fbpx

«ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ»: Σημαντική διάκριση στο 40ο Φεστιβάλ Αθλητικού Κινηματογράφου MILANO – FICTS

Σημαντική διάκριση, ανάμεσα στις καλύτερες αθλητικές ταινίες στο κόσμο για το 2022 έλαβε στο τελικό των 20 Φεστιβάλ στο Μιλάνο, στις 13 Νοεμβρίου, η ταινία «ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ», του Δημήτρη Γιατζουζάκη, με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Χατζήμπεη, Paralympian & IRONMAN finisher. Ιδιαίτερης σημασίας η παρουσία της Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη, Γενικής Γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και ιδιαίτερα συγκινητική η ομιλία της για τον πρωταγωνιστή της ταινίας Γιάννη Χατζήμπεη ως παράγοντα έμπνευσης και πρότυπο για τον γιό της μετά από σοβαρό ατύχημα του.

Βίντεο ομιλίας:

 

Λίγα λόγια για το 40ο Φεστιβάλ Αθλητικού Κινηματογράφου MILANO – FICTS

9-13 Νοεμβρίου 2022, 130 χώρες μέλη, αναγνώριση από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, Το Φεστιβάλ του Μιλάνου αποτελεί τον τελικό των 20 Φεστιβάλ Αθλητικών ταινιών απ’ όλο τον κόσμο.

Λίγα λόγια για το την ταινία 

ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ

Μια ταινία για το άθλημα του Παιδιού, του Γονιού και του Τριάθλου

Ένας αθλητής με αναπηρία πηγαίνει την επτάχρονη κόρη του και τον πεντάχρονο γιο του να τρέξουν έναν από τους πρώτους τους αγώνες παιδικού τριάθλου και θυμάται τον πιο δύσκολο αγώνα που έχει κάνει ποτέ, ένα IRONMAN: μια από τις πιο εξαντλητικές ψυχο-σωματικές δοκιμασίες που μπορεί ν’ αντέξει κανείς σε μια μέρα. Έναν αγώνα που περιλαμβάνει 3,86χλμ. κολύμβηση, 180 χλμ. ποδήλατο και τα 42 χλμ. ενός Μαραθωνίου. Πριν και μετά τους αγώνες η ταινία εξερευνά πως και εάν τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν αυτή την ιδέα του ακραίου τριάθλου που τόσο πολύ γοητεύει τους μεγάλους. 

Μια ταινία με χιούμορ και δράση, ιδανική για να παρακινήσει και να εμφυσήσει στα παιδιά και τους μεγάλους εκτός από την έννοια της διαφορετικότητας, τις αξίες, της οικογένειας, της φιλίας, της καταλυτικής επίδρασης του αθλητισμού και της προσπάθειας.

Η Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη στο 40ο Φεστιβάλ Αθλητικού Κινηματογράφου MILANO – FICTS

“Χαίρομαι πολύ που είμαι εδώ σαν Ελληνίδα και σαν γυναίκα απ’ τη χώρα που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες. Έχω ζήσει και σπουδάσει στην όμορφη πατρίδα σας και υπηρετώ τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για σχεδόν τριάντα χρόνια. Επομένως μπορώ να πω ότι σήμερα, σε μια Ευρώπη που αντιμετωπίζει έναν τρομερό πόλεμο, ο αθλητισμός είναι απαραίτητος για να προάγουμε την ειρήνη. Και δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερος χώρος από αυτόν, αυτής της εκδήλωσης, για να έρθει ξανά η ελπίδα και η ειρήνη.

Αλλά σήμερα είμαι πιο πολύ εδώ σαν μητέρα ενός αγοριού που πριν δεκαπέντε χρόνια, όταν ήταν τεσσάρων χρονών, έχασε το πόδι του σε ένα ατύχημα. Κι όμως αυτό το παιδί είχε μια τυχερή στιγμή στη ζωή του, την γνωριμία του με τον Γιάννη Χατζήμπεη, έναν αθλητή που του λείπει ένα χέρι και που του δίδαξε πώς να ξεπερνάει τις δυσκολίες της κάθε στιγμής. ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ είναι μια ταινία για την ουσία της ζωής, τη δύναμη της ελπίδας, τη σημασία της αποφασιστικότητας, της έμπνευσης και της αγάπης και τον ρόλο που παίζουν αυτά όχι μόνο στον γιο μου αλλά και σε τόσα άλλα παιδιά σε όλον τον κόσμο.

Λίγα Λόγια για το Φεστιβάλ

Το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Γιατζουζάκη για τον τριαθλητή με αναπηρία μαραθωνίων αποστάσεων (ironman) Γιάννη Χατζήμπεη, με τίτλο ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ, αφού διακρίθηκε τον Ιούνιο στην Τεχεράνη, σε ένα από τα είκοσι φεστιβάλ του παγκόσμιου διαγωνισμού της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητικού Κινηματογράφου-Τηλεόρασης (Federation Internationale Cinema-Television Sportifs) προωθήθηκε στον τελικό διαγωνισμό: το τεσσαρακοστό MILANO FICTS. Τα φεστιβάλ από τα οποία προέκυψαν οι διαγωνιζόμενες ταινίες είναι από τις χώρες: Αργεντινή, Βοσνία, Βραζιλία, Γαλλία, Ιαπωνία, Ιράν, Ισπανία, Ιταλία, Κένυα, Κίνα, Κόσσοβο, Ολλανδία, Ουγκάντα, Ουζμπεκιστάν, Πορτογαλία, Σερβία, Σλοβενία, Τζαμάικα, Τσεχία.

Μετά την τελετή απονομής και την τιμητική διάκριση, «MENTION D’ HONNEUR» από τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ, Καθηγητή κύριο Franco Ascani, ο πρωταγωνιστής της ταινίας Γ. Χατζήμπεης και ο σκηνοθέτης Δ. Γιατζουζάκης δήλωσαν: “Θα θυμόμαστε αυτή την διάκριση αλλά η μεγαλύτερη χαρά για εμάς σήμερα, είναι η συγκινητική παρουσία της Κας Χατζηβασιλείου που θυσίασε τον πολύτιμο προσωπικό της χρόνο για να κάνει το ταξίδι από το Στρασβούργο ως το Μιλάνο και να δηλώσει έτσι την εκτίμησή της για το έργο μας. Την ευχαριστούμε με όλη μας την καρδιά.”


Η ταινία έγινε με την ευγενική υποστήριξη:

Ελληνική Παραολυµπιακή Επιτροπή, Ίδρυµα Μποδοσάκη, Εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα (CGS), BrilliantPR, Give & Fund, TEDx PΑΝΤΕΙΟΝ, ΕΥ ΖΗΝ Greece, Transition Sports, BikeMe.gr, IRONMAN – FRANKFURT (P. Morillon, V. Hillenbrand), Top – Cut Modiano (Φ. ∆ιανέλλης, I. ∆ράκος), Pressious Arvanitidis

Leave a Comment

Send this to a friend