Την Κυριακή 10 Μαρτίου το κέντρο της Αθήνας ξέφυγε από την εξοντωτική, διόλου φιλική προς τον άνθρωπο και πολύβουη καθημερινότητά του και ο λόγος ήταν η διεξαγωγή του Ημιμαραθωνίου, του αγώνα των 5 χλμ και του Family Run. Τα οχήματα, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ηχορύπανση παραχώρησαν τη θέση τους στους χιλιάδες δρομείς στη δυνατή μουσική και στα χρώματα, σε ένα μοναδικό πολιτιστικό ανοιξιάτικο πάρτι βασισμένο στη χαρά του αθλητισμού.
Αδιαμφισβήτητα η φετινή έκδοση ήταν από τις πιο επιτυχημένες, αν όχι ή πιο επιτυχημένη, στην ιστορία του θεσμού και γι’ αυτή την αποτίμηση υπάρχουν αποδείξεις, όπως τις απαριθμεί ο τεχνικός διευθυντής του αγώνα Δημήτρης Χαλβατζάρας:
«Σίγουρα ήταν ένας από τους καλύτερους Ημιμαραθωνίους που έχουν γίνει με σύμμαχο και τις εξαιρετικές καιρικές συνθήκες, μολονότι φέτος διαξήχθη το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη, αντί για το τρίτο όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Είναι μια αλλαγή που ωφέλησε και τους κορυφαίους αθλητές και τις αθλήτριές μας που προετοιμάζονται να αγωνιστούν σε μεγάλους μαραθωνίους στην Ευρώπη σε περίπου ένα μήνα» μας λέει αρχικά και συνεχίζει με την ανάλυση των τεχνικών χαρακτηριστικών:
«Να ξεκινήσω από το καινούργιο σύστημα των εγγραφών της mika:timing race result, που δούλεψε άψογα, ελαχιστοποιώντας το χρόνο αναμονής όσων δήλωσαν συμμετοχή.
Συνολικά στις δύο αποστάσεις του Ημιμαραθωνίου και των 5 χλμ. δήλωσαν συμμετοχή 18.492 δρομείς και το υλικό παρέλαβαν από το κέντρο εγγραφών 17.588. Στον αγώνα πήραν εκκίνηση 14.242 και ολοκλήρωσαν οι 14.026, δηλαδή μόλις 216 άτομα δεν πέρασαν τη γραμμή του τερματισμού.
Για τη μεγάλη συμμετοχή σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο η καινούργια διαδρομή, που ήταν βατή, με πιο χαμηλά υψομετρικά και γρήγορη. Έτσι ήρθαν και τα ρεκόρ Πανελληνίου Πρωταθλήματος σε άνδρες και γυναίκες».
Όσον αφορά την αίσθηση που άφησε ο αγώνας στους συμμετέχοντες ο Δημήτρης Χαλβατζάρας σημειώνει:
«Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου ευχαριστήθηκε τον αγώνα κι αυτό ήταν ολοφάνερο. Στο 5άρι είχε τόσο πολλούς δρομείς, ώστε η οδός Φιλελλήνων ήταν ασφυκτικά γεμάτη με κόσμο, που έβλεπες στην όψη του ότι αδημονούσε να πάρει εκκίνηση».
Οι κλειστοί δρόμοι αποτελούν τη μόνιμη επωδό όσων διαμαρτύρονται για τη διεξαγωγή δρομικών αγώνων σε κεντρικά σημεία, όμως, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Χαλβατζάρας «ένα άλλο πλεονέκτημα του φετινού αγώνα ήταν ότι πολύ δρόμοι άνοιξαν γρήγορα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Πάνω από τον Δρομέα και κάτω από την οδό Πατησίων οι δρόμοι δόθηκαν γρήγορα στην κυκλοφορία και κλειστοί έμειναν οι πέριξ της πλατείας Συντάγματος».
Σχετικά με το πώς κύλησε η συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, ο τεχνικός διευθυντής του αγώνα αναφέρει:
«Δεν υπήρχαν προβλήματα. Το ΕΚΑΒ λειτούργησε εξαιρετικά, ο Δήμος Αθηναίων είχε φροντίσει για την καθαριότητα και οι κατασκευές αποδομήθηκαν γρήγορα. Οι χορηγοί μας είχαν εξαιρετική προβολή. Η συνεργασία με την Αστυνομία και με τους φορείς συγκοινωνιών ήταν άψογη. Μικρά απρόοπτα που προέκυψαν αντιμετωπίστηκαν γρήγορα και αποτελεσματικά. Ήταν ένας πολύ επιτυχημένος αγώνας!».
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του αγώνα δεν καταγράφηκε κανένα σοβαρό ιατρικό περιστατικό με εγγεγραμένους/ες δρομείς στις τρεις αποστάσεις. Έγιναν μόλις δύο διακομιδές, η μία για διάστρεμμα και η δεύτερη για ελαφρύ καρδιακό επεισόδιο.
Στοιχείο που δείχνει ότι το δρομικό κίνημα στην χώρα μας μεγαλώνει και όσοι και όσες συμμετέχουν στον Αυθεντικό Μαραθώνιο και τον Ημιμαραθώνιο εμφανίζονται συνειδητοποιημένοι και καλύτερα προετοιμασμένοι για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αγώνα τους.