Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, ΑΜΑ 2022: Ο Χαράλαμπος Πιτσώλης, ο μεγάλος νικητής

Η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στις γυναίκες

Απίστευτος Κώστας Χουβαρδάς: έγινε το 7/7 (sub3h Marathon)

Τερματισμός και για τον 91χρονο Στέλιο Πρασσά!

Χαράλαμπος Πιτσώλης, νικητής του Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας 2022 (photo credits: Nomad Magazine)

Σε μια αργή σήμερα “κούρσα”, αλλά σε έναν από τους συναρπαστικότερους Μαραθωνίους όσον αφορά την εξέλιξη του τα τελευταία χρόνια, ο Χαράλαμπος Πιτσώλης με μια τρομερή αντεπίθεση στα τελευταία χιλιόμετρα (από το 30ο χιλ και μετά, όντας δέκατος) με ανεξάντλητες δυνάμεις καθώς πλησίαζε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ανεβάζοντας συνεχώς ρυθμό κερδίζοντας θέσεις στην γενική κατάταξη, κατάφερε λίγο πριν το 41ο χιλ. να κάνει την τελική του αντεπίθεση αφήνοντας πίσω του τον πρωτοπόρο Κωνσταντίνο Γκελαούζο που είχε για πολλά χιλιόμετρα το προβάδισμα. Τελικά ο Χαράλαμπος Πιτσώλης, ήταν αυτός που έκοψε πρώτος την κορδέλα του τερματισμού σε χρόνο 2:23.44. 

Δείτε το σκηνικό της μεγάλης ανατροπής καθώς και τον τερματισμό του Χ. Πιτσώλη από την ζωντανή μετάδοση της ΕΡΤ

Μετά την νίκη του και την ταυτόχρονη κατάκτηση της πρώτης θέσης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, δήλωσε:

 «Αφιερώνω τη νίκη στο γιό μου που θα γεννηθεί σε λίγες εβδομάδες». Και πρόσθεσε: «Πραγματικά δεν το πιστεύω αυτό που έχει γίνει. Έπαθα σοκ που μπήκα πρώτος στο Καλλιμάρμαρο. Μού έλεγαν συνέχεια ότι μειώνω από την πρώτη θέση, αλλά δεν καταλάβαινα τι γίνεται. Έχω κλάψει τρεις φορές στη ζωή μου. Μία το 2019, όταν μπήκα τρίτος στο Καλλιμάρμαρο, μετά όταν έμαθα ότι η γυναίκα μου είναι έγκυος και τώρα που νίκησα στο Μαραθώνιο». Μετά τον τερματισμό του ο Χαράλαμπος περίμενε τον Κωνσταντίνο (2:24.45), για να τον συγχαρεί και να τον αγκαλιάσει, το Στάδιο τον αποθέωσε: «Όταν πέρασα τον Γκελαούζο δεν το πίστευα. Πώς να το κάνουμε; Είναι ο κορυφαίος Έλληνας μαραθωνοδρόμος», είπε ο μεγάλος νικητής.

Ο Κωνσταντίνος Γκελαούζος, περυσινός νικητής (με ρεκόρ αγώνων 2:16.49), πρωταθλητής Ελλάδας τέσσερις φορές στη συνέχεια (2017, 2018, 2019, 2021), δήλωσε μετά τον τερματισμό του: “Ο καιρός μάς δυσκόλεψε πολύ, είναι αλήθεια. Είχα αγωνιστεί στο Βερολίνο (ατ. ρεκόρ) και δεν είχα προλάβει να ξεκουραστώ όσο έπρεπε. Είμαι ικανοποιημένος όμως, επειδή έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Χαράλαμπο για τη νίκη του. Στο τέλος άδειασα από δυνάμεις…”

Τρίτος νικητής, ήταν ο Κωνσταντίνος Σταμούλης (2:25.37) που επεσήμανε: «Είμαι πρωτάρης στον Μαραθώνιο. Η αλήθεια είναι ότι με ταλαιπώρησε η θερμοκρασία. Έβγαλε ζέστη. Δεν τον ευχαριστήθηκα τον αγώνα. Από ένα σημείο κι έπειτα ο μοναδικός στόχος μου ήταν να τερματίσω». Αλλά και τον τέταρτο τον Παναγιώτη Καραΐσκο (2:26.28), τον μεγάλο άτυχο πριν ένα χρόνο που έχασε το μεγάλο ραντεβού λόγω κορονοϊού.

Δείτε τους τερματισμούς των τεσσάρων πρώτων νικητών, στον ΑΜΑ 2022, όπως τους κατέγραψε η κάμερα του swimbikerun.gr:

Στις γυναίκες νικήτρια ήταν η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, που κερδίζει για πρώτη φορά στην καριέρα της τον Μαραθώνιο της Αθήνας. H 26χρονη δρομέας, που αναδεικνύεται για πρώτη φορά Πανελληνιονίκης στον Μαραθώνιο, τερμάτισε σε 2:46:01. Με αυτή την επίδοση κατάφερε να βελτιώσει το ατομικό της ρεκόρ που ήταν 2:51:32.  Η νεαρή μητέρα, την περασμένη χρονιά αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο όχι μόνο δεν την πτόησε, αλλά της έδωσε επιπλέον κίνητρο να κυνηγά τους στόχους της.

Μετά την νίκη της, η Βασιλική δήλωσε: «Χάρηκα πάρα πολύ, δεν το πίστευα. Κοιτούσα συνέχεια πίσω και έλεγα δεν μπορεί να είμαι πρώτη. Κοιτούσα αριστερά και δεξιά και έλεγα δεν μπορεί, κάτι έχει γίνει. Η αλήθεια είναι ότι το πλάνο μου ήταν να πάω πιο γρήγορα, αλλά είδα τη ζέστη και αποφάσισα να το πάω συντηρητικά. Βγήκε σε καλό. Έλεγα μετά το 40ο χιλιόμετρο πώς δεν με ενδιαφέρει, θέλω μόνο να τερματίσω. Πονούσα παντού, με έπιασαν κράμπες. Αλλά μόλις είδα την κατηφόρα, πήρα δύναμη και ο κόσμος μου έδωσε δύναμη. Ήταν φοβερό συναίσθημα όταν μπήκα που ο κόσμος χειροκροτούσε και τους χαιρετούσα και εγώ. Ήταν απίστευτο. Είναι η δεύτερη φορά που τρέχω στον Μαραθώνιο της Αθήνας. Πέρσι ήμουν 3η στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα».

Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, νικήτρια του Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας 2022 (photo credits: Nomad Magazine)

Δεύτερη τερμάτισε η Κατερίνα Ασημακοπούλου που για ακόμη μία φορά θα βρεθεί στο βάθρο του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Η έμπειρη δρομέας τερμάτισε σε 2:50.25 και με τη σημερινή της νίκη κατάφερε να παραμείνει σε τροχιά διακρίσεων, αφού που λίγες μήνες ήταν νικήτρια στον Ημιμαραθώνιο του 2022. 

Σε δηλώσεις της ανέφερε: «Με έχει στοιχειώσει η δεύτερη θέση! Ειλικρινά χάρηκα με την καρδιά μου που είδα την Βασιλική να τερματίζει πρώτη. Πραγματικά είναι άξια θαυμασμού. Συγχαρητήρια σε όλες τις κοπέλες. Σε ό,τι αφορά εμένα η ζέστη με επηρέασε, αναγκάστηκα να σταμάτησα περίπου στο 10ο χιλιόμετρο με έπιασαν κάποιοι πόνοι στην κοιλιά μου, μπόρεσα και ξαναμπήκα και στο 26ο χλμ. με έπιασε ξανά και πάλι σταμάτησα, αλλά συνέχισα. Ήταν ένας επεισοδιακός αγώνας για μένα. Ο κόσμος με βοήθησε πολύ. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πετρούτσο που με βοήθησε στη διαδρομή».

Η Ουρανία Ρεμπούλη, επέστρεψε στους αγώνες και στο βάθρο αφού κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο ανάμεσα στις γυναίκες. Με χρόνο 2:50:42 εισήλθε ως τρίτη στο Καλλιμάρμαρο.

«Είναι κάτι πρωτόγνωρο. Είχα ξεσυνηθίσει και χαίρομαι πάρα πολύ γιατί ήθελα να ήμουν στα μετάλλια και τα κατάφερα. Είναι ένα καλό ξεκίνημα για την επάνοδό μου. Το μετάλλιο το χαρίζω στη μικρή μου κόρη, την Ανεζίνα, στους γονείς μου και σε όλους όσους με στήριξαν και πίστεψαν σε μένα να γυρίσω και να ξανατρέξω. Η αρχή μου στο μαραθώνιο είχε γίνει στο Καλλιμάρμαρο το 2014 και πάλι στο Καλλιμάρμαρο γίνεται το 2022. Θέλω να τα καταφέρω, θέλω να είμαι η Ράνια που ήμουν πριν από τέσσερα χρόνια. Επίσης, είναι πέντε χρόνια μετά που μετέχω στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, ήταν τελευταία φορά το 2017 που είχα κερδίσει. Στο μήκος της διαδρομής ο κόσμος βοήθαγε και μας έκαναν να νιώθουμε ότι είμαστε δικά τους άτομα, έστω και αν δεν μας ήξεραν κάποιοι. Η στιγμή που πλησίαζα και μπήκα στο Στάδιο ήταν πολύ συγκινητική. Ο κόσμος ήταν εξαιρετικός, ενθαρρύνει και βοηθάει όλο τους δρομείς. Εύχομαι καλό τερματισμό σε όλους γιατί οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν εύκολες. Ήταν δύσκολες, εγώ προσωπικά αφυδατώθηκα, ένιωσα ότι έδωσα πάνω από το 100% των δυνάμεών μου και είμαι ευχαριστημένη και συνεχίζω με υγεία».

39ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ 2022 / ΑΠΟΝΟΜΕΣ (ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / EUROKINISSI)

Δείτε την στιγμή που τερματίζει στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο, η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, νικήτρια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου 2022:

Δείτε την στιγμή που τερματίζουν στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο, η Κατερίνα Ασημακοπούλου και η Ουράνια Ρεμπούλη:

Αντον και Φιτς επέστρεψαν στο Παναθηναϊκό στάδιο 25 χρόνια μετά τη νίκη στο Παγκόσμιο της Αθήνας το 1997

Δύο και πλέον δεκαετίες μετά τη διπλή επιτυχία τους στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αθήνας, οι δύο Ισπανοί μαραθωνοδρόμοι Αμπέλ Αντόν και Μάρτιν Φιτς βρέθηκαν ξανά δίπλα δίπλα στη γραμμή του τερματισμού. Αυτή τη φορά για τον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Το 1997 οι δυο τους είχαν κάνει φοβερή κούρσα και είχαν καταφέρει να ανέβουν μαζί στο βάθρο του Μαραθωνίου, με τον Αμπέλ Αντόν να παίρνει τελικά το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 2:13:16 και τον Μάρτιν Φιτς να τερματίζει δεύτερος με 2:13:21. Σήμερα ξεκίνησαν μαζί από τη γραμμή της εκκίνησης στον Μαραθώνα αλλά ο Φιτς, που ήταν δυστυχώς τραυματισμένος, σταμάτησε μετά τα πρώτα 300 μέτρα. Όμως δεν θα άφηνε μόνο τον φίλο και συναθλητή του στον τερματισμό. Ο Φιτς μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο στο Καλλιμάρμαρο και περίμενε τον Αντόν να τερματίσει, ώστε να περάσουν μαζί τη γραμμή του τερματισμού και να πανηγυρίσουν μία διαφορετική επιτυχία αυτή τη φορά.

Ο Παγκόσμιος πρωταθλητής του 1997 στην Αθήνα, Αμπέλ Αντόν, που σήμερα τερμάτισε σε 3:39:01 δήλωσε: «Είναι μια ξεχωριστή στιγμή το να μπαίνω στο στάδιο μετά από 25 χρόνια που κέρδισα εκείνο το μετάλλιο. Τρέχω τη Μαραθώνια διαδρομή φέτος, αρκετά πιο αργά φυσικά και είναι σίγουρα μια πολύ ωραία εμπειρία». Από την άλλη ο δευτεραθλητής κόσμου του 1997, Μάρτιν Φιτς, σχολίασε πως το Παναθηναϊκό στάδιο του ξύπνησε μνήμες από εκείνο το φοβερό Παγκόσμιο πρωτάθλημα: «Είμαι πολύ χαρούμενος που επέστρεψα στην Αθήνα. Αγαπώ αυτό το ιστορικό στάδιο και ένιωσα πολύ όμορφα όταν μπήκα ξανά μέσα. Αισθάνθηκα λίγο νευρικός μπαίνοντας βέβαια. Είναι ένα μέρος που μου φέρνει στο μυαλό τον Σπύρο Λούη και όλους τους μεγάλους Μαραθωνοδρόμους. Το 1997 γράψαμε ιστορία εδώ μαζί με τον Αμπέλ Αντόν και επέστρεψαν φυσικά οι μνήμες». Αξίζει να αναφέρουμε πως οι δύο πρωταθλητές των αποστάσεων δεν ήταν οι μοναδικοί Ισπανοί που έτρεξαν στον ΑΜΑ αλλά η ομάδα των Ισπανών απαρτιζόταν από περίπου 100 άτομα, που έτρεξαν σαν μία παρέα, ακόμη και με τα παιδιά τους, και τερμάτισαν όλοι μαζί. 

Αμπέλ Αντόν και Μάρτιν Φιτς (photo credits: segas.gr)

Το 7/7 (sub3h Marathon) από τον Κώστα Χουβαρδά, είναι πλέον γεγονός!

Το πίστεψε, το πέτυχε! Ο Κώστα Χουβαρδάς με τεράστια εμπειρία στην Μαραθώνια απόσταση επί 2 δεκαετίες και με περισσότερους από 35 τερματισμούς στην απόσταση, ολοκλήρωσε σήμερα με επιτυχία, ένα σπουδαίο εγχείρημα: να τερματίσει σε 7 Μαραθωνίους στην σειρά (ένα κάθε Κυριακή), με επίδοση κάτω από τις 3 ώρες έκαστος! Ας θυμηθούμε τους αγώνες του Κώστα, με την σειρά που τους ολοκλήρωσε:

1Koeln02 Oct 202202:55:13
2Munich09 Oct 202202:47:23
3Amsterdam16 Oct 202202:50:54
4Venice23 Oct 202202:52:31
5Frankfurt30 Oct 202202:56:43
6Istanbul06 Nov 202202:57:48
7Athens13 Nov 202202:54:18
Ο Κώστας Χουβαρδάς πανευτυχής μετά την επίτευξη του 7/7

Δείτε τον τερματισμό του Κώστα Χουβαρδά στο Καλλιμάρμαρο, μόνο από την κάμερα του swimbikerun.gr:

Ο συγκλονιστικός Στέλιος Πρασσάς!

Στις 17.40 τερμάτισε και ο τελευταίος δρομέας του 39ου Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας, ο γηραιότερος δρομέας του αγώνα, ο 91χρονος Στέλιος Πρασσάς, τον οποίο και υποδέχτηκε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα για να περάσει στο στήθος του το μετάλλιο. Ο Στέλιος Πρασσάς μετά το πέρας της διαδρομής θέλησε να στείλει το εξής μήνυμα: “Ο αθλητισμός δίνει χαρά, είναι ζωή και υγεία”. Ο Στέλιος Πρασσάς μπήκε στο Παναθηναϊκό στάδιο μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια του. Την ίδια στιγμή οι άνθρωποι που είχαν απομείνει στο στάδιο τον χειροκροτούσαν συγκινημένοι.

“Σε όλες και όλους ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς δικό μου και από το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ. Να είμαστε όλοι καλά και να συναντηθούμε του χρόνου πάλι εδώ”, είπε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα απο το μικρόφωνο του σταδίου.

Πανευτυχής ο Στέλιος Πρασσάς, ολοκλήρωσε στα 91 του χρόνια έναν ακόμη Μαραθώνιο τερματισμό (photo credits: segas.gr)

Η ομάδα των Finish Liners, της MDA Hellas, στον AMA 2022

Κάθε χρόνο η ομάδα των Finish Liners, της MDA Hellas, δίνει ξεχωριστό χρώμα και ένα ιδιαίτερο μήνυμα στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Δείτε στιγμές από την φετινή προσπάθεια τους, όπως την κατέγραψε η κάμερα του swimbikerun.gr:

Αποτελέσματα ΑΜΑ 2022

Για να δείτε τα αποτελέσματα του Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας, ακολουθείστε τον σύνδεσμο

Ακολουθείστε το κανάλι του swimbikerun.gr στο YouTube, για να έχετε απευθείας πρόσβαση σε όλες τις παραγωγές του swimbikerun.gr!

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές, τους καταπληκτικούς εθελοντές και όλους τους συμμετέχοντες!

Σε μια πραγματική γιορτινή ατμόσφαιρα, με τους χιλιάδες των θεατών να ζουν ανεπανάληπτες στιγμές, ολοκληρώθηκε και ο 39ος ΑΜΑ 2022! Ραντεβού στην επέτειο των 40 ετών το 2023!

Leave a Comment

Send this to a friend