fbpx

Έγραψε ιστορία το Gran Fondo East Attica!

Η Misc+ Sport Media και ο Κρόνος Νίκαιας διοργάνωσαν στις 18 Ιουνίου 2023, με εκκίνηση και τερματισμό τη Ραφήνα, τον ποδηλατικό αγώνα Gran Fondo East Attica. Μια διοργάνωση που οι άνθρωποί της φιλοδοξούν να γίνει θεσμός και σημείο αναφοράς στον ποδηλατικό κόσμο.

Το γεγονός

Ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι στα μέσα Ιουνίου θα «άνοιγαν» οι ουρανοί και οι καιρικές συνθήκες θα θύμιζαν… χειμώνα. Κι όμως, παρά τα εμπόδια που έβαλε ο καιρός, το Gran Fondo East Atticaπραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου με αφετηρία και τερματισμό τη Ραφήνα και συμμετοχή 61 ποδηλατριών και ποδηλατών.

Η Αττική απέκτησε το δικό της αγώνα Gran Fondo και ο διακαής πόθος των φίλων της ποδηλασίας πήρε σάρκα και οστά χάρη στις ενέργειες της διοργανώτριας αρχής Misc+ Sport Media, του ποδηλατικού συλλόγου Κρόνου Νίκαιας και με την πολύτιμη αρωγή της Περιφέρειας Αττικής, των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου, Πεντέλης και Μαραθώνος και φυσικά της Τροχαίας Αττικής.

Η βροχή και η χαμηλή, για την εποχή, θερμοκρασία διαμόρφωσαν ειδικές συνθήκες στο Gran FondoEast Attica, αλλά οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν προσαρμόζοντας το αγωνιστικό πλάνο τους στις αυξημένες απαιτήσεις ενός αγώνα, που ούτως ή άλλως είχε ουκ ολίγες δυσκολίες και αρκετά υψομετρικά.

Στο ξεκίνημα της όμορφης τελετής απονομής των διακρίσεων και της φανέλας του αγώνα στους νικητές Νίκο Βουκελάτο και Ελευθερία Γιάχου, ο αττικός ουρανός «ντύθηκε» ξανά στα γαλάζια, ευνοϊκός οιωνός για έναν ακόμα μεγαλύτερο και πιο συναρπαστικό αγώνα το 2024. Αυτή, άλλωστε, ήταν και την ευχή όλων όσων συμμετείχαν στο Gran Fondo East Attica, διοργανωτών και συμμετεχόντων.

Gran Fondo East Attica, Ραφήνα, 18/6/2023. © 2023 Nikos Zagas

Ο αγώνας

Αν και οι αρχικές συμμετοχές ξεπέρασαν τους 100, τα… τερτίπια του καιρού οδήγησαν στη γραμμή της αφετηρίας 56 ποδηλάτες και 5 ποδηλάτριες. Ο νεότερος, ηλικίας 17 ετών και ο γηραιότερος στα 63 του χρόνια! Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της ορεινής ποδηλασίας και πρεσβευτής του αγώνα, Περικλής Ηλίας ήταν εκεί για να εμψυχώσει τους αθλητές και να τους ευχηθεί καλή επιτυχία.

Στην πρώτη ανηφόρα το πελοτόν χωρίστηκε και απέμειναν οχτώ ποδηλάτες, και στη συνέχεια πέντε για να δίνουν το ρυθμό. Στη δεύτερη μεγάλη ανηφόρα, το γκρουπ «έσπασε» ξανά, για να απομείνουν τέσσερις καθ’ οδόν για το τελικό σπριντ: οι Νίκος Βουκελάτος, Μαρτίνος Μούτσιος, Πέτρος Γκαζώνης και Διονύσης Δούζας. Ο παλιός πρωταθλητής Ελλάδας Νίκος Βουκελάτος μπήκε πρώτος στην τελική ευθεία και με πολλές δυνάμεις αναδείχτηκε νικητής στο Gran Fondo East Attica.

Στην κατηγορία των γυναικών οι συμμετέχουσες σχημάτισαν από την αρχή ένα γκρουπ. Οι αλλαγές έδιναν και έπαιρναν για να φτάσουν με ομαδική δουλειά τρεις κοπέλες στο τελικό σπριντ.

Εκεί, η βαλκανιονίκης Ελευθερία Γιάχου είχε τις δυνάμεις για να περάσει μπροστά από τις Ειρήνη Καρούσου και Λυδία Μούτσιου και να διασχίσει πρώτη τη γραμμή του τερματισμού.

Συνολικά 38 άνδρες και 3 γυναίκες, 41 στο σύνολο, ολοκλήρωσαν τον αγώνα, κουρασμένοι μεν ευτυχισμένοι δε και αποζημιώθηκαν από το χειροκρότημα των φίλων της ποδηλασίας. 

Οι δηλώσεις των αθλητών

Νίκος Βουκελάτος

Νικητής του αγώνα και πρώτος στην κατηγορία 30-34 ετών

«Η διαδρομή ήταν φανταστική, απαιτητική και πολύ τεχνική. Είχε και ανηφόρες και μεγάλες ευθείες. Η βροχή και το κρύο την έκανε πιο δύσκολη, το σώμα κρύωνε και η κατηφόρα ήθελε πολύ προσοχή, αλλά όλα πήγαν καλά.

Το πρωί που φτάσαμε στην αφετηρία και είδα τον τερματισμό, πρόσεξα τις τελευταίες στροφές και σκέφτηκα ότι όποιος μπει πρώτος στην ευθεία θα κέρδιζε τον αγώνα. Έκανα δύο γρήγορες στροφές, σπρίνταρα στα 200 μέτρα από το τέλος και κέρδισα. 

Μακάρι να υπάρχουν τέτοιες διοργανώσεις να συμμετέχουμε και να ευχαριστιόμαστε το άθλημα».

Ελευθερία Γιάχου

Νικήτρια στην κατηγορία γυναικών

«Πολύ ωραίος αγώνας. Η βροχή τον έκανε ιδιαίτερο. Από την αρχή έβρεχε και δεν σταμάτησε καθόλου. Είχε πολύ αέρα στο βουνό. 

Η διαδρομή είχε πολύ ανηφόρα, και η κατηφόρα έγινε ακόμα πιο τεχνική λόγω του καιρού. 

Από όσο θυμάμαι, δεν έχει ξαναγίνει αντίστοιχος αγώνας στην Αθήνα». 

Μαρτίνος Μούτσιος 

Πρώτος στην κατηγορία 17-29 ετών

«Η διοργάνωση ήταν πολύ καλή. Πολύ βουνό, πολύ βροχή, γενικά δύσκολος αγώνας με πολλά υψομετρικά.

Εγώ το χάρηκα, πέρασα πολύ ωραία. Εννοείται ότι θα συνιστούσα σε συναθλητές μου να λάβουν μέρος στο επόμενο Gran Fondo. Θα είναι πιο ωραία αν είμαστε περισσότεροι και έχουμε έντονο συναγωνισμό».

Michael Scmhitt (Γαλλία)

Πρώτος στην κατηγορία 40-44

«Έμαθα για τον αγώνα από το λογαριασμό της Ελληνικής Ομοσπονδίας στο Instagram. Ζω μόνιμα στην Αθήνα εδώ και ένα χρόνο και λατρεύω την ποδηλασία. Ασχολήθηκα σοβαρά με το άθλημα επί σειρά ετών, αλλά πριν από δέκα χρόνια σταμάτησα να αγωνίζομαι.

Ξεκίνησα ξανά την ποδηλασία πρόσφατα, αλλά αυτή τη φορά μόνο ως μέσο ψυχαγωγίας.

Ο σημερινός αγώνας είχε πολύ βροχή, αλλά τον ευχαριστήθηκα!».

Σταύρος Σούμας

Πρώτος στην κατηγορία 60+

«Πάρα πολύ καλός αγώνας, παρά τη βροχή, και εξαιρετικός οργανωτικά. 

Ξεκίνησα την ποδηλασία στα 48 και συνεχίζω και στα 63 μου! Από τη στιγμή που με βοηθά η υγεία μου, μπαίνω και στους αγώνες. Το ποδήλατο είναι για μένα τρόπος διασκέδασης, ευχαρίστησης, υγείας. 

Έχω κάνει πολλές μεγάλες διαδρομές, όπως το Λονδίνο-Αθήνα το 2022, ένα ταξίδι-διαμαρτυρία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα».

Gran Fondo East Attica, Ραφήνα, 18/6/2023. © 2023 Nikos Zagas

Οι δηλώσεις των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης

Ευάγγελος Μπουρνούς

Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου

«Ήταν ένας αγώνας δύσκολος, με αντίξοες συνθήκες, αλλά οι αθλητές και οι διοργανωτές τα κατάφεραν. Συγχαρητήρια σε όλους!

Ελπίζουμε το Gran Fondo να γίνει θεσμός στην πόλη μας. Από τη μεριά μας συμβάλλαμε τα μέγιστα σε ό,τι μας ζητήθηκε. Ελπίζω την επόμενη φορά ο καιρός να ευνοήσει, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή και πολλούς θεατές».

Λουκάς Μακρής

Αντιδήμαρχος Πεντέλης σε θέματα αθλητισμού 

«Οι όμοροι Δήμοι, επί της Αρχής, έχουν τα σύνορα για να τους χωρίζουν. Πρέπει να βρίσκουμε δράσεις και συνέργειες για να τους ενώνουμε. Μια τέτοια δράση είναι αυτός ο ποδηλατικός αγώνας.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους εμπνευστές, τους διοργανωτές, σε όσους βοήθησαν και πάνω απ’ όλα στους αθλητές, γιατί οι συνθήκες ήταν αντίξοες. Εύχομαι το Gran Fondo να γίνει θεσμός. 

Είναι υποχρέωσή μας να στηρίζουμε αγώνες σαν κι αυτόν».

Δημήτρης Σμυρνής

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αμαρουσίου 

«Συγχαρητήρια στη MiscSport Media για τον αγώνα που διοργάνωσε, αν και σε πρωτόγνωρες για μήνα Ιούνιο συνθήκες. Θεωρώ ότι η διοργάνωση ήταν απόλυτα επιτυχημένη. Το δεύτερο Gran Fondoθα είναι ακόμα μεγαλύτερο και καλύτερο.

Συγχαρητήρια και στους Δήμους και πάνω απ’ όλα στους αθλητές που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό».

Οι Δήμοι πρέπει να έχουν εξωστρέφεια και να συνδράμουν σε πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις.Ως Δήμος Αμαρουσίου θα είμαστε πάντα κοντά σε τέτοιες δράσεις, θα στηρίζουμε διοργανώσεις στους φίλους Δήμους του Μαραθώνα, της Ραφήνας και της Πεντέλης».

Leave a Comment

Send this to a friend