fbpx

Ώρα για Τρίαθλο

Από τον Βασίλη Κρομμύδα
Το Τρίαθλο αν και είναι το δυσκολότερο των αθλημάτων αντοχής παρ’ όλα αυτά είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο άθλημα απ’ όλα. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό; Και αν είναι τόσο δύσκολο πως όλο και περισσότερος κόσμος, απλός κόσμος, που πολλές φορές δεν είχε ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν με κάποιο άθλημα καταφέρνει και τερματίζει στους αγώνες;

Και μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις, λίγες βέβαια, που όχι απλά καταφέρνουν να τερματίσουν σε αγώνες τριάθλου μικρής απόστασης αλλά και σε αγώνες Ironman. Αυτό και αν δεν είναι περίεργο… Αυτό δείχνει ότι όταν βάλεις κάτι για στόχο μπορείς να τον καταφέρεις, ακόμη και τον πιο δύσκολο φαινομενικά.

Όλα είναι στην επιμονή που θα δείξεις και στον προγραμματισμό για την επίτευξη αυτού του στόχου. Το καλό που έχει επίσης ένας αγώνας Τριάθλου σε σχέση με άλλους αγώνες αντοχής, πέρα φυσικά της προσωπικής επιτυχίας και της πρόκλησης με τον εαυτό σου, εμπεριέχει και την αίσθηση της περιπέτειας.

Στο Τρίαθλο υπάρχει η πρόκληση, η δυσκολία, η αμφιβολία και γενικά όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που σε κεντρίζουν για την συμμετοχή σ’ αυτό. Επίσης οι αποστάσεις του (αυτές τις μικρής ή sprint απόστασης) δεν είναι απαγορευτικές για τον προσωπικό άθλο του καθενός.

Ιδιαίτερα για αυτούς που έχουν μια καλή φυσική κατάσταση κι έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με τον αθλητισμό και είναι δραστήριοι άνθρωποι, τότε η πραγματοποίηση του στόχου του Τριάθλου γίνεται πάρα πολύ εφικτός. Όταν μπαίνει το μικρόβιο της συμμετοχής σε έναν αγώνα Τριάθλου τα πιο συνηθισμένα ερωτηματικά είναι: Πόσο κρατάει ένας αγώνας; Πόσο δύσκολο είναι το κολύμπι; Αναφέρομαι για όποιους έχουν πρόβλημα με αυτό, μιας και είναι το δυσκολότερο τεχνικά άθλημα από τα τρία και χρειάζεται να έχεις εξοικείωση με το νερό. Ποια μπορεί να είναι η αίσθηση το να ποδηλατήσεις αμέσως μετά την κολύμβηση και πως είναι να τρέχεις μετά την ποδηλασία και γενικά εκτός από την διαδοχικότητα των αθλημάτων πως θα γίνει η μετάβαση από το ένα στο άλλο; Από την εμπειρία μου, που έχω προπονήσει τόσο δρομείς όσο και Τριαθλητές, απλά σας λέω πως αν κάποιος διαθέτει μια βασική τεχνική στην κολύμβηση, με την ανάλογη εξάσκηση είναι σίγουρα πιο εύκολο να τερματίσει σε έναν αγώνα Τριάθλου μικρής απόστασης ή και Ολυμπιακής, παρά από τον τερματισμό σε έναν Μαραθώνιο.

Έτσι αυτά που θα πρέπει να σας προβληματίσουν για να πάρετε την απόφαση ώστε να συμμετέχετε σε έναν αγώνα Τριάθλου είναι τα εξής :

 1. Πότε είναι ο συγκεκριμένος αγώνας που σας ενδιαφέρει να λάβετε μέρος και ο διαθέσιμος χρόνος προετοιμασίας.
 2. Το επίπεδο της φυσικής κατάστασης στο οποίο βρίσκεστε.
 3. Ποια είναι η απόσταση του αγώνα και ποια η δυσκολία της διαδρομής.
 4. Συμβουλευτείτε κάποιον έμπειρο τριαθλητή ή ακόμη καλύτερα κάποιον πιστοποιημένο προπονητή Τριάθλου για την προετοιμασία σας.
 5. Σε τι στάδιο βρίσκεται το πιο αδύναμο άθλημα για εσάς από τα τρία αθλήματα του Τριάθλου, μιας και είναι αυτό το οποίο θα καθυστερήσει περισσότερο την προετοιμασία σας.
 6. Επιλογή των κατάλληλων υλικών και προπόνηση με αυτά (ποδήλατο, στολή κολύμβησης, παπούτσια ποδηλασίας και τρεξίματος με τις κατάλληλες προδιαγραφές, κράνος, κτλ.)

Από εκεί και πέρα από την στιγμή που πλέων είστε σίγουροι ότι θέλετε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας και να λάβετε μέρος στο πρώτο σας Τρίαθλο, ακολουθήστε κατά την προετοιμασία σας τις παρακάτω πολύ απλές συμβουλές :

 1. Προπονήστε περισσότερο το αδύναμο σας άθλημα.
 2. Κάντε μια φορά την εβδομάδα στο κάθε άθλημα μια μεγαλύτερη προπόνηση από την απόσταση που θα κάνετε στον αγώνα. Αυτή θα πρέπει να γίνεται σε πολύ άνετο κι εύκολο ρυθμό.
 3. Κάντε μια φορά την εβδομάδα στο κάθε άθλημα, μια πιο μικρή προπόνηση από την απόσταση που θα κάνετε στον αγώνα και προσπαθήστε να πάτε με την ένταση του αγώνα ή και γρηγορότερα.
 4. Κάντε μια φορά την εβδομάδα διαδοχική προπόνηση των αθλημάτων ακριβώς με την μορφή που γίνετε και ο αγώνας. Ξεκινήστε με τις μισές αποστάσεις του αγώνα ή και λιγότερο, σε χαμηλή ένταση και αυξήστε σταδιακά πρώτα την απόσταση και μετά την ένταση της προπόνησης.
 5. Κολυμπήστε οπωσδήποτε μια φορά την εβδομάδα σε ανοιχτό νερό.
 6. Δοκιμάστε πολλές φορές τις αλλαγές και τον αθλητικό εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσετε σε αυτές.
 7. Δοκιμάστε όλο τον αθλητικό εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσετε κατά τον αγώνα.
 8. Μελετήστε την διαδρομή του αγώνα και προπονηθείτε ανάλογα.
 9. Δουλέψτε τον αγώνα στο μυαλό σας, σκεφτείτε πως θα πρέπει να εξελιχθεί, τι πρέπει να κάνετε μέσα σ’ αυτόν, εναλλακτικά σενάρια τακτικής και γενικά να προσπαθήστε να ετοιμαστείτε ψυχολογικά για να αντιμετωπίσετε την πρόκληση και όχι να σας καταβάλει η πίεση και το άγχος.
 10. Δώστε πολύ μεγάλη προσοχή στην αποκατάσταση και την ξεκούραση μεταξύ των προπονήσεων.

Εύχομαι η πρώτη εμπειρία που θα έχετε στο άθλημα του Τριάθλου να είναι συναρπαστική και να χαρείτε τον αγώνα με όλη σας την ψυχή.

1 thought on “Ώρα για Τρίαθλο”

Leave a Comment

Send this to a friend