fbpx

ΑΜΑ 2023: Μεγάλη συμμετοχή, ρεκόρ και μήνυμα ειρήνης στον επετειακό 40ό Αυθεντικό Μαραθώνιο

Μέρα γιορτής, μέρα χαράς, αθλητισμού. Ο 40ός επετειακός Αυθεντικός Μαραθώνιος, πέρασε στην ιστορία με μεγάλη οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία, μεταφέροντας, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, μηνύματα ειρήνης, συναδέλφωσης, αλληλεγγύης.

Τα μετέφεραν στα πλήθη που παρακολούθησαν τον αγώνα, από το Μαραθώνα μέχρι το Παναθηναϊκό στάδιο, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε όλους τους φιλάθλους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέσω της τηλεοπτικής εικόνας, οι δεκάδες χιλιάδες δρομείς που πήραν μέρος και στο φετινό αγώνα.

Περισσότεροι από 70.000 έτρεξαν σε 5.000 μ., 10.000 μ., στον παιδικό αγώνα των 1.200 μέτρων και φυσικά στο Μαραθώνιο το διήμερο των φετινών εκδηλώσεων, που συνοδεύτηκαν από μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις με κορύφωση το 2ο Authentic Talks στο Ωδείο Αθηνών.

Οι εξοντωτικοί ρυθμοί της πολυσύχναστης και ταλαιπωρημένης πρωτεύουσας πάγωσαν για 48 ώρες για τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, που πρόσθεσε στην Αθήνα χρώμα, ρυθμό και χαμόγελα ικανοποίησης για την ολοκλήρωση μιας τιτάνιας προσπάθειας.

40ος ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ 2023 / ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΔΡΟΜΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Ο ΣΕΓΑΣ εξασφάλισε και στη διοργάνωση του 2023 τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για όσες και όσους φόρεσαν την αθλητική περιβολή τους και τίμησαν τον Γρηγόρη Λαμπράκη, στη μνήμη του οποίου ήταν αφιερωμένος και φέτος ο αγώνας, στη συμπλήρωση των 60 χρόνων από τη δολοφονία του. Φαινομενικά, σύμμαχος ήταν και ο γαλάζιος αττικός ουρανός, αλλά οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, δεν ευνόησαν την επίτευξη υψηλών επιδόσεων…

Μολοταύτα, μετά και την επιστροφή των ελίτ αθλητών για πρώτη φορά μετά το 2019, ο Κενιάτης Έντουιν Κίπροπ Κίπτου έκανε ρεκόρ διαδρομής με επίδοση 2:10.34, καταρρίπτοντας την επίδοση του συμπατριώτη του Φίλιξ ΚΙπτσιρτσίρ Καντί, που είχε τερματίσει σε 2:10.37 στη διοργάνωση του 2014.

Ξεχωριστή στιγμή στον 40ό Μαραθώνιο η συμμετοχή του Βραζιλιάνου Βαντερλέι Κορντέιρο Λίμα, ο οποίος είχε κατακτήσει, με περιπετειώδη τρόπο, το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στη διαδρομή δεν ήταν το μοναδικό ρεκόρ του ΑΜΑ 2023, αφού καταρρίφθηκε κι αυτό των περισσότερων τερματισάντων, με τον τελικό αριθμό να ξεπερνά τις 17.000.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο οικολογικό αποτύπωμα του φετινού Μαραθωνίου, καθώς, με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τσάντες με τον ιματισμό των συμμετεχόντων παράχθηκαν αποκλειστικά από ανακυκλώσιμο υλικό, καθιστώντας τον εθνικό μας αγώνα ως ένας από τους πλέον «πράσινους» παγκοσμίους.

40ος ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ 2023 / ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ ΣΤΑΔΙΟ (ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, παρέμεινε, όπως κάθε χρόνο, μέχρι τέλους στη γραμμή του τερματισμού για να χειροκροτήσει τους αθλητές και τις αθλήτριες που ολοκλήρωναν τον αγώνα τους:

«Με ιδιαίτερα χαρά βιώσαμε και φέτος αυτή τη μεγάλη γιορτή του κλασικού αθλητισμού και του πολιτισμού. Ο φετινός επετειακός αγώνας με τον οποίον συμπληρώθηκαν σαράντα χρόνια ενός θεσμού που κάθε χρόνο αφιερώνουμε στη μνήμη του μεγάλου αγωνιστή της δημοκρατίας Γρηγόρη Λαμπράκη, στέφθηκε με μεγάλη οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία, καθώς σημειώθηκε και ρεκόρ διαδρομής.

Συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν είτε τρέχοντας είτε ενθαρρύνοντας τους δρομείς. Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τους εκατοντάδες ανθρώπους της οργανωτικής επιτροπής και φυσικά στους υπέροχους εθελοντές μας  που συνέβαλαν με την ακάματη προσπάθειά τους, στην άρτια τέλεση του 40ου Αυθεντικού Μαραθωνίου», δήλωσε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.  

40ος ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ 2023 / ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ ΣΤΑΔΙΟ (ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Εντυπωσιασμένος από τη μεγάλη συμμετοχή και τη διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου εμφανίστηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, στην πρώτη του παρουσία στο στάδιο με αυτή την ιδιότητα:

«Ήταν κάτι μοναδικό. Δεν το έχω βιώσει ποτέ στην πολιτική μου διαδρομή. Κάτι ξεχωριστό, μια γιορτή, μια χαρά, γιατί ο αθλητισμός είναι χαρά, υγεία, δημιουργία.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, στον ΣΕΓΑΣ, που έκανε μεγάλες προσπάθειες για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου και σημαντικού εγχειρήματος, γι’ αυτή τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, που έτρεξε, ανεξαρτήτου διακρίσεως».    

Παρούσα στο Παναθηναϊκό στάδιο και η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία στο παρελθόν έχει συμβάλει από την ίδια θέση στην ανάπτυξη του Αυθεντικού Μαραθωνίου:

«Για άλλη μια φορά το Υπουργείο Τουρισμού είναι εδώ στον Αυθεντικό Μαραθώνιο, μια μεγάλη γιορτή που φέρνει την Αθήνα στο επίκεντρο του διεθνούς αθλητικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για μια μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση που τη χαιρόμαστε όλοι και την απολαμβάνουν τόσο οι αθλητές όσο και οι θεατές.

Το Υπουργείο Τουρισμού στηρίζει πάντα τον ΣΕΓΑΣ και όλους τους αθλητές. Είναι ένας θεσμός που έχει αποδείξει ότι αξίζει τη στήριξή μας. Θα προσπαθήσουμε όλοι να αναβαθμιστεί και να βάζει πάντα την Ελλάδα και τους Έλληνες στην κορυφή».

40ος ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ 2023 / ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΔΡΟΜΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Leave a Comment

Send this to a friend