fbpx

Ironman World Championship 2018 : Just (Greek) Triathlon

Φέτος ήταν η χρονιά των ρεκόρ στην Κόνα. Συνολικά 9 ρεκόρ σε άντρες και γυναίκες. Σαν Ελλάδα, για πρώτη φορά είχαμε 6 συμμετοχές (και μάλιστα πρώτη φορά συμμετείχαν Ελληνίδες τριαθλήτριες), όταν όλα τα προηγούμενα 39 χρόνια είχαμε μόλις 7. Mάλιστα με εξαιρετικές εμφανίσεις. Τύχη, συγκυρία ή ικανότητα ;

Η αλήθεια είναι ότι καμιά φορά χρειάζεται και ο παράγοντας τύχη. Ωστόσο αν θες να εξελιχθείς και να γίνεις καλύτερος, τότε πρέπει να αναμετρηθείς με τους καλύτερους, για να μετρήσεις τις δυνάμεις σου και να γίνεις και συ πιο ανταγωνιστικός.

Επιτρέψτε μου να σταθώ σε δυο χρονιές ορόσημο : Η μια ήταν αυτή του 2014 και η άλλη αυτή του 2017.

Το 2014 ήταν 49 Έλληνες, αυτοί που μυήθηκαν στην απόσταση ΙΜ. Ιστορικά, η πιο παραγωγική χρόνια. Συνέβαλε σε αυτό και η διοργάνωση του πρώτου αγώνα στην Ελλάδα, απόστασης ΙΜ (Ρόδος, Οκτ. 2014). Πιο πριν, τον Ιούνιο του 2014 είχαμε την πρόκριση στην Χαβάη για τον Κωνσταντίνο Παπανικολάου : 4ο από τα 6 slots (IM Austria) και συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2014.

Η προσωπική επιτυχία του Κωνσταντίνου Παπανικολάου, πέρα από προσωπική του διάκριση, εκτιμώ ότι σε βάθος χρόνου άλλαξε πολλά δεδομένα στο Ελληνικό Τρίαθλο : Έκανε το όνειρο της συμμετοχής σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ακόμη πιο εφικτό, πιο ρεαλιστικό, για τον Έλληνα Age Grouper, φτάνει να το πιστέψει, να εργαστεί σκληρά και να έχει ένα όραμα. Εξάλλου, anything is possible. Νομίζω ότι η επιτυχία του Κωνσταντίνου το 2014, εξαργυρώθηκε πολλαπλάσια από όσο θα μπορούσαμε να είχαμε αρχικά φανταστεί :

  • Καταρχήν έφερε “νέο αίμα”, μύησε νέο κόσμο στο άθλημα
  • Κατά δεύτερον, μετέτρεψε τις όποιες σκέψεις ή φιλοφοξίες για συμμετοχή στην Κόνα, από όνειρο, σε ρεαλιστικότατο στόχο
  • Ενίσχυσε το ηθικό των Ironman Greek Finishers μετά την γνωστή τριαθλητική βόλτα.

Επίσης την ίδια χρονιά (2014) ξεκινά το Almiraman, αγώνας που καθιερώθηκε : Η μετεξέλιξή του σε αγώνα 70.3 (το 2015) έφερε νέα δυναμική στο άθλημα : πλέον οι Έλληνες Τριαθλητές, έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε έναν ανταγωνιστικό αγώνα, στα πλαίσια της προετοιμασίας τους για τα καλοκαιρινά ΙΜ του εξωτερικού. Θυμίζουμε ότι δεν υπήρχε αντίστοιχη δυνατότητα εντός Ελλάδος,  , μετά το τελευταίο Astroman το 2012. Δεν είναι τυχαίο ότι 4 από τα 5 Ελληνόπουλα φέτος στην Κόνα, έχουν ανέβει στο βάθρο του Almiraman, είτε σαν νικητές γενικής κατηγορίας, είτε σαν Age Groupers.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει και για το XTERRA Greece, οργάνωση που από το 2013 έχει αδιάλειπτη αγωνιστική παρουσία στην χώρα μας, γεγονός που δίνει την ευκαιρία σε μεγάλο μέρος του Ελληνικού τριαθλητικού κοινού (που συμμετέχει και σε αγώνες ΙΜ) να αναμετρηθεί με κορυφαίους αθλητές από όλον το κόσμο, πλουτίζοντας σε εμπειρίες και παραστάσεις, διεθνούς επιπέδου. Μην μας διαφεύγει και το γεγονός ότι αρκετοί Έλληνες έχουν προκριθεί και αγωνιστεί στα τελικά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος XTERRA στο Maui.

Χρονιά σταθμός είναι και το 2017, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως. Είναι γιατί στο ξεκίνημα της σαιζόν, η 2ηθέση της Πασχαλίνας Λίουτα στην Φρανκφούρτη (AG 25-29), δίνει το στίγμα ότι πλέον έχουμε ανέβει επίπεδο και αν προσέξουμε σε λεπτομέρειες, η πρόκριση είναι κοντά. Τελικά η ιστορική πρόκριση για την Πασχαλίνα (Αύγουστος 2017) έρχεται στην κατάλληλη στιγμή : Τεράστια επιτυχία (πρώτη Ελληνίδα που προκρίνεται στην Κόνα) που έρχεται να τονώσει την αυτοπεποίθηση των Ελλήνων τριαθλητών. Και μέχρι να το συνειδητοποιήσουμε, έρχεται η σειρά του Βασίλη Μπαμπανίκα τέλος του Σεπτέμβρη του 2017, να δηλώσει θριαμβευτικά και αυτός, το παρών στην Κόνα.

Η ιστορία γνωστή : Η Τζένη Μπουλμέτη, παίρνει το βάπτισμα του πυρός στην απόσταση τον Σεπτέμβριο του 2017, δείχνοντας ότι η πρόκριση είναι θέμα χρόνου να συμβεί (και ολοκληρώθηκε μερικούς μήνες μετά στο Τάλιν, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, σαν 1η γενικής). Τον Νοέμβρη του 2017, είναι η σειρά της Μάνιας Μπίκωφ στην Xiamen και τον Απρίλη του 2018 έρχεται η 2η πρόκριση του Κωνσταντίνου Παπανικολάου στα τελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Όσον αφορά το 2017, ας κρατήσουμε ένα ακόμη στοιχείο : 17 διαφορετικοί οργανωτές, 38 διαφορετικά events ! Ποιος να το φανταζόντανε αυτό, αρχές του 2016.

Η συνέχεια ; Κανείς δεν την γνωρίζει και κανείς δεν μπορεί να την εγγυηθεί. Το σίγουρο είναι ότι πλέον οι συμπατριώτες μας αναμετρήθηκαν με παγκόσμια μεγαθήρια, απέκτησαν πολύτιμες εμπειρίες και παραστάσεις που θα τους κάνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικούς. Πλέον είναι σε θέση να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και όχι μόνο να ακούνε αφηγήσεις τρίτων. Και είναι σε θέση να βοηθήσουν ακόμη περισσότερους συναθλητές τους, για να ανέβουν και αυτοί ένα ακόμη επίπεδο. Προσωπική αποτίμηση είναι ότι μερικά χρόνια αργότερα, σε αντίστοιχη αναδρομή, το 2018 θα έχει κάτι από την αύρα του 2014.

Leave a Comment

Send this to a friend