εκκίνηση.

Χρονομέτρηση:                              

Κάθε αθλητής οφείλει πριν λάβει θέση στην περιοχή εκκίνησης να περάσει από τη βάρκα της χρονομέτρησης στην οποία θα δώσει όνομα και θα λάβει chip χρονομέτρησης με τον αριθμό του

Cut Off / χρονικός περιορισμός:

Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για τους αθλητές και όλη η υποδομή ασφαλείας κατά την κολύμβηση θα είναι σε επιφυλακή μέχρι να τερματίσει και ο τελευταίος αθλητής.

Wetsuit:                                            

Το wetsuit (στολή κολύμβησης) επιτρέπεται, χωρίς να διαχωρίζει τους αθλητές. Ο κάθε αθλητής αποφασίζει μόνος του αν επιθυμεί να φορέσει ή όχι χωρίς να επηρεάζει αυτό τις βραβεύσεις. Το wetsuit θα είναι υποχρεωτικό αν η θερμοκρασία της θάλασσας είναι κάτω των 18°C, ενώ θα απαγορεύεται αν η θερμοκρασία είναι άνω των 24°C.

Λοιπός εξοπλισμός:                       

Βοηθήματα/εξοπλισμός κολύμβησης πέραν των: μαγιό, σκουφάκι (υποχρεωτικά της διοργάνωσης τουλάχιστον εξωτερικά), ατομικός πλωτήρας προαιρετικά (υποχρεωτικά της διοργάνωσης εφόσον παρέχεται, αλλιώς στην κρίση του αθλητή), γυαλάκια ή μάσκα (χωρίς αναπνευστήρα), ρολόι. Απαγορεύονται [π.χ. ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, απαγορεύονται: πέδιλα (Fins), βαρελάκια (pool buoy), χεράκια (paddles), καθοδήγηση κολύμβησης (destinator)]. Επίσης απαγορεύεται για λόγους ασφαλείας ηχητικός εξοπλισμός. Βαζελίνη πρόκειται να δοθεί σε όσους αθλητές το ζητήσουν πριν την εκκίνηση.

Μοναδικός αριθμός αθλητή:     

Κάθε αθλητής έχει τον μοναδικό του αριθμό και αυτός παραλαμβάνεται μαζί με το chip χρονομέτρησης από τη βάρκα χρονομέτρησης στη θέση παραπλεύρως της εκκίνησης.

Φύλαξη εξοπλισμού:                    

Η διοργάνωση έχει προβλέψει και θα έχει τη δυνατότητα κάθε αθλητής να παραδώσει μία τσάντα με τα πράγματά του σε ειδική θέση φυλασσόμενη από εθελοντές, προς φύλαξη. Προϋπόθεση παραλαβής στη θέση αυτή για τη φύλαξη του εξοπλισμού του αθλητή είναι η τοποθέτηση σε εμφανές σημείο της τσάντας αυτής, του ειδικού αυτοκόλλητου με τον μοναδικό αριθμό αθλητή, που είχε μέσα το Athletes kit του αθλητή κατά την παραλαβή του. Επιδεικνύοντας το tattoo ή τη γραφή με μαρκαδόρο που έχει εφαρμόσει σε εμφανή θέση στο σώμα, το σκουφί ή το wetsuit του, θα μπορεί να παραλάβει ο ίδιος και μόνο την τσάντα του με την ολοκλήρωση του αγώνα του.

Συμμετοχή:                                         Η συμμετοχή στον αγώνα είναι ανοικτή για αθλητές ηλικίας από 14 ετών!

Κατηγορίες βράβευσης:                    Γενική κατηγορία Ανδρών – Γυναικών

                                                             Ηλικιακές κατηγορίες δεν υφίστανται 

                                                             Μικρότερος και μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής

Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν μετάλλιο τερματισμού, εφόσον τερμάτισαν και παρέδωσαν το τσιπάκι χρονομέτρησης κατά το πέρασμά τους από την αψίδα τερματισμού.

Λεπτομέρειες διαδρομών υπάρχουν στους χάρτες που παρατίθενται ανωτέρω και στο site της διοργάνωσης, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες διαδρομών, τυχόν έκτακτων αλλαγών, όρων και κανονισμών θα δοθούν στην Τεχνική Ενημέρωση (Race Brief) που θα πραγματοποιηθεί πριν τη εκάστοτε εκκίνηση, η παρακολούθηση της οποίας είναι υποχρεωτική.

Όλοι όσοι θα συμμετάσχουν στους αγώνες, θα λάβουν πλούσιο Athletes kit από τη γραμματεία. Οι ώρες λειτουργίας της γραμματείας θα ανακοινωθούν στο site της διοργάνωσης (πρόγραμμα) 10 ημέρες πριν τη διοργάνωση. Προϋπόθεση για την απόκτηση του Athletes kit είναι η έλευση του ιδίου του συμμετέχοντα στη γραμματεία να το παραλάβει. Προσοχή, δεν παραδίδονται Athletes kit σε τρίτους και οι συμμετέχοντες οφείλουν να αποδεικνύουν την ταυτοπροσωπία.

Για τις εγγραφές της τελευταίας στιγμής, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι το Athletes kit που θα παραλάβουν ενδέχεται να μην περιλαμβάνει πλήρες περιεχόμενο, δεδομένης της αδυναμίας του διοργανωτή να προβλέψει εγγραφές της τελευταίας στιγμής για τη διαθεσιμότητα υλικού. Δεν υπάρχει δέσμευση του διοργανωτή για παράδοση υλικού κατόπιν διεξαγωγής του αγώνα, περιλαμβανομένων εκείνων που είχαν εγγραφεί εγκύρως να συμμετάσχουν αλλά τελικά δεν στάθηκαν στη γραμμή της εκκίνησης για οποιονδήποτε λόγο.

Όλοι οι συμμετέχοντες υποβάλλοντας την ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής τους, υπεύθυνα δηλώνουν ότι με ευθύνη τους αγωνίζονται.  Η εγγραφή θεωρείτε έγκυρη και ο αθλητής μπορεί τελικά να λάβει μέρος στον αγώνα, μόνο εφόσον έχει κατατεθεί πιστοποιητικό (βεβαίωση) ιατρού (καρδιολόγου – παθολόγου) ή δελτίο αθλητή σε σύλλογο της Ομοσπονδίας. Εφόσον είναι αθλητής συλλόγου, μπορεί να υποβάλει κάρτα υγείας επίσης, ενώ για τους απλούς αθλούμενους, αρκεί το πιστοποιητικό Ιατρού. Προσοχή, η ήδη καταβολή χρημάτων για την εγγραφή αθλητή, χωρίς το τεκμήριο υγείας, δεν αποτελεί έγκυρη εγγραφή και ο αθλητής δεν έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή του.

Η διοργάνωση καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης για 1 άτομο της Κ.Ο.Ε. το οποίο θα παραβρεθεί προς επίβλεψη των ανωτέρω και την κάλυψη της θέσης του Αλυτάρχη του αγώνα. Παράλληλα, αναλαμβάνει την υποχρέωση καταβολής παραβόλου € 3,- / συμμετέχοντα (στους αγώνες ενηλίκων) στον Κ.Ο.Ε. εντός 30 ημερών από την ολοκλήρωση του αγώνα.

Για τη βοήθεια στη θάλασσα, έχει εκπονηθεί και εφαρμόζεται σχέδιο ως ακολούθως:

Βοήθεια στη θάλασσα

Η ομάδα παροχής βοήθειας στη θάλασσα, αποτελείται από Ναυαγοσώστες πτυχιούχους ή αδειούχους ασκήσεως επαγγέλματος, τα πτυχία/άδειες των οποίων σε αντίγραφο έχει στην κατοχή του ο Race Director.

Η ομάδα πεδίου κάθε αγώνα, διοικείται (λαμβάνει – εκτελεί εντολές και αναφέρει) από επικεφαλής άτομο που επίσης βρίσκεται στο πεδίο και επιβλέπει. Ο επικεφαλής επιβαίνει σε σκάφος και κινείται διαρκώς στο πεδίο επιβλέποντας και επιβεβαιώνοντας την ομαλότητα διεξαγωγής του αγώνα και συντονίζοντας την ομάδα του.

Η ομάδα αποτελείται από ανθρώπινες μονάδες που αντιστοιχούν μία σε κάθε 25-35 κολυμβητές. Είναι δυνατόν να επεκταθεί ο αριθμός των κολυμβητών ανά ανθρώπινη μονάδα βοήθειας στη θάλασσα, αν ο αγώνας διεξάγεται σε τριγωνική ή πολυγωνική διάταξη και η απόσταση ελέγχου της κάθε μίας μονάδας δεν ξεπερνά τα 250 μέτρα εκατέρωθεν της βασικής του θέσης. Η ομάδα βοήθειας στη θάλασσα αποτελείται από 15 – 30 Ναυαγοσώστες (αναλόγως του τελικού αριθμού δηλώσεων συμμετοχής) ώστε να διασφαλίζεται η επιτήρηση μέχρι 30-35 κολυμβητών από κάθε έναν Ναυαγοσώστη.

Η ομάδα έχει σχέδιο διαχείρισης έκτακτης ανάγκης καταστρωμένο, περιλαμβανομένης παροχής οξυγόνου και εφαρμογής απινειδωτή, ενώ το ασθενοφόρο όχημα της διοργάνωσης βρίσκεται σε σημείο με ικανή πρόσβαση από θαλάσσης. Η ομάδα οφείλει να διαθέτει πλωτό φορείο ή SUP ή kayak ή ειδικό Jet Ski ικανό να μεταφέρει περιστατικό.

Η ομάδα πρόκειται να έχει ελέγξει το σχέδιο διαχείρισης στη θέση του αγώνα και να έχει επιβεβαιώσει την αρτιότητα, την πληρότητα και τη δυνατότητα εφαρμογής του στις συνθήκες αυτού (θέσεις, καιρικές συνθήκες, άλλες παραμέτρους κλπ).

Ανά πάσα στιγμή υπάρχει δυνατότητα προφορικής επικοινωνίας του επικεφαλής με τις ανθρώπινες μονάδες και απομακρυσμένης επικοινωνίας (ασύρματος η κινητό τηλέφωνο) με τον Race Director και το Ασθενοφόρο όχημα.

Εξωτερικά του νοητού διαδρόμου κίνησης των αθλητών, βρίσκονται και κινούνται φουσκωτά σκάφη φέροντα πλέον του χειριστή τους, 2-5 από την ομάδα βοήθειας στη θάλασσα ανά σκάφος. Τα σκάφη αυτά κατ’ ελάχιστον είναι 3 – 5 και κινούνται παραλλήλως του νοητού διαδρόμου κολύμβησης των αθλητών, σε ικανή απόσταση από εκείνους, ώστε να μην ενοχλούν την πορεία τους και να μην είναι δυνατή η προσέγγιση αθλητών σε αυτά αν δεν παραστεί ανάγκη. Τα σκάφη αυτά δε θα προσεγγίσουν αθλητή σε απόσταση μικρότερη των 10 μέτρων (και έξω από τον νοητό διάδρομο κίνησης των αθλητών) σε καμία περίπτωση, ενώ στην περίπτωση ανάγκης, η επιβαίνουσα ανθρώπινη μονάδα βοήθειας θα εισέλθει στο νερό για να προσεγγίσει κολυμπώντας εκείνον που θα ζητήσει βοήθεια ή θα γίνει αντιληπτή η ανάγκη επέμβασης, πάντα σε συνεννόηση με τις εσωτερικές μονάδες άμεσης επέμβασης. Σε ένα εκ των σκαφών επιβαίνει ο Ιατρός αγώνα.

Εσωτερικά του νοητού διαδρόμου κίνησης των αθλητών, βρίσκονται οι ανθρώπινες μονάδες άμεσης επέμβασης. Αυτές οι ανθρώπινες μονάδες επιβαίνουν σε ατομικό SUP, ή Canoe, ή Kayak, ή Jet Ski ειδικό για τη μεταφορά περιστατικού. Οι εσωτερικές ανθρώπινες μονάδες, κινούνται παράλληλα στο νοητό διάδρομο κίνησης των αθλητών, εσωτερικά της νοητής γραμμής που ενώνει τις σημαδούρες που ορίζουν το αγωνιστικό τερέν. Προτεραιότητα επέμβασης σε τυχόν περιστατικό, έχει πάντα η εσωτερική ανθρώπινη μονάδα που είναι πιο κοντά στους κολυμβητές και είναι δυνατόν να προσεγγίσει ακίνδυνα.

Ομάδα διαχείρισης περιστατικού βρίσκεται και στη στεριά, ενώ παράλληλα υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο της διοργάνωσης στην πλαζ, έτοιμο να αποχωρήσει μεταφέροντας έκτακτο περιστατικό στο εφημερεύον νοσοκομείο, το οποίο είναι ενήμερο για τον αγώνα και την τυχόν ανάγκη διαχείρισης περιστατικού.

Leave a Comment

Send this to a friend