fbpx

Τι νέο φέρνει το 13ο TAYGETOS CHALLENGE 2024;

Δέξου την πρόκληση του Taygetos Challenge για 13η φορά!

Περιόρισε την προληπτική σου διάθεση και έλα να τρέξεις μαζί μας στα πέτρινα μονοπάτια στις 23 και 24 Μαρτίου 2024!

Πριν αναφέρουμε τα (6) νέα που φέρνει το 13η Taygetos Challenge 2024 με συνδιοργανωτή το Δήμο Δυτικής Μάνης, αξίζει να αναφερθούμε στο μαγικό σκηνικό της Καρδαμύλης καθώς και της ιστορίας του αγώνα.

Το Μαγικό Σκηνικό της Καρδαμύλης: Σε αυτό τον αγώνα, θα συνδυάσετε την αγάπη σας για το ορεινό τρέξιμο με μια εμβάθυνση στην ιστορία της περιοχής. Η Καρδαμύλη, ένας τόπος με βαθιά ιστορική και πολιτιστική σημασία, προσφέρει το ιδανικό σκηνικό για τον αγώνα μας. Από την εποχή του Αγαμέμνονα έως την κυριαρχία των Παλαιολόγων-Τρουπάκηδων, κάθε βήμα στους δρόμους και μονοπάτια της φέρει μια ιστορία που αξίζει να ανακαλύψετε. Όσοι συμμετεχουν θα νιώσουν μέρος της ιστορίας, καθώς οι διαδρομές ακολουθούν αρχαία μονοπάτια και καλντερίμια και κατά μήκος της διαδρομής διερχόταν η αρχαία Βασιλική Οδός που ένωνε την αρχαία Σπάρτη με το λιμάνι της Καρδαμύλης. Επιπλέον, οι διαδρομές των 40χλμ και 22χλμ περνούν μέσα από το φαράγγι του Βυρού δίνοντας την δυνατότητα στους αθλητές να απολαύσουν την υπέροχη φυσική του ομορφιά. Το πέρασμα από τα Ντουμπίτσια αποτελεί επίσης εμβληματικό τμήμα του αγώνα αλλά και της προστατευόμενης περιοχής: πρόκειται για ένα υψίπεδο με ιδιαίτερη χλωρίδα αλλά και απομεινάρια αλλοτινών καιρών, πεζούλες, κτίσματα και στέρνες, να συνθέτουν το φυσικό τοπίο. Μία από τις “μυστικές” γωνιές του Ταϋγέτου η οποία, καθόλου άδικα, έχει χαρακτηριστεί “Καταφύγιο Άγριας Ζωής”.

Η Ιστορία του Taygetos Challenge: Το Taygetos Challenge ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία για να αναδειχθεί η φυσική ομορφιά και η πλούσια ιστορία του Ταϋγέτου και της Καρδαμύλης, και συνεχίζει να ενθουσιάζει με κάθε νέα διοργάνωση. Το Taygetos Challenge, εδώ και δεκατρία χρόνια, συμβάλλει στη συντήρηση, την αναβάθμιση και προβολή των αρχαίων αυτών μονοπατιών ως ιδιαίτερο τμήμα της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Σχεδόν το 1/6 της χερσαίας έκτασης της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, ανάμεσά τους και η οροσειρά του Ταϋγέτου, καθώς και μεγάλο τμήμα της θαλάσσιας ζώνης, έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό Δίκτυο περιοχών υπό προστασία NATURA 2000 που δημιουργήθηκε με σκοπό την αειφορική διαχείριση και την προστασία του φυσικού πλούτου των περιοχών. Το όραμα της Διοργάνωσης περιλαμβάνει την αξιοποίηση του ορεινού όγκου της περιοχής και των ορεινών χωριών και την σύνδεσή τους με την παράλια ζώνη, την  ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης κυρίως στα παιδιά και στους νέους και τη διαχείριση και εξέλιξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Εξερευνήστε την Περιοχή: Εκτός από τον αγώνα, η Καρδαμύλη προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες για εξερεύνηση και περιπέτεια. Επισκεφθείτε τα παραδοσιακά χωριά, ανακαλύψτε κρυμμένες παραλίες και απολαύστε την τοπική γαστρονομία. Κάθε γωνιά της Καρδαμύλης έχει μια μοναδική ιστορία να αφηγηθεί.

Ποια είναι τα 6 “νέα” που φέρνει το 13o Taygetos Challenge? 

ΝΕΟ 1Ανακοίνωση Δράσης «1 Δέντρο για κάθε 1 Αθλητή» για το 2024

Στα πλαίσια των περιβαλλοντικών δράσεων που έχουμε ξεκινήσει από το 2021, στην περσινή 12ηδιοργάνωση για κάθε αθλητή που συμμετείχε στο Taygetos Challenge 2023, δεσμευτήκαμε να φυτέψουμε ένα δέντρο συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος άνθρακα. Χάρη λοιπόν στην δική σας ευαισθητοποίηση και συμμετοχή και την έμπρακτη υποστήριξη της We4all, υλοποιήθηκε τον Δεκέμβριο η Δράση «1 Δέντρο για κάθε 1 Αθλητή» και φυτεύτηκαν 778 δέντρα στα Οινοφυτα, Υμηττό, Παιανία και Καναδά. Και επειδή πιστεύουμε ότι η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο, έρχεται ως αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας, ανακοινώνουμε και σας προσκαλούμε να συμμετέχετε και πάλι στην Δράση «1 Δέντρο για κάθε 1 Αθλητή» για το 2024 με στόχο να φτάσουμε τις 1.000 δεντροσυτευσεις σε Ελλάδα και τον υπολοιπο κόσμο που το έχουν πραγματικά ανάγκη, προσφέροντας τροφή, εργασία και περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής. 

NEO 2: Ανανεωμένες διαδρομές για το Marathon 40km και Experience 22Km με νέα βαθμολογία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ορεινού τρεξίματος, ITRA

Το αγωνσισμα του Marathon γίνεται 40χλμ από τα 37χλμ και πλέον έχει θετική υψομετρική 2.504μ από 2.314μ. και 2 πόντους στο σύστημα βαθμολογίας της ITRA από 1 που ήταν πέρυσι. Τα 2/3 των μονοπατιών του αγώνα διέρχονται μέσα από την προστατευόμενη ζώνη Natura 2000. Η προσθήκη στην προηγούμενη διαδρομή, περνάει από τις Κάλυβες σε μια απολαυστική κατάβαση προς το φαράγγι του Βυρού όπου η θέα είναι εντυπωσιακή. Περισσότερο φαράγγι! Μετά την κατάβαση ακολουθεί ένα χιλιόμετρο ανάβασης μέσα στο φαράγγι του Βυρού περνώντας από το πιο όμορφο σημείο του φαραγγιού, το Στένεμα. Ο Βυρός πέρα από τη φυσική του ομορφιά, ξεχωρίζει και λόγω της ιστορικής του σημασίας καθώς κατά μήκος του διερχόταν η αρχαία Βασιλική Οδός που ένωνε την αρχαία Σπάρτη με το λιμάνι της Καρδαμύλης. 

To αγώνισμα Experience γίνεται 22 χλμ από τα 19,5χλμ με θετική υψομετρική πλέον στα 1.224μ από τα 1.089μ. που ήταν μέχρι πέρυσι και 1 πόντο στο σύστημα βαθμολογίας της ITRA από 0.  Θα έλεγε κανείς ότι είναι μια διαδρομή επίσης απαιτητική, αν και με τα μισά υψομετρικά σε σύγκριση με το Marathon. Αν όχι για έμπειρους αθλητές σίγουρα για καλά προπονημένους. Υπάρχουν κάποια κοινά σημεία της διαδρομής με αυτής του Marathon, όπως η νέα προσθήκη που έγινε από τις Κάλυβες προς το φαράγγι του Βυρού, το πέρασμα από το φαράγγι και μέρος της διαδρομής στα Ντουμπίτσια. 

Οι διαδρομές των άλλων τριών αγωνισμάτων Basic 10km (+460), Independent Fun 5km (+201) και Vertical Speed 650m (+150), παραμένουν ίδιες. 

Σχετικά με το  Vertical Speed 650m,  μπορεί ένας μαραθωνοδρόμος, συνηθισμένος στις μεγάλες αποστάσεις, να τρέξει μια γρήγορη, κάθετα αναβατική διαδρομή μήκους 650μ; Ιδού η πρώτη πρόκληση! Το Vertical Speed είναι μόνο 150 μέτρα και δεν πρέπει να προβληματίζει, αφού ο μέγιστος χρόνος προσπάθειας δεν ξεπερνάει τα 7-8 λεπτά για τους πιο αργούς. Εκτός της πρωτοτυπίας και της δυνατότητας να έχουν οι αθλητές ένα γεμάτο αγωνιστικά διήμερο, είναι το στοιχείο που τονίζει το Challenge στον τίτλο του αγώνα ενώ δίνεται η ευκαιρία σε όλους να δουν πολύ δυνατές μάχες και να χειροκροτήσουν τα παιδιά τα οποία ξεκινούν αμέσως μετά τους μεγάλους. 

ΝΕΟ 3Στην φετινή 13η διοργάνωση και 3η φορά που θα πραγματοποιηθεί το αγώνισμα BASIC 10km, προστέθηκαν ηλικιακές κατηγορίες

Πιο συγκεκριμένα, οι ηλικιακές κατηγορίες είναι οι παρακάτω: 
Ανδρών Μ1(18-35), Μ2(36-49), Μ3(50-59), Μ4(60+)
Γυναικών W1(18-35), W2(36-49), W3(50-59), W4(60+)

ΝΕΟ 4: Οι παραπάνω ηλικιακές κατηγορίες ισχύουν και για τα αγωνίσματα Marathon 40km και Experience 22km

Στο αγώνισμα Independent Fun 5km παραμένουν οι απονομές στις γενικές κατηγορίες Ανδρών (18+) και Γυναικών (18+)

ΠΡΟΣΟΧΗ! Η συμμετοχή στο Vertical Speed (650μ +150) είναι υποχρεωτική για τους αθλητές που ενδιαφέρονται να πάρουν κατάταξη στο Taygetos Challengeτο οποίο είναι ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων του Vertical Speed που γίνεται το Σάββατο και μίας από τις 3 διαδρομές της Κυριακής (Marathon, Experience, Basic). Στο αγώνισμα Fun 5χλμ η συμμετοχή στο Vertical Speed δεν είναι υποχρεωτική και δεν υπολογίζεται στην κατάταξη ή στα αποτελέσματα του αγώνα.

Το Vertical Speed ΔΕΝ έχει έξτρα κόστος (είναι ενσωματωμένο στο κόστος των υπολοίπων ααγωνισμάτων).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να ισχύσει μία κατηγορία απονομών θα πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον 6 αθλητές, διαφορετικά η κατηγορία θα ενσωματωθεί με την αμέσως προηγούμενη κατηγορία. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τους Όρους Συμμετοχής.

ΝΕΟ 5: Στο φετινό 13ο Taygetos Challenge θα υπάρχει δυνατότητα προβολής της θέσης δρομέων σε χάρτη για την διαδρομή του Marathon 40Km, μια καινοτόμα υπηρεσία από το συνεργάτη χρονομέτρησης Chronolog. Ουσιαστικά, με link που θα ανακοινωθεί πριν τον αγώνα, θα μπορεί κάποιος φίλος, συνοδός, θεατής από όπου κι αν βρίσκεται να δει την  εκτιμωμένη θέση του δρομέα σε χάρτη που απεικονίζει την διαδρομή́ του Marathon 40Km .  

ΝΕΟ 6: Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η 13η Διοργάνωση Taygetos Challenge θα υλοποιηθεί με συνδιοργανωτή τον Δήμο Δυτικής Μάνης, ο οποίος στήριζε έμπρακτα μέχρι τώρα τον αγώνα. 

Καλωσορίζουμε  επίσης τους νέους συνεργάτες μας στην ομάδα των χορηγών του 13ου TaygetosChallenge 2024. Πιο συγκεκριμένα, την Independent Average Adjusters, αποκλειστικό χορηγό του αγωνίσματος FUN 5km και την εταιρεία Näak 

Η Independent Average Adjusters είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των ναυτιλιακών ασφαλίσεων, η οποία στηρίζει τον αθλητισμό έμπρακτα και πολλά μέλη της εταιρείας να συμμετέχουν κάθε χρόνο στο Taygetos Challenge. Με σύνθημα “From Wavetop to Hilltop! Run for Fun!” προσκαλούν όλους να γνωρίσουν και να απολαύσουν το ορεινό τρέξιμο γνωρίζοντας τις ομορφιές του Ταϋγέτου. 

Η Naak δημιουργήθηκε στον Καναδά από αθλητές για αθλητές. Η Ultra Energy  σύνθεση των προϊόντων της είναι πλήρης και αποτελείται απο υδατάνθρακες, πρωτείνη, αμινοξέα και υλεκτρολύτες. Το πλήρες διατροφικό προφίλ έχει σαν στόχο τον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και επομένως την αργή και σταθερή απόδοση της ενέργειας. Η εταιρία Ε.ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ & ΣΙΑ ΑΒΒΕΕ δραστηριοποιείται στον χώρο του τριάθλου και της κολύμβησης και είναι ο αντιπρόσωπος στην Ελλάδα και Κύπρο της εταιρία αθλητικής διατροφής Naak και προσφέρει την ευκαιρία στους αθλητές να δοκιμάσουν τα προϊόντα με 15% έκπτωση με τον κωδικό Naak στο παρακάτω link

Ευχαριστούμε τους Χορηγούς Χtreme StoresBlauel και ΑquarellaAVRA Water, επίσημο χορηγό υδροδοσίας, Terra Nova Nutrition φυσικά συμπληρώματα διατροφής για την εμπιστοσύνη και υποστήριξη τους καθώς και τους Υποστηρικτές Dole, την ΝΕΜΑ.beerΕλληνική Εταιρεία ΟικοτουρισμούΤο Ανώγι, χειροποίητο παστέλι και τους χορηγούς επικοινωνίας μας, RunnermagazineRunningnews.grAdvendure.comiRunRunntrail.gr και SwimBikeRun.gr που συνεχίζουν και υποστηρίζουν το Taygetos Challenge.   

Οι εγγραφές θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 10 Μαρτίου 2024. 

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.taygetoschallenge.com/, το Facebook @TaygetosChallenge και Instagram:@taygetos_challenge.

Ευχαριστούμε που είστε μέρος αυτής της περιπέτειας και πρόκλησης. 

Σας περιμένουμε να ζήσουμε μαζί αυτή την αξέχαστη εμπειρία! Μείνετε συνδεδεμένοι για περισσότερες πληροφορίες και ενημερώσεις που έρχονται          !

Η Οργανωτική Επιτροπή

Ας δούμε ξανά τις στιγμές του 12ου Taygetos Challenge 2023  στο Video του αγώνα.

Leave a Comment

Send this to a friend