Φέτος, συμπληρώθηκαν 60 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή, γιατρού και βαλκανιονίκη του μήκους Γρηγόρη Λαμπράκη και η οργανωτική επιτροπή του Μαραθωνίου της Αθήνας θα αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη του, στην Τελετή Έναρξης στις 11 Νοεμβρίου, στον Μαραθώνα.
Το όνομά του τέμνεται με την ιστορία της διοργάνωσης από τις 21 Απριλίου του 1963, όταν μόνος του -προστατευόμενος από τη βουλευτική ασυλία του- κατάφερε να ολοκληρώσει την Πορεία Ειρήνης. Η πορεία είχε απαγορευτεί από την Αστυνομία, η οποία συνέλαβε πολλούς εκ των διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων και τον αείμνηστο, Μίκη Θεοδωράκη. Ένα μήνα μετά, ο Γρηγόρης Λαμπράκης δολοφονήθηκε έπειτα από την ομιλία του για την ειρήνη, στη Θεσσαλονίκη.
Ως αθλητής κατείχε το πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος, ενώ αναδείχθηκε 10 φορές βαλκανιονίκης.
Σημαντική κοινωνική συνεισφορά είχε και μέσω της ενασχόλησής του με τον αθλητισμό. Το 1943 ίδρυσε την “Ένωση Ελλήνων Αθλητών” και με τα έσοδα από τους αγώνες που διοργάνωνε τροφοδοτούσε τα λαϊκά συσσίτια. Επίσης ήταν ιδρυτής και της “Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη”.
Το αποτύπωμά του στην κοινωνία είναι ανεξίτηλο και ο Μαραθώνιος της Αθήνας, ως θεματοφύλακας πανανθρώπινων αξιών και υψηλών ιδανικών, είναι διαχρονικά αφιερωμένος στη μνήμη του ειρηνιστή πολιτικού. Φέτος, στην επέτειο των 60 χρόνων από το θάνατό του θα λάβει χώρα ειδική τελετή μπροστά στην προτομή του Γρηγόρη Λαμπράκη, στο πλαίσιο της λαμπαδηδρομίας.
Εκεί, θα βρίσκεται η ζωντανή φωνή της Κρήτης, ο σπουδαίος Βασίλης Σκουλάς με τη λύρα του. Θα τραγουδήσει ένα παραδοσιακό κρητικό τραγούδι και θα τον συνοδεύσει με την κιθάρα του ο συνθέτης, Γιάννης Παπαζαχαριάκης.
“Το ριζίτικο “Ο Διγενής Ψυχομαχεί” είναι ένα τραγούδι που χάνεται βαθιά στις ρίζες της παράδοσής μας. Με αυτό το τραγούδι άνοιξα τη συναυλία μου στο Ηρώδειο πριν από ένα μήνα. Το τραγουδούσε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ήμουν 14 ετών όταν δολοφονήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης και αυτή η μνήμη παραμένει νωπή. Δεν το ξεχνώ. Είναι τιμή για μένα που θα τραγουδήσω στη μνήμη του του μεγάλου αγωνιστή που αποτελεί διαχρονική έμπνευση για όλους μας, αλλά και πριν από έναν αγώνα που εκπέμπει μηνύματα ειρήνης, ανθρωπιάς, φιλίας και συναδέλφωσης των λαών”.
Ο συνθέτης, Γιάννης Παπαζαχαριάκης αναφέρθηκε στην επιλογή του τραγουδιού για τη συγκεκριμένη περίσταση. “Είναι ένα ριζίτικο τραγούδι που αναφέρεται στον αντρειωμένο και παραπέμπουν οι στίχοι του σε μια προσωπικότητα του βεληνεκούς του Γρηγόρη Λαμπράκη. Είναι ένα από τα τραγούδια που τα χρησιμοποιούμε σε αντίστοιχες ειδικές περιπτώσεις. Φέτος, είναι μια επετειακή χρονιά. Έχουν περάσει 60 χρόνια από τη δολοφονία του Λαμπράκη, ο οποίος πέρα από αγωνιστής ήταν και αθλητής. Είναι ξεχωριστής σημασίας λοιπόν, που το συγκεκριμένο αφιέρωμα τελείται σε μια αθλητική διοργάνωση και μάλιστα του ΣΕΓΑΣ. Μην ξεχνάμε, ότι Λαμπράκης στη διάρκεια της κατοχής είχε ιδρύσει την Ένωση Ελλήνων Αθλητών. Έχουμε έναν συνδυασμό πολλών ιδεών και γεγονότων σε αυτό το αφιέρωμα”.
Στην τελετή θα ακουστούν και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από τη Φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου.