fbpx

Ψάθαθλον 2019: Τάσος & Γιώργος Σταθόπουλος

Το 8ο Ψάθαθλο πέρασε στην ιστορία με την ολοκλήρωση της διοργάνωσης την 25η Μαΐου 2019, παραμονή των εκλογών! Είναι ένας από τους παλαιότερους αγώνες τριάθλου στην χώρα μας με συνεπή πορεία όλα αυτά τα χρόνια, χάρη στην συνεχή προσωπική εργασία του Τάσου Σταθόπουλου και της οικογένειάς του.

Ο αγώνας αυτός υπάρχει για χάριν του αθλήματος και των αθλητών που συμμετέχουν, χωρίς εμπορικές σκοπιμότητες και συμφέροντα. Έχει το χαμηλότερο κόστος συμμετοχής από οποιονδήποτε άλλο αγώνα αυτής της κατηγορίας ενώ εξυπηρετεί αρχάριους, ΑμΕΑ, ανέργους κλπ.

Τεχνικά σαν αξιολόγηση μπορούμε να πούμε ότι ο αγώνας έπασχε στη σχεδίαση της κολυμβητικής διαδρομής αφού ήταν σε μία ευθεία η κολύμβηση ενώ και η απόσταση ήταν 1000μ και όχι 750μ όπως είχε ανακοινωθεί. Η σχεδίαση της ζώνης αλλαγών ήταν παρόμοια με τις προηγούμενες χρονιές, αλλά φέτος με το ρεκόρ συμμετοχών και την ανάμιξη των αθλητών του Aquathlon που έτρεχαν ταυτόχρονα με τους τριαθλητές που έβγαιναν για την ποδηλασία δημιούργησε επιπλέον πονοκέφαλο. Ωστόσο, αν οι συμμετέχοντες είχαν μελετήσει την ζώνη πριν ξεκινήσει ο αγώνας και ήταν λίγο πιο έμπειροι (θυμίζουμε ότι ο αγώνας φιλοξενεί πολλούς αρχάριους τριαθλητές), τα προβλήματα θα είχαν λυθεί πιο εύκολα. Επίσης η γραμματεία είχε μεγάλο φόρτο και καθυστέρησε στην εξυπηρέτηση των αθλητών, αν και ένα μικρό μέρος της ευθύνης βαρύνει και τους απείθαρχους αθλητές που τελευταία στιγμή θυμήθηκαν να δώσουν το παρόν με όλες τις συνέπειες στον χρόνο εξυπηρέτησης. Το Aquathlon δεν γίνεται να συμβαδίζει με το τρίαθλο από την στιγμή που μοιράζονται την ίδια ζώνη αλλαγών για προφανείς λόγους!

Πάντως μεγάλο πρόβλημα ήταν οι αρκετοί αθλητές που δεν πειθάρχησαν ούτε στην διαδικασία εγγραφής (διήρκησε 3 μήνες) αλλά σε πολλές περιπτώσεις ούτε και στη συμμετοχή τους, αφού αντάλλαζαν τις θέσεις τους με φίλους που δεν είχαν δηλωθεί! Οι περιπτώσεις «αλλαγών» ήταν διψήφιες σε πλήθος, οι εγγραφές τελευταίας στιγμής (παρά το ότι είχε ανακοινωθεί ότι δεν θα υπάρξουν τέτοιες) επίσης διψήφιες. Ο διοργανωτής έτρεχε τελευταίες ημέρες, μετά το κλείσιμο των εγγραφών, να κατασκευάσει επιπλέον bike racks καθώς αρκετοί θυμήθηκαν να εξοφλήσουν μόλις την Πέμπτη και την Παρασκευή (ενώ είχε ανακοινωθεί όριο πληρωμών η Τετάρτη). Όσοι παρακολούθησαν την εξέλιξη της starting list, που για πρώτη φορά ανακοίνωσε διοργανωτής πριν τον αγώνα, μπορούν να καταλάβουν γιατί 40-50 εγγραφές δεν είναι απλό πράγμα για έναν αγώνα τριάθλου.

Ο αγώνας προσέφερε συνθήκες συναγωνισμού με κλειστούς δρόμους για τις 6 στροφές της ποδηλασίας, ενώ το κολυμβητικό σκέλος εποπτευόταν από ένα φουσκωτό και 3-4 μικρά πλωτά μέσα (καγιάκ και SUP). Δεν καταγράφηκε ούτε ένα σκασμένο λάστιχο στην ποδηλατική διαδρομή!

Κρίνοντας από την ιστορία και την εξέλιξη του αγώνα, το 2020 θα έχουν βελτιωθεί πολλά στοιχεία του αγώνα, αν και το ύφος και η φιλικότητα προς νέους τριαθλητές πάντα θα είναι μία πρόκληση για όλους, συναθλητές και διοργανωτές.

Δείτε τι είπαν οι διοργανωτές του αγώνα Τάσος και Γιώργος Σταθόπουλος σε παραγωγή Chronolog:

Leave a Comment

Send this to a friend