Η αλήθεια είναι ότι η Κυριακή 30 Ιουνίου 2019, θα ξεχαστεί δύσκολα από τους αθλητές που συμμετείχαν στο IM Frankfurt. Με την πρόγνωση του καιρού σχεδόν μια βδομάδα πριν το event, να δίνει υψηλές θερμοκρασίες, γνωρίζαμε όλοι ότι θα ήταν όχι μόνο μια καυτή, αλλά και μια μέρα δύσκολη που θα δοκιμάζονταν τόσο οι αντοχές των αθλητών, όσο και η ετοιμότητα των διοργανωτών, ειδικότερα όταν μιλάμε για Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα IM.
Ας δούμε όμως τα γεγονότα από την αρχή.
Ήδη από την Δευτέρα 24 Ιούνη, στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, στο γνωστό section “Athletes”, υπήρχε υποενότητα με τίτλο “Health”, δίνοντας διάφορες συμβουλές (tips) στους αθλητές, ενόψει της δύσκολης Κυριακής. Μάλιστα, όλοι οι συμμετέχοντες, έλαβαν δυο e-mails, ένα την Πέμπτη 27 Ιουνίου και ένα το Σάββατο 29.6, παραμονή του αγώνα. Ενυδάτωση, παραμονή σε σκιά, αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, καπελάκι,γυαλιά ηλίου, κλπ, ήταν μερικές από τις συμβουλές του οργανωτή.
Dear John Katopodis
As you will be aware, we are expecting unusually high temperatures for this weekend’s race, as well as high water temperatures.
Please take note of the following important information to prepare for the event:
WATER TEMPERATURE AND WETSUITS
According to our rules and regulations the use of neoprene-suits/wetsuits is permitted up to a water temperature of 24,5 degrees Celsius
(76,1 degrees Fahrenheit). The water temperature is currently above this limit and athletes are requested to prepare for a non-wetsuit swim
as per the 2019 IRONMAN Competition Rules section 4.02 and 4.03. The final water temperature reading will be taken 1 hour before race start
upon which athletes will be advised of the final decision by race officials.
Athletes are reminded that in the event of a non-wetsuit swim, only 100% textile-based swimwear will be allowed.
Athletes will not be allowed to enter the water with a wetsuit.
Please view the 2019 IRONMAN Competition Rules here for more info.
PREPARE FOR THE HEAT
Heat puts additional stress on your body. We ask all athletes and people accompanying them to prepare themselves for an extremely hot race day:
Drink enough – during the race but also in the days before
Use sunscreen – apply before the race, after the swim and bike
Wear headgear – fill with ice and put it back on
Use gels and fluids – but little solid food during the race
Take a water bottle at the last bike aid station and cool your head and neck
Use salt – we provide salt sticks on the run course
Cool your body – we offer sponges and ice on the run course. Put sponges under your tri gear to help cool your body
Avoid sun – stay out of the sun in the days before the race
Regularly consume electrolyte drinks – under no circumstances should you only drink tap water during race day
Please remember: It’s about your health and safety on race day. If you have any questions or need more information on race day, please
contact our staff. If you are feeling unwell on race, please get to an aid station for evaluation.
We wish you a safe and enjoyable race.
Your IRONMAN Germany team
Τι έγινε στην πραγματικότητα;
- Race Briefing καταμεσήμερο της Παρασκευής 28.06, στους 34oC, χωρίς καμία προστασία για τους αθλητές, χωρίς την παραμικρή ύπαρξη εναλλακτικού πλάνου από πλευράς των οργανωτών για μεταφορά σε άλλο, σκεπασμένο ή δροσερό χώρο. Απόλυτα λογικό, γιατί μια τέτοια απόφαση .. κοστίζει μερικά εκατοντάδες euro. Είναι η συνήθεια των οργανωτών να κάνουν το race briefing στο συγκεκριμένο σημείο (Romerberg) τα τελευταία χρόνια (το ζήσαμε και όσοι συμμετείχαμε το 2013), που προφανώς δεν αλλάζει ποτέ και με τίποτα. Ευτυχώς που οι αθλητές είχαν λάβει οδηγίες να παραμένουν .. σε μέρος δροσερό και σκιερό
- Μετά το τέλος του racebriefing, στο πλαίσιο ενός άτυπου διαλόγου αθλητών και των διοργανωτών, απευθυνθήκαμε στον Race Director, εκ Γαλλίας ορμώμενο, κ.Pascal Morillon. Η ερώτηση που του απευθύναμε, ήταν αν έχει όντως εκτιμήσει σωστά τις συνθήκες του αγώνα και αν έχει κατά νου ένα Plan B: αναφέραμε μάλιστα την λέξη “extend” όσον αφορά το cut-off limit (15h), εξαιτίας των διαφαινόμενων υψηλών θερμοκρασιών. Με ένα πολύ ειρωνικό και υποτιμητικό ύφος, μας απάντησε το εξής: “ It’s a race and as a race there are some rules”, το οποίο αφήνουμε στην κρίση των συμμετέχοντων αθλητών και των αναγνωστών.
- Μόλις δύο ώρες αργότερα όμως, η Οργανωτική επιτροπή του ΙΜ France (17h cut off), έχοντας προφανώς σαν κύριο μέλημά της, την ασφάλεια και την υγεία των αθλητών της, ανακοίνωσε ότι το ποδηλατικό σκέλος ορίζεται στα 150 χιλ και το δρομικό σκέλος στα 30 χιλ. (με το κολυμβητικό σκέλος να παραμένει στα 3800, αλλά non wet suit).
- Σάββατο 29.06: Μια μέρα πριν τον αγώνα, ως είθιστε, όλοι οι αθλητές πρέπει να μεταφέρουν τα ποδήλατά τους στην λίμνη Waldsee, περίπου 13 χιλ έξω από την Φρανκφούρτη, με λεωφορεία που παραχωρεί ο οργανωτής και τα οποία ξεκινούν σε απόσταση περί τα 300μ από το Τ2. Αναμονή από 45 εώς 55 λεπτά, μέσα στον ήλιο, χωρίς καμία προστασία ή σκίαστρο (θυμηθείτε τα διάσημα tips του οργανωτή, που στάλθηκαν στους αθλητές και αναρτήθηκαν στην επίσημη σελίδα της διοργάνωσης, περί παραμονής σε σκιά και αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων)!! και όλα αυτά γιατί; Ρωτήσαμε τους οδηγούς των λεωφορείων και η απάντησή τους, ήταν αποστομωτική: Μόλις 7 λεωφορεία, είχαν μισθωθεί για την εξυπηρέτηση και μεταφορά .. 3200 εγγεγραμμένων αθλητών!!!
- Επίσης και στην επιστροφή, ο ίδιος μέσος όρος αναμονής: 45 με 55 λεπτά της ώρας. Πάλι κάτω από τον ήλιο. Βέβαια πως γίνεται, την επομένη του αγώνα να ναυλώνονται .. 35 λεωφορεία, για την εξυπηρέτηση του ιδίου αριθμού αθλητών, είναι μια απάντηση που μόνο ο οργανωτής μπορεί να δώσει.
- Κυριακή 30.06: Ορθώς, αποφασίζεται από τον οργανωτή, το κολύμπι να γίνει χωρίς την χρήση wetsuit. Θερμοκρασία νερού: 25.5oC
- Την ίδια στιγμή, στο Τ1, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ η παραμικρή φροντίδα για παροχή νερού στους αθλητές, πριν τον αγώνα (θυμηθείτε τα tips του οργανωτή που μιλούσε για ενυδάτωση). Είχες νερό ή άλλα υγρά μαζί σου; Έπινες. Δεν είχες; Τότε έβαζες σε εφαρμογή το σχέδιο socializing και όλο και από κάποιο ξένο μπουκάλι κάποιου συναθλητή! (θα έπινες φυσικά ..ότι είχε απομείνει). Θυμίζω ότι υποτίθεται μιλάμε για Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ΙΜ.
- Χημικές τουαλέτες: Πονεμένη ιστορία: 15 χημικές τουαλέτες εντός Τ1, δεν φτάνουν ούτε “για ζήτω”, όταν μιλάμε για +3000 αθλητές και εκατοντάδες εθελοντές. Υπολογίστε αν κάποιος ήθελε να κάνει χρήση πριν την έναρξη του αγώνα (επίσημη ώρα 06.20) και βρίσκονταν στην αναμονή από τις 06.05 το πρωί, θα εξυπηρετούνταν μετά τις 06.35 (αναμονή 20+ ατόμων στην κάθε μια, με χρόνο αναμονής τουλάχιστον 25-30’). Υπήρχαν κάποιες επιπλέον τουαλέτες εκτός Τ1, για την κάλυψη των θεατών αλλά με μερική πρόσβαση στους αθλητές. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ΙΜ, υποτίθεται.
- Wave/Rolling start στο κολύμπι: Άλλο ένα ακόμη ανέκδοτο της ημέρας. Καμία ελεγχόμενη ροή, θύμιζε εποχές πριν το 2015, μαζικής εκκίνησης (το περίφημο “πλυντήριο”). Υποτίθεται οι εθελοντές θα ρύθμιζαν την ροή ανά τακτά secs, κανένας έλεγχος στην πράξη, ξαφνικά μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα βρισκόσουν στο νερό και ας ήσουν 100μ πιο πίσω από την εκκίνηση (δεν χρειάζεται μεγάλη εμπειρία για να διαπιστώσει κανείς ότι μόνο Rolling start δεν το λες αυτό που αποτυπώνεται στην παρακάτω εικόνα)
- Το χειρότερο όλων, ήταν ότι στις ειδικά διαμορφωμένες ζώνες με κάγκελα για το wave start των αθλητών, μπορούσες να βρεις συγγενείς, φίλους, κολλητούς, οι οποίοι είχαν εισέρθει ανεξέλεγκτα. Μάλιστα, από κοινού με έναν άλλο Έλληνα συναθλητή, αναφέραμε αυτό το σκηνικό στους εθελοντές, οι οποίοι μας κοιτούσαν εντελώς αμήχανα, ανήμποροι να αντιδράσουν ή να το αποτρέψουν. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η ανεξέλεγκτη εισροή των θεατών, με ότι αυτοί κουβαλούσαν μαζί τους, είχε σαν αποτέλεσμα των επιπόλαιο τραυματισμό μερικών αθλητών (υπάρχουν στην διάθεση του οργανωτή bib numbers) στο πέλμα, σαν το σκηνικό που έγινε με τον Sebi, στο Τ2.
- Για το κολυμβητικό σκέλος. Αν κάποιος έχει κολυμπήσει πριν και μετά το 2017 (όταν και τροποποιήθηκε) δεν έχει καταλάβει τον ουσιαστικό λόγο που διαφοροποιήθηκε η ροή της κολυμβητικής διαδρομής. Πλέον στην επιστροφή και των 2 loops, για περισσότερα από 1800 συνολικά μέτρα, έχεις κόντρα την ανατολή του ήλιου, μην μπορώντας να προχωρήσεις σε ευθεία. Ακόμη και τα ειδικά μοντέλα γυαλιών κολύμβησης για αυτές τις περιπτώσεις, δεν ήταν αρκετό για να δώσει την απαιτούμενη ορατότητα.
- Το ποδηλατικό σκέλος είχε απόσταση 185 χιλ. Υποτίθεται ότι από πέρυσι, γίνονταν κάποια έργα τα οποία δεν είχαν ολοκληρωθεί. Έτσι μια παράκαμψη 5 χιλ, προστέθηκε στην υφιστάμενη διαδρομή. Στην πράξη όμως, κανείς δεν κατάλαβε τον λόγο για τον οποίο όλοι οι αθλητές έπρεπε να διασχίσουν όλη την πόλη Friedberg, για να κάνουν αναστροφή στο γνωστό σημείο, ενώ θα μπορούσε η αναστροφή να γίνει αρκετά νωρίτερα.
- Η τροφοδοσία στο ποδηλατικό σκέλος. Υποτίθεται 6 σταθμοί (4 aid stations plus 2 water stations). Τεράστιο κενό από το 60ο(περίπου χιλ) μέχρι το 90οχιλ (στο 80ο υπήρχε μόνο νερό, αλλά το 60-80 & 150-170χιλ, ήταν από τα δυσκολότερα σημεία της ποδηλατικής διαδρομής και ήθελαν μεγαλύτερη και συχνότερη υποστήριξη.
- Οι περισσότεροι εκ των αθλητών, εγκατέλειψαν στο ποδηλατικό σκέλος. Η εμμονή των οργανωτών να σε κατευθύνουν σε κέντρο υγείας ή Νοσοκομείο ώστε να αποποιηθούν κάθε ευθύνη από πάνω τους, αφήνοντας τον αθλητή μόνο του να “ξεμπερδέψει” με την διαδικασία, προσωπικά με ξεπερνά. Κανένας δεν ξεκινά αγώνα απόστασης ΙΜ, έχοντας μαζί του πιστωτική κάρτα, ή μετρητά ή το κινητό μαζί του, για την περίπτωση που θα τύχει το μοιραίο. Αυτό που μου εξήγησαν κατά την διάρκεια της διακομιδής μου, ήταν ότι μόνος μου θα έπρεπε να κανονίσω τα διαδικαστικά με το Νοσοκομείο καθώς και τον τρόπο που θα επέστρεφα στο ξενοδοχείο που είχα καταλύσει, στην περίπτωση του εξιτηρίου. Μην έχοντας μαζί μου ούτε χρήματα, ούτε την κάρτα υγείας, ούτε κάποια πιστωτική κάρτα, ούτε κινητό επικοινωνίας. Να φύγει η “ευθύνη από πάνω μας” και μετά τρέχε μόνος σου, “η ευθύνη είναι δικιά σου” (ο οργανωτής ανέφερε ξεκάθαρα ότι όλοι οι αγωνιζόμενοι όφειλαν να είναι ασφαλιζόμενοι από μόνοι τους).
Medical support
The Medical Team of the IRONMAN European Championship guarantees an optimum level of medical support at any time. During the race doctors
and first aid personnel of the German Red Cross will attend the swim course at Langener Waldsee, each aid station along the bike course and the run course.
When crossing the finish line every athlete is taken care of by the finish area team. A doctor will check the physical condition.
Afterwards a member of the finish area team will lead the athlete to the Athletes Garden. Please obey the orders of the medical staff at all times.
Since hot summer weather is expected it is necessary to drink plenty of water and/or isotonic drinks during the race and after the finish.
Every competitor must have an own individual health insurance which covers medical treatment in case of serious injury or illness as well as
the treatment in a hospital.
- Για το δρομικό σκέλος, το γεγονός ότι Μαραθώνιος ξεκινά με 39oC και στην διάρκειά του καταγράφονται ακόμη και 42oC, νομίζω ότι δεν χρειάζεται απο πλευράς συντάκτη κάποιο επιπλέον σχόλιο. Γνωρίζεται πολλούς “κανονικούς” Μαραθώνιους, να ξεκινάνε και να ολοκληρώνονται κάτω από αυτές τις συνθήκες; Το γεγονός ότι μόνο 26 από τους +50 Pro Men τερμάτισαν τον αγώνα, σημαίνει πολλά (μάλιστα μόνο 12 με χρόνο sub9h, και 3 με χρόνο πάνω από 10h). Δείτε μόνο στην διάρκεια του αγώνα, τον ρυθμό εγκατάλειψης των αθλητών, από το επίσημο tracker του οργανωτή:
Μην θέλοντας να κουράσω περισσότερο, η εικόνα που μου άφησε η οργάνωση ήταν ότι η απόλυτη προτεραιότητα ήταν να στηθεί το show για την κορυφαία μάχη των Pro (Frodo, Sebi, Lange). Καμία έννοια και πραγματική φροντίδα για τους A.G. Νοιώσαμε να είμαστε υπολογίσιμοι, για “μερικά ευρώ”. Σε άλλη γλώσσα, να γίνει ένας “αντρικός” αγώνας ΙΜ (πείτε το και Xtreme IM) γιατί είναι Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και η οργάνωση πρέπει να “περιφρουρήσει το γόητρό της”, βγάζοντας ένα αυστηρό προφίλ αγώνα, αδιαφορώντας για τις τελικές συνέπειες στην υγεία και ασφάλεια των αθλητών.
Πολύ θα ήθελα να είχα το σχόλιο του Race Director, κ.Pascal Morillon μετά τον αγώνα, με 900 αθλητές “drop out” και 1 στους 2 αθλητές που τερμάτισαν, να δέχονται τις πρώτες βοήθειες αμέσως μετά τον τερματισμό τους. Όπως θα ήθελα να γνωρίζω το Plan B & Plan C που έπρεπε να είχε ο συγκεκριμένος, στα χαρτιά του, βάση της δομής λειτουργίας και διαδικασιών, της WTC.
Οι ασταμάτητες σειρήνες των ασθενοφόρων, το απόγευμα της Κυριακής, θύμιζαν χωρίς υπερβολή, κάτι από σκηνικό βομβαρδισμένης πόλης. Όμως για το brand “Ironman” ήταν ένα ακόμη πετυχημένο event: Profitable, sold out σε επίπεδο slots & merchandising, show time όσον αφορά την μάχη των Pro και ειδικότερα η περίπτωση της Sarah True.. βούτυρο στο ψωμί της διοργάνωσης εφόσον θα είναι το story που θα πουλάει για τα επόμενα χρόνια (το διαπιστώσαμε και την επομένη του event, στο Athletes’ Party, μιας και με αυτή ξεκίνησε η εκδήλωση…).
Σίγουρα όμως κάθε οργανισμός που σέβεται τον εαυτό του και δεν κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του, την επομένη του αγώνα θα έχει ήδη άλλον Race Director. Δεν έχει κλείσει καλά καλά αγωνιστικό 6μηνο και ήδη 6 αθλητές έχουν χάσει την ζωή τους σε 4 διαφορετικά events του πλανήτη. Μήπως θα πρέπει η WTC να επαναπροσδιοριστεί εκ των έσω, πριν είναι αργά για την ίδια, αλλά και για τους αθλητές της ;
Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι τώρα.
Η Moench και ο Frodeno ήταν οι νικητές στον αγώνα των PRO του IRONMAN European Championship. Ήταν η προβλεπόμενη καυτή μάχη στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα IRONMAN του 2019 στη Φρανκφούρτη. Ήδη με την αυγή το θερμόμετρο είχε σκαρφαλώσει πάνω από 20 βαθμούς κελσίου. Με την εκκίνηση νωρίς το πρωί,ο Γερμανός Παγκόσμιος Πρωταθλητής IRONMAN του 2014 Sebastian Kienle, ήταν αυτός που έκανε έναν από τους καλύτερους χρόνους του στο κολύμπι στα νερά της λίμνης Langener Waldsee, μόλις 2:10 λεπτά πίσω από τον βασιλιά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος IRONMAN, Jan Frodeno.
Θα ήταν ένας στενός ανταγωνισμός μεταξύ των δύο πρωταθλητών IRONMAN. Ο Frodeno ολοκλήρωσε το κολύμπι (χωρίς wetsuit) σε νερό 25,5 βαθμών Κελσίου σε 50:11 λεπτά και πήρε το προβάδισμα από την αρχή. Μόνο ο Dylan McNeice από τη Νέα Ζηλανδία μπόρεσε να κρατηθεί στον ρυθμό του Frodeno και έτρεξε στο Τ1 μαζί του. Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής IRONMAN Patrick Lange τους ακολούθησε στη ζώνη αλλαγής μόνο 1:54 λεπτά αργότερα.
Στο ποδήλατο έγινε ουσιαστική δουλειά. Ο Frodeno κυνηγήθηκε με τους Kienle και Lange κυνηγούς. Το κομμάτι του ποδηλάτου δεν έγινε χωρίς αξιοσημείωτα: ο Frodeno έδειξε τις δεξιότητές του όταν χάνοντας μία δεξιά στροφή στην ποδηλατική διαδρομή, κατέληξε να ποδηλατεί εκτός δρόμου για μερικά μέτρα πριν ανακάμψει. Ευτυχώς, η μόνη παράπλευρη απώλεια ήταν ότι έχασε ένα από τα παγούρια του. Για τον Kienle, επίσης, δεν ήταν χαλαρή οδήγηση. Έφτασε στη ζώνη αλλαγής μετά το κολύμπι έχοντας έναν μικρό τραυματισμό στη φτέρνα, αλλά αυτό δεν τον σταμάτησε από το να πλησιάζει όλο και πιο πολύ τον Frodeno, μπαίνοντας στο Τ2 λίγα δευτερόλεπτα πίσω του. Το ιατρικό προσωπικό ήταν έτοιμο και περίμενε στη ζώνη αλλαγής για να τον εξετάσει γρήγορα πριν συνεχίσει στο τρέξιμο.
Ο Patrick Lange, ο τοπικός ήρωας του Darmstadt, γνώρισε τη δική του απογοήτευση όταν ένα κατεστραμμένο μεταξόνιο ποδηλάτου πέταξε όλες του τις ελπίδες για την απόκτηση του τίτλου. Τα μηχανικά προβλήματα του προκάλεσαν έλλειμμα σχεδόν 30 λεπτών στο Τ2, αλλά ο Lange πιέσε. Το κίνητρό του θα μπορούσε να ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση να τερματίσει ένα IRONMAN μέσα στη σεζόν ώστε να κατοχυρώσει δικαίωμα για slot για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019 στην Kailua-Kona, το οποίο κέρδισε το 2018.
Το τρέξιμο φαινόταν σαν να ξεδιπλώνεται μια στενή μονομαχία . Ο Frodeno έβαλε το ρυθμό και αύξησε το προβάδισμά του μερικά δευτερόλεπτα, αλλά ο Kienle αφαίρεσε τις στάσεις και έβγαλε τα δόντια του. Μέσα σε 13 χιλιόμετρα στο τρέξιμο, η απόσταση μεταξύ των δύο αθλητών ήταν μόλις είκοσι δευτερόλεπτα. Στο τέλος ήταν λιγότερο από τέσσερα λεπτά που χώριζαν τους δύο Γερμανούς. Ο Frodeno έφτασε στη γραμμή τερματισμού κάνοντας συγκλονιστικό χρόνο σε 7:56:02, με τον Kienle στη δεύτερη θέση σε χρόνο 8:00:01 και τον Franz Loeschke να ολοκληρώσει το βάθρο στις 8:17:24. Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής IRONMAN Patrick Lange κατοχύρωσε το σλοτ του στο τέλος, περνωντας τη γραμμή τερματισμού σε 8:47:29.
Αγώνας PRO Γυναικών
Ο αγώνας είχε τόσο μεγάλη δράση πριν απ’ όσο είχε κατά τη διάρκεια του αναφορικά με τις επαγγελματίες γυναίκες. Η Anne Haug ήταν εκτός, η Daniela Bleymehl είχε ήδη πάρει την πρόκριση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IRONMAN 2019, η Angela Naeth έχασε τον αγώνα λόγω εγχείρησης στο χέρι της και η Anja Ippach έτρεξε σε δύσκολες συνθήκες μία εβδομάδα πριν στο IRONMAN Ireland.
Η περσινή δεύτερη γυναίκα, Sarah True, ήταν έτοιμη – όχι μόνο μία Ολυμπιονίκης με προηγούμενη εμπειρία στη Φρανκφούρτη αλλά πρωτίστως αθλήτρια που κάνει αλλαγές. Η ζέστη και η εξάντληση στο IRONMAN Asia-Pacific Championship ανάγκασε την δύο φορές Ολυμπιονίκη από την Αμερική να εγκαταλείψει τον αγώνα νωρίς μέσα στη σεζον, έτσι ήθελε να αποδείξει ότι μπορεί. Από το νερό σχηματίστηκε ένα δυνατό γκρουπ από τη Sarah True, Amelia Watkinson από τη Νέα Ζηλανδία και την Imogen Simmonds από την Ελβετία. Στο ποδήλατο,η Watkinson δεν μπορούσε να κρατηθεί στον ρυθμό της Αμερικανίδας, ενώ αναπτυσσόταν κάποιος Αμερικάνικος ανταγωνισμός από την Skye Moench.
Παράλληλα η Simmonds, η οποία κέρδισε πριν λίγες εβδομάδες το IRONMAN 70.3 Luxembourg, δοκίμασε να επιτεθεί στον πρώτο της αγώνα IRONMAN. Οι Moench και True φάνηκαν να έχουν επηρεαστεί λίγο από τη ζέστη καθώς πλησίαζαν στη ζώνη αλλαγής μαζί. Και οι τρεις πίεζαν η μία την άλλη όλη την ημέρα και μόνο στη μέση του τρεξίματος φάνηκε η True να φτιάχνει έναν καλό ρυθμό ως επικεφαλής του αγώνα με τις Moench και Simmonds να ακολουθούν από κοντά.
Η True φάνηκε να κατευθύνεται για μια σίγουρη νίκη, αλλά τα δύο τελευταία χιλιόμετρα του αγώνα είχαν μια απροσδόκητη τροπή. Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Aquathlon το 2007 κατέρρευσε ξαφνικά στο έδαφος εξαντλημένη και σε απόσταση 750μ από τη γραμμή τερματισμού, έπρεπε να βγει από τον αγώνα. Η Moench, εντελώς έκπληκτη από την εξέλιξη των γεγονότων, πέρασε την True και κατευθύνθηκε στη γραμμή τερματισμού παίρνοντας τον τίτλο του IRONMAN European Champion σε 9:15:31. H Imogen Simmonds ακολούθησε στη δεύτερη θέση με χρόνο 9:26:01, με την Jen Annett να συμπληρώνει το βάθρο στις 9:36:25.
Top 5 Women
1. | Moench, Skye | USA | 09:15:31 |
2. | Simmonds, Imogen | SUI | 09:26:01 |
3. | Annett, Jen | CAN | 09:36:25 |
4. | Watkinson, Amelia | NZL | 09:49:32 |
5. | Lechowitz, Ania | POL | 10:05:17 |
Top 5 Men
1. | Frodeno, Jan | GER | 07:56:02 |
2. | Kienle, Sebastian | GER | 08:00:01 |
3. | Loeschke, Franz | GER | 08:17:24 |
4. | Drachler, Thomas | GER | 08:23:57 |
5. | Koutny, Philipp | SUI | 08:24:56 |
Στον αγώνα όπως είχαμε γράψει, είχαμε 19 Ελληνικές και 8 Κυπριακές συμμετοχές με μόνο 12 Έλληνες και 5 Κύπριους τριαθλητές να ολοκληρώνουν την προσπάθειά τους.
Μπορεί τα 5 DNF να έφεραν μια πικρία στην Ελληνική αποστολή, όμως την επόμενη μέρα, η πρόκριση 5 τριαθλητών μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 70.3 που θα γίνει στην Νίκαια τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, επανέφερε το χαμόγελο στην Ελληνική αποστολή: Θοδωρής Καζής, Στέλιος Στυλιανάκης, Πασχαλίνα Λιούτα, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, θα δώσουν το παρών, στο μεγάλο ραντεβού του Σεπτέμβρη, στην μεγαλύτερη Ελληνική αποστολή σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 70.3.
Δείτε αποκλειστικές δηλώσεις των πρωταγωνιστών στην κάμερα του swimbikerun.gr, σε παραγωγή Thrakomac.
Μπράβο πολύ καλή περιγραφή! Σαν να ήμουν εκεί! 😋😍
Ξεχάσατε αγαπητέ συντάκτη να γράψετε και για την περιοχή με τις απαράδεκτες γερμανικές μπυραριές που αντί για μπύρα του θεού προσφέρουν ‘apple wine’ ως σατανική φάρσα.
Εγώ από την πλευρά μου ως θεατής θέλω να επισημάνω το γεγονός ότι οι εκφωνητές μιλούσαν σχεδόν αποκλειστικά γερμανικά με αποτέλεσμα να μην μπορείς να καταλάβεις τι γίνεται. Υποτίθεται ότι ήταν πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα με αθλητές από 81 χώρες και δεν μιλούσαν αγγλικά σχεδόν καθόλου. Ήταν απαράδεκτοι που δνε μείωσαν τις αποστάσεις όπως η Νικαια θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των αθλητών. Περίμενα στην τεντα μετά τον τερματισμό των αθλητών και το πόσα φορεία με λιποθυμους αθλητές είδα, δεν περιγράφεται. Άλλοι λιποθυμούσαν μπροστά μας και έτρεχαν να τους μαζέψουν. Δύσκολες καταστάσεις.
εξαιρετικό άρθρο που περιγράφει ακριβώς ότι ζήσαμε στην Φρανκφούρτη πριν λίγες μέρες. Πολύ κακή οργάνωση με τραγικά λάθη που στοίχισαν σε όλους μας. Ένας αγώνας που δεν θα συνιστούσα σε κανένα …
Ωμή πραγματικότητα τόσο ωραία και ρεαλιστικά αποτυπωμένη στο άρθρο σου φίλε Γιάννη!!Θα το αφήσουμε πίσω σαν μια άσχημη αλλά πλούσια εμπειρία..Προχωράμε μπροστά και καλή αντάμωση!!!!
John Katopodis διατυπωσατε με τον πιο επεξηγηματικό και ρεαλιστικό τρόπο με την πνευματική σάς ικανότητα τα δρώμενα του αγώνα…που σίγουρα ΔΕΝ θα ξεχασθεί και θα αποτελεί πηγη προς αρνητικά συμπεράσματα για τους 19 Έλληνες και μη αθλητές!
Πολύ ακριβής περιγραφή! Απο τη μεριά μου σαν θεατής θα ήθελα να προσθέσω οτι οι ειδικά διαμορφωμένες ζώνες με κάγκελα ήταν σαν ανύπαρκτες αφού περπατούσαν ή ποδηλατούσαν περαστικοί κατα την διάρκεια του αγώνα ( ακόμα και στο ποδηλατικό σκέλος του αγώνα ). Όταν στο τέλος του πρώτου ποδηλατικού γύρου μπήκαν θεατές μέσα απο τα κάγκελα ( στην στροφή απάνω) αποφάσισα να ενημερώσω τον marshal που ήταν εκεί κοντά αφού παρα λίγο να τρακάρουν αθλητές με τους πεζούς. Η απάντηση του με αποστόμωσε πραγματικά : Μα στους αθλητές αρέσει να είναι κοντά τους ο κόσμος! Κατάλαβα οτι δεν άξιζε να συζητήσω καν. Αργότερα όταν έγινε το ίδιο και στον μαραθώνιο απλά προειδοποιούσαμε εμείς τον κόσμο που περπατούσε ( να σημειωθεί στην ίδια κατεύθυνση με τους αθλητές και επομένως δεν μπορούσαν να τους δούν ) για να κάνουν χώρο στους αθλητές.
Its All about Business money and Glory about the Brandname, Δυστυχώς. Και εμείς είμαστε τα πελατάκια…..
Τριτη φορά στη σειρά η Φρανκφουρτη για μενα ενώ έπρεπε να πάρω το μάθημα μου απο τον πρώτο αγώνα και να μην ξανα πατησω. Καθε χρόνο τα ιδια. Το 2017 με υψηλες θερμοκρασιες μας ειχαν στο brefing καταμεσημερο στον ηλιο να μας πουν οτι την Κυριακη προβλέπεται μέγιστη θεμροκρασία 34 βαθμοι. Πολύ καλύτερα απο φέτος,αλλά απ οτι φαινεται δεν τους ενδιαφέρει κανεις μας. Μονο οι προ. Διαφορετικά θα άλλαζαν βασικά πράγματα. Αν θελήσω να ξανα παω Φρανκφουρτη,παρακαλω να με σταματήσετε! 🙂 🙂 Πάντως φαίνεται να γινεται sold out απο τώρα ο αγώνας του 2020.
Ένας αγώνας που τον προτιμούν πολλοί Έλληνες τριαθλητές και ισως δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες..
Δίνουν προτεραιότητα μόνο στους Pro και αδιαφορούν για όλους τους άλλους, απλούς αθλητές που επενδύουν χρήματα, κόπο, χρόνο και προσπάθεια και που στην τελική τους έχουν κάνει «φίρμες»!!
Αλλά και η δική μου εμπειρία στο IM Haugesund ήταν απογοητευτική.. Ένας αγώνας που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άνετα Xtreme! Με θερμοκρασία νερού πολύ κάτω του επιτρεπτού (13,2oC έδειξε το ρολόι μου- μας είπαν 16!!) και ένα ποδήλατο με βροχή καρέκλες, 5 μποφόρ αέρα, θερμοκρασία γύρω στους 10οC και όλα αυτά χωρίς bike service σε όλο το ποδηλατικό σκέλος και ούτε φυσικά special needs station!
Φυσικά ανακοίνωσαν επίσημα ότι η διοργάνωση για την full και ισως και την half απόσταση δεν θα ξαναγίνει!
Επιβεβαιώνω την Έφη τόσο για τις καιρικες συνθήκες όσο και ως προς την ποιότητα της οργάνωσης στην Νορβηγία. Σε μια ιδιαίτερα απαιτητική (και άρα αργή) πίστα ποδηλάτου είχε μόνο 5 aid stations συνολικά! Αν ξεχναγες να πάρεις κάτι έπρεπε να περιμένεις μια αιωνιότητα μέχρι να φτασεις στο επόμενο.
Συγχαρητήρια για το θάρρος να δημοσιεύετε το απαράδεκτο σέρβις του μεγαλύτερου brand name στο τρίαθλο. Ας παραδεχτούμε όλοι ότι το ποσό των entry fees δεν ανταποκρίνεται στο ελάχιστο στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους αθλητές-πελάτες. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα, κάποιοι αγώνες ironman distance ή 226κ, στους οποίους κάποιοι από μας μπορούμε να λάβουμε μέρος χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουμε τη συμμετοχή ή τα logistics, “πουλώντας ένα νεφρό”… To site σας παρέχει εξαιρετική πληροφόρηση στο αντικείμενο του τριάθλου, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί Έλληνες τριαθλητές που ολοκληρώνουν αγώνες iron distance με αξιέπαινες επιδόσεις, ακόμη και 2 ανά αγωνιστική χρονιά, χωρίς να αναφέρονται πουθενά, χωρίς να έχουν λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας το άθλημα τους εκτός “ομπρέλας IM”. Φυσικά είναι πολύ δύσκολο να τους γνωρίζετε, το αναφέρω απλά επειδή συχνά διαβάζω για κλειστό club ελλήνων ΙΜ finishers κλπ.
Αγαπητέ Αλέξανδρε,
Σε ευχαριστούμε θερμά για το σχόλιο. Το 2013 ξεκίνησε μια προσπάθεια καταγραφής των Ελλήνων ΙΜ Finishers, μέσα από μια κλειστή κοινότητα (γκρουπ) σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Εξέλιξη αυτής την κοινότητας, αποτελεί και η ιστοσελίδα μας. Να αναδείξει τις προσπάθειες των Ελλήνων τριαθλητών απανταχού γης. Αντιλαμβάνεσαι πόσο δύσκολο ήταν το εγχείρημα να καταγραφούν όλοι όσοι δήλωναν ως Έλληνες και τερμάτιζαν επιτυχώς αγώνα απόστασης 140.6. Ακόμη και οι ίδιοι οι προπονητές τους, ή ακόμη και οι ίδιοι οι συγκάτοικοί τους στην αποστολή, πολλές φορές δεν βοηθούσαν την προσπάθεια μας. Δεν είναι πλέον υπερβολή ότι και στα επώνυμα brands (WTC ή Challenge), δεν υπάρχει πάντα η δυνατότητα να βρεθούν οι συμμετέχοντες με γεωγραφικό προσδιορισμό (Χώρα προέλευσης), πόσο μάλλον στα non branded races. Για τον λόγο αυτό, αν υπάρχουν παρόμοια στοιχεία στην διάθεσή σου, από αθλητές ή αγώνες που μας έχουν ξεφύγει, σε παρακαλούμε θερμά να μας υποδείξεις τα ονόματα των αθλητών καθώς και τους αγώνες που συμμετείχαν (μαζί φυσικά με τα links των αποτελεσμάτων), στο e-mail account της ιστοσελίδας μας: info@swimbikerun.gr