fbpx

53ος Διάπλους Τορωναίου Κόλπου

Κείμενο: Πέτρος Παρθένης
Φωτογραφίες αρχείου: Σίθων

Ο διάπλους του Τορωναίου κόλπου είναι από τους πιο διάσημους αγώνες Ultra απόστασης παγκοσμίως και αποτελεί το ιερό δισκοπότηρο όλων των κολυμβητών τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη , ενώ κάθε χρόνο γίνεται μάχη για μια θέση ανάμεσα στους 20 τυχερούς συμμετέχοντες.

Ο Τορωναίος κόλπος βρίσκεται  στην Χαλκιδική και η επίσημη απόσταση του διάπλου είναι περίπου 26km , από το 1ο πόδι της Χαλκιδικής στο 2ο .

Η απόσταση είναι πραγματικά εντυπωσιακή!!!

Ο αγώνας ξεκινάει από την Καλλιθέα και καταλήγει στην Νικήτη . Από την Νικήτη άλλωστε έγινε η σύλληψη  της ιδέας αυτού του ένδοξου αγώνα ,53 ολόκληρα χρόνια πριν.

Από τότε μέχρι και σήμερα κάθε χρόνο, συνήθως τον Ιούλιο, διεξάγεται ο κολυμβητικός μαραθώνιος και αποτελεί το υπέρτατο αθλητικό γεγονός της Χαλκιδικής.

Το 1971 λοιπόν Ο Άγγελος Κουτλιάνος, ο Χρήστος Ξανθόπουλος, ο Ιωακείμ Παπάγγελος, ο Νίκος Παπαθανασίου, ο Νίκος Μπιλάλης από τη Νικήτη, μαζί με τον Γιώργο Καραθανάση από τον Πολύγυρο, ήταν οι έξι κολυμβητές που τον Ιούλιο του 1971 επιχείρησαν να πετύχουν το ακατόρθωτο. Να κολυμπήσουν από το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής στο πρώτο. Τις δυο πρώτες χρονιές ο διάπλους διεξήχθη από την Νικήτη προς την Καλλιθέα ενώ έκτοτε διεξάγεται κάθε χρόνο από την Καλλιθέα προς την Νικήτη όπως τελικά έχει επικρατήσει με επικών διαστάσεων τερματισμούς και υποδοχές ηρώων.

Λέγεται ότι η αρχική ιδέα ήταν να τιμηθούν τα 150 χρόνια από την επανάσταση του 1821 αλλά και οι ήρωες της επανάστασης με ένα εμβληματικό κολύμπι υπεράνθρωπων για την εποχή διαστάσεων .Ας μην ξεχνάμε ότι οι μόνοι που κολυμπούσαν μέχρι τότε αυτές τις αποστάσεις ήταν ο Ιάσωνας Ζηργάνος και ο ναυτικός Μανώλης Βελισσάριος από την Σάμο , ατομικά πάντα, ενώ δεν υπήρχε καμία αντίστοιχη κολυμβητική εκδήλωση αυτού του μεγέθους στην χώρα μας μέχρι τότε.  Σύφωνα με τον Νικητιανό κύριο Θανάση Ξανθόπουλο , πρώην πρόεδρο του ΣΙΘΩΝ και μαραθώνιο κολυμβητή με πολλαπλές διασχίσεις του διάπλου , πρόκειται ουσιαστικά για τον αγώνα 1ο αγώνα που αργότερα φύτεψε το σπόρο σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα με αντίστοιχες διοργανώσεις μεγάλων αποστάσεων όπως την Τριχωνίδα, τη Βελίκα , τη Μεσσήνη , τη λίμνη Πλαστήρα και ένα σωρό άλλους αγώνες που βασίστηκαν στον μύθο του ένδοξου Τορωναίου και συνεχίζουν να διαδίδουν σήμερα το άθλημα της μαραθώνιας κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας. 

Υπάρχει παράλληλα και ένας ωραίος μύθος για τον Τορωναίο , λέγεται ότι σε μια εκστρατεία των Αθηναίων στην αρχαία Όλυνθο, ένας στρατιώτης που ήταν ερωτευμένος με μια κοπέλα στην Ποτίδαια, πήδηξε από το πλοίο και κολύμπησε μέχρι απέναντι για να την συναντήσει.

Ποιος ξέρει ? άλλωστε πίσω από ένα ιστορικό αγώνα πάντα υπάρχει κάποιος αστικός μύθος που κάνει την επιθυμία να το κολυμπήσει κανείς ακόμα πιο ισχυρή . θυμίζει λίγο και τον μύθο του Λέανδρου και της Ηρούς που ενέπνευσε και τον Λόρδο Βύρωνα να κολυμπήσει τα στενά των Δαρδανελίων το 1810.

Εν πάση περιπτώσει τότε λοιπόν λέγεται ότι ήρθε η ιδέα για τον διάπλου. Στο χωριό φυσικά θεωρούσαν τους πρώτους κολυμβητές τρελούς και όχι μόνο αυτό , φανταστείτε ότι τότε, οι περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της Νικήτης, πήγαιναν στην θάλασσα μόνον για να πλυθούν. Όχι απλά δεν ήξεραν να κολυμπούν καθόλου αλλά τους φαίνονταν ασύλληπτο ότι θα μπορούσαν 5 νέοι φοιτητές και ένας καθηγητής φυσικής αγωγής να περάσουν κολυμπώντας από την Σιθωνία στην Κασσάνδρα.

Φέτος λοιπόν στις 26 Αυγούστου και ημέρα Σάββατο, ο αγώνας αναβιώνει για 53η φορά από τον ΣΙΘΩΝ και αναμένεται μια εξαιρετική διοργάνωση εφόσον οι εκδηλώσεις κρατάνε μέρες και όλη η Νικήτη ζει στον παλμό του Διάπλου. Ο ΣΙΘΩΝ” , δηλαδή Η εκπολιτιστική Εταιρεία Νέων Νικήτης  που ιδρύθηκε το 1973 από την ίδια παρέα κολυμβητών  διοργανώνει από τότε τον Διάπλου ο οποίος πήρε την μορφή λαϊκού φεστιβάλ, μιας και συνδυάζεται και με διάφορες άλλες πολιτιστικές και ναυταθλητικές εκδηλώσεις της περιοχής.

Στο συγκεκριμένο αγώνα όλοι οι αθλητές θεωρούνται νικητές και βραβεύονται φυσικά ΟΛΟΙ αφού τερματίσουν με ένα υπέροχο στεφάνι ελιάς, τον κότινο . Ο κότινος είναι στεφάνι από κλαδί αγριελιάς με το οποίο στεφάνωναν τον νικητή στους ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας.

Κάθε συμμετέχοντας δικαιούται να έχει μια βάρκα για συνοδεία που προκύπτει από κλήρωση και φυσικά κάποιον συνοδό ο οποίος είναι υπεύθυνος για την τροφοδοσία του αθλητή αλλά και για την ασφάλεια του. 

Υπάρχει χρονικό όριο τερματισμού , συνήθως μέχρι τη δύση του ηλίου, ωστόσο τροποποιείται κατά καιρούς ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και όπως κρίνουν οι διοργανωτές , με γνώμονα πάντα την ασφάλεια των συμμετεχόντων.

Στον Διάπλου του Τορωναίου έχουν δώσει όλα αυτά τα ένδοξα χρόνια το παρόν πάρα πολλά και βροντερά ονόματα της παγκόσμιας Ultra swimming σκηνής ,ανάμεσα στους οποίους ο διάσημος Ούγγρος Attila Manyoki που έχει ολοκληρώσει και το Ocean’s 7 που θεωρείται το δυσκολότερο κολυμβητικό εγχείρημα παγκοσμίως και ο οποίος συμμετέχει και φέτος , η Σοφία Ψιλόλιγνου , η εμβληματική αυτή Ελληνίδα κολυμβήτρια που έχει διασχίσει την Μάγχη σε χρόνο ρεκόρ αλλά και έχει διακριθεί και σε αναρίθμητους αγώνες Ultra Swimming στην Ελλάδα  και παγκοσμίως. 

Επίσης , ο Γιώργος Μαθάς ο 1ος Έλληνας που διέσχυσε τη Μάγχη μετά τον Ζηργάνο και έχει κολυμπήσει συνολικά 14 φορές τον Διάπλου, φυσικά ο  83χρονος “αιώνιος έφηβος” Michael Read που τιμά τον Τορωναίο κάθε χρόνο και φυσικά θα επιχειρήσει για ακόμα μια φορά και φέτος . Ότι και να πούμε για τον Michael Read είναι λίγο … μόνο οι 33 διασχίσεις της Μάγχης αλλά και η θέση του στο Hall of fame της παγκόσμιας κολύμβησης είναι αρκετά. Τέλος , οι νεότεροι Στέφανος Μέλτσης , αγαπημένος και με το μοναδικό του στυλ και πάντα με ιερό σκοπό αλλά και ο Mr Ultra  Σπύρος χρυσικόπουλος (Neoprene Swimsuit) που τόλμησαν με επιτυχία 4πλή διάσχιση του κόλπου (εκτός συναγωνισμού), καθώς και ένα σωρό μεγάλα ονόματα που κρύβονται στις σελίδες ένδοξης ιστορίας του απίστευτου αυτού γεγονότος που συμβαίνει στη χώρα μας 53 συνεχόμενα χρόνια και μας διαφημίζει παγκοσμίως προβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο την κολυμβητική και αθλητική κουλτούρα μας.

Αξιοσημείωτό το γεγονός ότι το 1977 η κακοκαιρία ήταν τόσο μεγάλη που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν όλοι οι συμμετέχοντες πλην του Χρήστου Γαρέφη ο οποίος πάλεψε για 9 ώρες και 20 λεπτά με κύματα ύψους 2 μέτρων και τερμάτισε μέσα σε κύματα ενθουσιασμού μπροστά στα έκπληκτα βλέμματα όλων.

Δείτε στην σελίδα Facebook του ΣΙΘΩΝ  το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των παράλληλων κολυμβητικών δράσεων (1500m swimming) που ξεκινάνε την Τετάρτη 23 Αυγούστου και κλείνουν με την τελετή λήξης το Σάββατο στις 26 Αυγούστου. 

Φέτος στην παρουσίαση του 53ου Τορωναίου θα είναι ο Mr Weswim , Πέτρος Παρθένης.

Leave a Comment

Send this to a friend