fbpx

Off-season αλλά με τον σωστό τρόπο

Από τον Θοδωρή Καζή (Triathlon.de)

Τα αγωνιστικά στιγμιότυπα της φετινής σεζόν του τριάθλου έχουν σε μεγάλο βαθμό τελειώσει. Μια μακρά, εντατική σεζόν με πολλούς αγώνες υψηλού επιπέδου βρίσκεται πίσω μας. Έχετε προπονηθεί πολύ για να διατηρήσετε τη φόρμα σας από την άνοιξη μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού/φθινοπώρου. Τώρα είναι σημαντικό να κλείσετε τα συστήματά σας, να επαναπροσδιορίσετε τους στόχους σας και να γεμίσετε τις μπαταρίες σας για το επερχόμενο πρόγραμμα προπόνησης: Off-Season. Θα σας δείξουμε πώς να το εκμεταλλευτείτε στο έπακρο!

Γιατί ένα διάλειμμα είναι σημαντικό

Διάλειμμα για το σώμα…

Μετά την εντατική αγωνιστική περίοδο, είναι σημαντικό να δώσετε στο σώμα σας αρκετό χρόνο για να ανακάμψει! Όλοι οι πόνοι που μπορεί να συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της σεζόν και δεν είχαν ποτέ αρκετό χρόνο για να επουλωθούν πλήρως, μπορούν τώρα να αναγεννηθούν με την ησυχία τους!

…και το μυαλό

Αλλά δεν είναι μόνο το σώμα που είναι έτοιμο και ώριμο για ένα διάλειμμα μετά το αποκορύφωμα της σεζόν! Το μυαλό μπορεί επιτέλους να απενεργοποιηθεί και δεν χρειάζεται πλέον να επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ισχύ, τις διαλειμματικές και τις τιμές των καρδιακών παλμών. Κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, η κοινωνικοποίηση και τα χόμπι εκτός του αθλητισμού συχνά παραμελούνται. Η εκτός αγωνιστικής περιόδου είναι η ιδανική εποχή για να περάσετε περισσότερο χρόνο με φίλους ή άλλα χόμπι. Η διακοπή της σεζόν είναι επίσης η ιδανική στιγμή για να “γεμίσετε τις μπαταρίες σας” από γαστρονομική άποψη! Κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής φάσης, δεν έχετε πάντα την ευκαιρία να τρώτε ό,τι θέλετε. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε γι’ αυτό κατά τη διάρκεια του διαλείμματος και μπορείτε να κάνετε κάτι στον εαυτό σας!

Όποιος παραμελεί αυτού του είδους τη σε βάθος σωματική και πνευματική αποκατάσταση θα χάσει μακροπρόθεσμα θεμελιώδη ουσία και δεν θα είναι σε θέση να αποδώσει βέλτιστα. Οι αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να κυμαίνονται από αυξημένη ευαισθησία στο στρες μέχρι αυξανόμενα προβλήματα κινήτρων και ακόμη και επαγγελματική εξουθένωση σε ακραίες περιπτώσεις. Όσοι δεν αντιμετωπίζουν σωστά τους τραυματισμούς κινδυνεύουν με χρόνια παράπονα.

Ένα διάλειμμα – αλλά πώς;

Μετά τις τελευταίες κορυφαίες στιγμές της σεζόν, μπορείτε να κάνετε ένα παθητικό διάλειμμα δύο εβδομάδων χωρίς κακή συνείδηση, δηλαδή καμία προπόνηση, σηκώστε τα πόδια σας πάνω και χαλαρώστε.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι περισσότερο μια προσπάθεια να μην κάνετε πραγματικά τίποτα. Απλά απενεργοποιήστε την ένοχη συνείδησή σας, αυτό είναι σημαντικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αντιλαμβάνεστε πραγματικά πόσο κουρασμένο είναι το σώμα σας στην πραγματικότητα μόνο μετά από μερικές ημέρες πλήρους ξεκούρασης, επειδή η προπόνηση το κρατάει σε ένα συνεχώς υψηλό επίπεδο ενεργοποίησης για μήνες.

Μετά από αυτό το παθητικό διάλειμμα, πολλοί άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να κινηθούν ξανά. Αυτό είναι καλό, γιατί είναι σημάδι ψυχικής ανάκαμψης. Σε μια όμορφη, ηλιόλουστη φθινοπωρινή ημέρα, θέλουμε απλώς να ξαναβγούμε για ποδήλατο – χωρίς πίεση, χωρίς να κοιτάμε την ισχύ ή την ταχύτητα. Μόλις φτάσετε σε αυτό το σημείο “νιώθω ότι θέλω να γυμναστώ ξανά”, μπορείτε να προχωρήσετε στην ενεργητική ανάπλαση: Αθλητισμό ή άλλες δραστηριότητες όπως εσείς επιθυμείτε. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε ξανά με το σχήμα κολύμβηση-ποδήλατο-τρέξιμο. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες, ειδικά το φθινόπωρο και το χειμώνα:

  • Ποδηλασία βουνού
  • Πεζοπορία
  • Πατινάζ με σκέιτ
  • Spinning
  • Μαθήματα γυμναστηρίου
  • Προπόνηση σταθερότητας / λειτουργική προπόνηση / προπόνηση δύναμη
Θοδωρής Καζής (triathlon.de)

Leave a Comment

Send this to a friend