fbpx

Επιτυχημένη η ημερίδα «3 χρόνια ΕΟΚΑΝ- Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον του Αντιντόπινγκ στην Ελλάδα»

Πραγματοποιήθηκε με καθολική συμμετοχή από τον αθλητικό και επιστημονικό κόσμο της χώρας η ημερίδα του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ) με τίτλο « 3 χρόνια ΕΟΚΑΝ- Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον του Αντιντόπινγκ στην Ελλάδα»

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Καπελάκης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Αρχής Αντιντόπινγκ Μιχάλης Πέτρου, ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του WADA Sebastien Gillot και ο CEO NADAAustria Michael Cepic.

Τίμησαν με την παρουσία τους την ημερίδα, μεταξύ άλλων, η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Έρρικα Πρεζεράκου, η πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών της ΕΟΕ Βούλα Κοζομπόλη, ο πρόεδρος της Super League 1 Μηνάς Λυσάνδρου, η πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΚΑ Γεωργία Φυρίγου –Κόνσολο, ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος καθώς και εκπρόσωποι Αθλητικών Ομοσπονδιών, Εθνικών Αθλητικών Κέντρων  συνεργαζόμενων υπηρεσιών και φορέων με τον ΕΟΚΑΝ και εκπρόσωποι του επιστημονικού και αθλητικού κόσμου.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τον Διοικητή του ΕΟΚΑΝ ιατροδικαστή δρ. Γρηγόρη Λέων και τα στελέχη του Οργανισμού το χρονικό της ίδρυσης καθώς και η πορεία εξέλιξης και ανάπτυξης του ΕΟΚΑΝ, η δομή, η αποστολή και το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού και τα επιστημονικά προγράμματα αντιντόπινγκ: Έλεγχος, Διαχείριση Αποτελεσμάτων, Έρευνες και Συλλογή Πληροφοριών, Εκπαίδευση.

Γιάννης Βρούτσης – Εθνική αποστολή το έργο του ΕΟΚΑΝ

Στο χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσηςυπογράμμισε την εθνική αποστολή του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ και εξήρε τη διοίκηση του Δρ. Γρηγόρη Λέων τονίζοντας  το χρέος της Πολιτείας να σταθεί με ουσιαστικό τρόπο σύμμαχος στον μάχη για ένα καθαρό αθλητισμό, «Αποτελεί τιμή και υπερηφάνεια για την Ελλάδα αυτό που πέτυχε ο διοικητή του ΕΟΚΑΝ  δρ. Γρηγόρης Λέων και τα στελέχη του Οργανισμού. Με την υποστήριξη της Πολιτείας, ο ΕΟΑΚΑΝ οδηγήθηκε από την απαξίωση στην πλήρη καταξίωση και τον σεβασμό της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας. Τους συγχαίρω και δεσμεύομαι πως το Υπουργείο Αθλητισμού θα είναι πάντα συμπαραστάτης στην εθνική αποστολή τους. Είναι εντυπωσιακή η παρουσίαση των προγραμμάτων και ο στρατηγικός σχεδιασμός από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΚΑΝ. Το έργο, η αποστολή και τα επιστημονικά στοιχεία που προκύπτουν μέσα από τη λειτουργία και τον ετήσιο απολογισμό του  ΕΟΚΑΝ έχουν πια το δικό τους πεδίο στο «e-Kouros» τη  μεγάλη ψηφιακή επανάσταση στον αθλητισμό. Το ντόπινγκ είναι μια από τις μάστιγες του αθλητισμού και οφείλουμε  ενωμένοι να το αντιμετωπίσουμε. Όλοι μαζί σηκώσαμε και θα κρατήσουμε  ψηλά τη σημαία  της Ελλάδας στον τομέα της αξιοπιστίας στη μάχη για ένα καθαρό αθλητισμό»

Γρηγόρης Λέων – Στην Ελλάδα έχουμε πλέον ένα καθαρό αθλητισμό»

Στην ομιλία του ο Διοικητής του ΕΟΚΑΝ ιατροδικαστής Δρ. Γρηγόρης Λέων ευχαρίστησε όσους τίμησαν με την παρουσία τους την Ημερίδα και όσους από τους παρευρισκόμενους έβαλαν το δική τους σφραγίδα στη δύσκολη, όπως χαρακτήρισε, διαδρομή από την απαξίωση που είχε περιέλθει ο σχεδιασμός καταπολέμησης του ντόπινγκ στην Ελλάδα, στην πλήρη καταξίωση και στον σεβασμό από την παγκόσμια αθλητική κοινότητα. « Ξεκινήσαμε όχι από το μηδέν, αλλά πολύ παρακάτω, όταν τον Ιούλιο του 2021 αποδέχτηκα την πρόταση του τότε Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να οργανώσουμε από την αρχή τον στρατηγικό σχεδιασμό καταπολέμησης του ντόπινγκ στην Ελλάδα μέσα από την ίδρυση ενός Εθνικού Οργανισμού που θα είχε ως αρχικό στόχο την τήρηση δεκάδων προαπαιτούμενων από τον WADA ώστε να ξεφύγει η Ελλάδα από τον διεθνή απομονωτισμό, την απόλυτη καταστροφή για τον αθλητισμό μας. Αποδέχτηκα την ομολογουμένως επικίνδυνη αποστολή, γιατί σκέφτηκα πάνω από όλα τη χώρα μου. Και τα καταφέραμε. Όλοι μαζί. Από την απαξίωση εκείνης της αβέβαιης περιόδου  βρεθήκαμε στην καταξίωση. Κερδίσαμε το παγκόσμιο σεβασμό της αθλητικής κοινότητας που αντανακλάται στο βραβείο που μας απένειμε ο WADA στο ετήσιο Συμπόσιο του αλλά και στην θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Είμαι υπερήφανος για τους συνεργάτες μου και τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Δουλεύοντας σωστά και μεθοδευμένα ,σε συνεργασία με όλους τους φορείς του αθλητισμού, καταφέραμε να έχουμε πολύ χαμηλά ποσοστά θετικών δειγμάτων ντόπινγκ. Στην Ελλάδα έχουμε πλέον ένα καθαρό αθλητισμό. Ο ελληνικός αθλητισμός δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν θα είναι ο δακτυλοδεικτούμενος αθλητισμός του παρελθόντος. Ευχαριστώ τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου και την υποστήριξη στο έργο του Οργανισμού. Είναι τιμητικό αλλά πρωτίστως χρήσιμο η παρουσία της λειτουργίας και η επιστημονική δράση  του ΕΟΚΑΝ στην πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα eKouros»

Παρακολουθήστε στο    https://www.youtube.com/watch?v=In1vAyFIkyA  τους χαιρετισμούς των επισήμων και την ομιλία του Δρ. Γρηγόρη Λέων

Leave a Comment

Send this to a friend