fbpx

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της ματαιοδοξίας

Άρθρο του swimbikerun.gr για το unfair στο slot allocation της περασμένης Δευτέρας στην Κοπεγχάχη

Στον αθλητισμό λένε ότι οι επιδόσεις ενός αθλητή, αναδεικνύουν το αθλητικό του παράστημα στην διάρκεια των χρόνων, αλλά και η εξωαγωνιστική του συμπεριφορά, απόρροια της προσωπικότητάς του, είναι αυτή που του προσδίδει κύρος και διαχρονικότητα, στην εξέλιξη της (αθλητικής) καριέρας του, όπως και μετά το πέρας αυτής.  

Η αλήθεια είναι ότι όταν μιλάμε για την full distance (όπως έχουμε ξαναγράψει), η απόσταση θέλει σεβασμό. Γιατί είναι πάντα απρόβλεπτη και ανατρεπτική, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να σε ταπεινώσει, να σε “τσαλακώσει”. Μέρος της διαδικασίας, είναι όχι μόνο ο σεβασμός στην απόσταση, αλλά και ο σεβασμός στον συν-αθλητή που συν-αγωνίζεσαι εντός του ίδιου αγωνιστικού στίβου, ο σεβασμός στον διοργανωτή που ορίζει τους κανόνες του αγώνα Του, τους οποίους είτε αποδέχεσαιείτε δεν τους αποδέχεσαι οπότε συνειδησιακά και μόνο, οφείλεις να αποσύρεις κάθε ενδιαφέρον για συμμετοχή. Άπαξ και (συμ)μετέχεις όμως, οφείλεις να είσαι σύννομος με τους όρους και διαδικασίες του οργανωτή.

Έχουμε ακούσει και διαβάσει κατά καιρούς race report από επαγγελματίες αθλητές που πρώτα από όλα, εξυμνούν την προσπάθεια των υπόλοιπων (Pro) συναθλητών τους και ύστερα απλά αναφέρονται στην δική τους συμμετοχή. Και πάντα είναι σύννομοι στις διαδικασίες που ορίζει ο οργανωτής. Αδιαπραγμάτευτα και απαράβατα. Δεν θυσιάζουν την υστεροφημία τους για καπρίτσια ή την ματαιοδοξία της στιγμής.

Slot Allocation Award Process: η διαδικασία ξεκινά

Slot Allocation Award Process: Το ταξίδι στο όνειρο, το ταξίδι στο Μεγάλο Νησί (για τους πρωτοεμφανιζόμενους φίλους τριαθλητές στην απόσταση).

Όνειρο στην πλειονότητα των αθλητών στην full distance, είναι η συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, κάθε Οκτώβριο στην Χαβάη. Καταξίωση. Αναγνώριση. Συνάμα στόχος και προσδοκία ζωής. Κάθε αγώνας λοιπόν έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον για τα περίφημα slots πρόκρισης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Πλέον οι περισσότεροι αγώνες κινούνται στο όριο των 40 slots, με κάποιους αγώνες (για συγκεκριμένους λόγους) να κινούνται στο όριο των 50 ή ακόμη και 80 slots. Η διαδικασία απλή, συγκεκριμένη και ΞΕΚΑΘΑΡΗ.

Η στιγμή της αποδοχής: το ταξίδι στο Μεγάλο Νησί είναι πλέον γεγονός

Την επομένη του αγώνα, σε ορισμένο χώρο ή σημείο που είναι ήδη ανακοινωμένο, ξεκινά η διαδικασία των Slot Awards, δηλαδή κατανέμονται οι θέσεις πρόκρισης για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ironman, είθισται πρώτα για τις γυναίκες (Female) ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες και μετέπειτα χρονικά για τους άντρες (Men), πάντα ανά ηλικιακή κατηγορία (Age Groups). Κάθε AG, δίνει διαφορετικό αριθμό προκρίσεων (Slots) που είναι όμως πάντα προκαθορισμένο από την διοργάνωση και επικοινωνείται τόσο στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανωτή, όσο και στην αρχή της διαδικασίας των Slot Awards, από τον εκφωνητή, πάντα παρουσία και του εκάστοτε Race Director, του “άρχοντα” κάθε αγώνα. Ενδεχομένως να γίνεται αναπροσαρμογή (update), με βάση τις πραγματικές συμμετοχές. Έχοντας δει περισσότερες από 6 αντίστοιχες διαδικασίες, δεν είναι λίγες οι φορές που ο Race Director, ορίζει μάλιστα και το να “κλειδώσουν” οι πόρτες, μέχρι να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία.

Επόμενο στάδιο είναι η περιγραφή των όρων και συνθηκών της όλης διαδικασίας, με την επισήμανση (μάλιστα σε αρκετές των περιπτώσεων μέχρι και 3 φορές επαναλαμβάνεται η διαδικασία για να γίνει κατανοητή από όλους τους παρευρισκόμενους) ότι όσοι θεμελιώνουν το δικαίωμα πρόκρισης, οφείλουν να έχουν μαζί τους VALID CREDIT CARD, διαφορετικά, χάνουν το όποιο δικαίωμα: Στην ερώτηση “do you accept ?”, θα πρέπει να αποδεχτεί δυνατά ο αθλητής που το δικαιούται (“yes”) και εν συνεχεία να ανέβει στο πάνελ της εκδήλωσης για τις απαραίτητες εθιμοτυπικές φωτογραφίες (στεφάνι από λουλούδια και το συμβολικό “token”). Ο αθλητής που ακούει το όνομά του, έχει το αναφαίρετο δικαίωμα είτε να αποδεχτεί το slot (όπως περιγράφηκε πιο πάνω), είτε να το απαρνηθεί, έχοντας σαν φυσικό επακόλουθο, να μετακυλήσει το δικαίωμα στον αμέσως επόμενο αθλητή, πάντα από το ίδιο AG. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου όταν σε ένα AG κανείς δεν θέλει το slot, αυτό να μεταφερθεί σε άλλο AG, πάντα με βάση των αριθμό των συμμετοχών (rolling over).

Η στιγμή όνειρο, η στιγμή που περιμένει ο κάθε αθλητής στην ful distance

 Όλο αυτό, είναι η κορυφαία στιγμή για κάθε αθλητή της full distance, ως καταξίωση και επιστέγασμα των προσπαθειών του. Είναι τα 2-3 δευτερόλεπτα δόξας και τιμής που μένουν στον χρόνο. Είναι ο κόπος και τα όνειρα ετών, που μετατρέπονται σε δάκρυα συγκίνησης ή χαράς, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Έχουν αποτυπωθεί άπειρες στιγμές εναλλαγής συναισθημάτων, είτε για πρόκριση που κερδήθηκε για μόλις 2 δευτερόλεπτα, είτε για ανέλπιστη πρόκριση λόγω του γεγονότος ότι αθλητές παραιτήθηκαν του δικαιώματός τους με αποτέλεσμα το slot, να μεταφέρεται στον επόμενο αθλητή και πλήθος άλλων ανάλογων περιπτώσεων ή στιγμών. 

Αυτό που έχει αξία, είναι η συνέχεια της διαδικασίας, στο θέμα των slots:  O αθλητής εφόσον δηλώνει δυνατά ότι αποδέχεται την πρόκριση (YES)ΟΦΕΙΛΕΙ να ακολουθήσει την δεδηλωμένη διαδικασία και εν συνεχεία να προβεί στον παρακείμενο χώρο, όπου υπάρχουν τα τερματικά (POS) και να ολοκληρώσει ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ την εγγραφή του για το επερχόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ironman. Κάθε απόκλιση από τα ανωτέρω, συνεπάγεται ως μη αποδοχή και κατά συνέπεια αφαίρεση του δικαιώματος πρόκρισης και μεταφορά στον επόμενο επιλαχών αθλητή. Αποχώρηση από την αίθουσα χωρίς εξόφληση του slot, δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας και εκλαμβάνεται ως μη αποδοχή του slot. Και παράλληλα δηλώνει έλλειψη σεβασμού στις διαδικασίες του οργανωτή, unfair στου υπόλοιπους συναθλητές του AG που αγωνιούν για την έκβαση του rolling down.

οι οδηγίες του οργανωτή, είναι απόλυτα ακριβείς και ξεκάθαρες και δεν επιδέχονται παρερμηνείες ή άλλου είδους εξαιρέσεις: Το slot εξοφλείται μόνο στην διάρκεια του slot allocation.

Ας ανατρέξουμε στα γεγονότα της περασμένης Δευτέρας στην Copenhagen (Δανία), στην διαδικασία rolling down στο Slot Allocation, όπου υπήρχε άμεσο Ελληνικό ενδιαφέρον. Καταρχήν βάση προκήρυξης στο AG F40-44, δίνονταν 1 slot. Στην έναρξη της διαδικασίας, ανακοινώθηκε από την οργανωτική επιτροή ότι έγινε roll over από άλλο ηλικιακό γκρουπ και το slot μεταφέρθηκε στο AG F40-44 (λόγω των 79 συμμετοχών στο εν λόγω AG). Αυτόματα σήμαινε ότι και η Ελληνίδα τριαθλήτρια, τερματίζοντας πανάξια ως 2η στο AG, θεμελίωνε αυτόματα το δικαίωμα πρόκρισης για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, χωρίς πλέον να περιμένει την απόφαση της 1ηςAG, για το αν θα αποδεχτεί ή όχι το slot.

Βάση λοιπόν του πρωτόκολλου, στο AG F40-44, η 1η  φιναλιστ M. Olsen ΔΕΝ αποδέχτηκε το slot, έγινε αποδοχή από την 2η φιναλίστ (N.Sintznaki), ΔΕΝ έκανε αποδοχή η 3η (K.Hickson) και έτσι το δεύτερο slot κατέληξε στην 4η (L.H. Thomsen), που το αποδέχτηκε πανηγυρικά. Επόμενη στην κατάταξη για την διεκδίκηση slot ήταν η 5η αθλήτρια από το Βέλγιο (Isabel Bleyen). Αυτά βέβαια θεωρητικά, γιατί τελικά πρακτικά, η αποδοχή της Ελληνίδας τριαθλήτριας, ολοκληρώθηκε με το πέρας της αναμνηστικής φωτογράφησής με το ανάλογο σκηνικό (Token, κλπ), αποχωρώντας από την κεντρική σκηνή, χωρίς να παραλάβει το αντίστοιχο συμφωνητικό από το panel της γραμματείας και χωρίς να ολοκληρώσει ποτέ την διαδικασία αποδοχής του slot, όπως τελικά αποδείχτηκε και στην τελική λίστα των 40 αθλητών που αποδέχτηκαν την πρόκριση. Γεγονός που έφερε μάλιστα σε αμηχανία την διοργάνωση, ακόμη και στα υψηλότερα κλιμάκια στην απέραντη όχθη του Ατλαντικού, σύμφωνα με άκρως επιβεβαιωμένες πληροφορίες του swimbikerun.gr.

Σαφέστατα είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε αθλητή (ο καθένας μπορεί να έχει τους λόγους του τους οποίους οφείλουμε να σεβαστούμε) να αποδεχτεί ή να απαρνηθεί την πρόκρισή του. Και στο παρελθόν, υπήρχαν περιπτώσεις Ελλήνων τριαθλητών (για παράδειγμα το 2005 στην Ελβετία, 3 Έλληνες αν και δικαιούνταν) που τελικά δεν το αποδέχτηκαν για διάφορους λόγους, έκαστος. Το ίδιο και το 2017, πάλι δυο Έλληνες που είχαν προκριθεί για το Παγκόμιο Πρωτάθλημα 70.3 στην Chattanooga, παρόλο που είχαν αποδεχτεί (και είχαν πληρώσει) το slot, τελικά δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν (μεταξύ των οποίων και η ίδια Ελληνίδα τριαθλήτρια, Ν.Σιντζανάκη). Όμως οφείλει να είναι ξεκάθαρος από την αρχή, πάντα στα πλαίσια του “ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ” και του fair play, σε σχέση με τους υπόλοιπους συναθλητές του, πόσο μάλλον όταν έχει βρεθεί άλλες δύο φορές στην αντίστοιχη διαδικασία (2017 και 2019, slot πρόκρισης σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 70.3): Αν η άρνηση της Ελληνίδας αθλήτριας είχε εξαρχής δηλωθεί ως όφειλε, τότε βάση της διαδικασίας, η 5η στην κατάταξη Isabel Bleyen, θα είχε ήδη οπωσδήποτε αποδεχτεί το slot, όπως μας δήλωσε σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της και θα ζούσε και αυτή την μαγική στιγμή της φωτογράφησης με το περίφημο “token”. Αντιθέτως έφυγε απογοητευμένη, μην γνωρίζοντας το τι θα επακολουθούσε.

Ποιος να εξηγήσει, τι και πως να εξηγήσει πλέον στην Isabel Bleyen, ότι για μια φωτογράφιση δύο λεπτών, τέθηκε εκτός Παγκοσμίου Πρωταθλήματος;

το περίφημοtoken

FINAL SLOT ALLOCATION LIST

Eπικοινωνήσαμε με την Ελληνίδα τριαθλήτρια, η οποία όπως δηλώσαμε και σε προηγούμενη αρθρογραφία μας, πανάξια κέρδισε την 2η θέση στο AG F40-44, για να έχουμε την τοποθέτησή της, εφόσον αποδέχτηκε το slot (“Yes” στην διαδικασία του slot allocation, αλλά το όνομά της δεν είναι στην σχετική λίστα. Και επίσης αν υπήρξε κίνηση ή πράξη μεταμέλειας, προς τον οργανωτή. Η απάντηση που πήραμε, είναι ότι είναι σε επικοινωνία με την Ironman για το slot(;). Θυμίζουμε ότι η λίστα με τα slot “κλειδώνει” μετά το πέρας της διαδικασίας (εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές, δείτε και παραπάνω screen shot) και πλέον η τελική λίστα έχει ήδη αναρτηθεί εδώ και δύο ημέρες στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης. Και μια ακόμη σημείωση: Η έννοια του Slot υφίσταται μόνο εφόσον έχει “αποκτηθεί”, τότε είναι “κτήμα”, διαφορετικά δεν μπορούμε να μιλάμε για slot.

η λίστα με τους αθλητές που προκρίθηκαν να συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IM του 2019, όπως εμφανίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανωτή

Στο swimbikerun.gr, θα θέλαμε πολύ να δούμε την Νάντια Σιντζανάκη να είχε την δυνατότητα να αγωνιστεί στην Κόνα, εφόσον θεμελίωνε επάξια το δικαίωμα πρόκρισης. Καταλαβαίνουμε και κατανοούμε απόλυτα τις όποιες δυσκολίες μπορεί να υπάρχουν, που ενδεχομένως σε αποτρέπουν σε μια τέτοια απόφαση. Όταν όμως είσαι δημόσιο πρόσωπο, οφείλεις να ζυγίζεις καλά την κάθε σου κίνηση, είτε γιατί είσαι πρότυπο για τους νεότερους αθλητές, είτε γιατί είσαι επίσης πρότυπο στην κοινωνία, είτε γιατί έχεις ευθύνη απέναντι σε χορηγούς, προπονητές και συναθλητές. Και σίγουρα όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο, η αποθέωση μέσα από τα social media, δεν σε ακολουθεί ισόβια: αναπόφευκτα θα δεχτείς και κριτική, όταν παραβιάζονται ευαίσθητες ισορροπίες σε θέματα fair play, σε γεγονότα όπως αυτό της περασμένης Δευτέρας. Και συνήθως σε κρίσεις, αποκαλύπτουμε τον πραγματικό εαυτό μας.

Leave a Comment

Send this to a friend