Η πρώτη μου γνωριμία με το Τρίαθλο, ήταν τον Μάιο και τον Σεπτέμβρη του 2009, εποχές “Schiniathlon Series’’ σε αγώνα απόστασης Sprint, ύστερα από προτροπή του καλού μου φίλου και ήδη τριαθλητή, Αλέξανδρου Αντωνόπουλου. Από τότε ξεκίνησε ένα συναρπαστικό βιωματικό ταξίδι που χρόνο με τον χρόνο ωρίμασε, εξελίχθηκε και μετουσιώθηκε σε στάση ζωής μέχρι και σήμερα.
Εμπνευσμένος από την παρέα που ταξίδεψε στο IRONMAN της Φρανκφούρτης το 2009, στο Roth το 2011 και στην Αυστρία το 2012, ήρθε το 2013 η ώρα για το μεγάλο στοίχημα, υπό την καθοδήγηση του Βασίλη Κρομμύδα: IRONMAN Frankfurt 2013. Επόμενοι σταθμοί : ΙΜ Austria 2014, Challenge Roth (DNF), IM Barcelona 2015, IM SouthAfrica 2016, IM Austria 2016, IM Brazil 2018, IM Frankfurt 2019 (DNF), IM New Zealand 2020. Στάσεις στη διαδρομή : Astroman 2012, TLP Kalamata 2012, Almiraman 2015, 2017, 2019.
Ήταν το 2013 που είχε ωριμάσει πια η στιγμή για την καταγραφή του πόσοι και ποιοι ήταν οι Έλληνες “Ironmen” (περίπου 100), προσπάθεια που μετουσιώθηκε στην δημιουργία της κοινότητας των Ironman Greek Finishers, η δραστηριότητα της οποίας συνεχίζεται αδιάλειπτα μέχρι και σήμερα. Μέσα από αυτήν, γνωριστήκαμε με τους Έλληνες τριαθλητές της απόστασης, εντός και εκτός Ελλάδος, μοιραστήκαμε γνώσεις και εμπειρίες από διάφορους αγώνες ανά τον κόσμο, ταξιδέψαμε σε όλη την υφήλιο.
Η εξέλιξη αναμενόμενη. Η κοινότητα γιγαντώθηκε σε μέγεθος, μέσα σε 5 χρόνια από το ξεκίνημά της τριπλασιάστηκε, ανέδειξε πλέον ωστόσο ταυτόχρονα ένα σοβαρό κενό: την αντικειμενική αποτίμηση και καταγραφή των τριαθλητικών γεγονότων και σχετικών θεμάτων με συνέπεια, αξιοπιστία αλλά και θετική διάθεση.
Αυτό ακριβώς το κενό είναι που έρχεται να καλύψει αυτός ο ιστότοπος που δημιουργήθηκε από μένα, με στόχο να αποτυπώνονται όσο το δυνατόν αντικειμενικότερα τα δρώμενα του πολυαγαπημένου αθλήματος, όπως και να ενημερώνεται πάνω σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων η τριαθλητική κοινότητα. Κι όλα αυτά με κινητήρια πάντα δύναμη το πάθος για το Τρίαθλο!
Την πρώτη εικόνα για το αγώνισμα του τριάθλου τη σχημάτισα το 1997 όταν διάβασα ένα σχετικό βιβλίο, το “Endurance Athlete’s Edge” του αμερικάνου προπονητή Marc Evans. Από την πρώτη στιγμή μου έκανε πολύ θετική εντύπωση το “σενάριο” της εναλλαγής των τριών αυτών κορυφαίων αερόβιων αθλημάτων, αλλά πέρασαν αρκετά ακόμα χρόνια μέχρι να ωριμάσει η ιδέα της συμμετοχής μου σε αγώνα τριάθλου και να υλοποιηθεί στο Σχινιά τον Μάιο του 2008.
Ήταν φυσικά οι θρυλικοί αγώνες του Schiniathlon που έδωσαν την ευκαιρία σε πολλούς νέους στο χώρο αθλούμενους να δοκιμάσουν, να αγαπήσουν και να παθιαστούν με το μοναδικό αυτό σπορ. Η μικρή απόσταση έφερε την πιο μεγάλη κι στη συνέχεια η δικιά μου φυσιολογική κατάληξη ήταν το Ironman.
Ήμουν πλέον 42 ετών, χωρίς καμμία νεανική εμπειρία από τα αθλήματα που το αποτελούσαν, χωρίς ιδιαίτερα καλή ταχύτητα και δύναμη, αλλά με επαρκή αερόβια αντοχή και περίσσια όρεξη να ζήσω αυτήν την εμπειρία. Αυτή σίγουρα αποτέλεσε μια στροφή στο μέχρι τότε τρόπο ζωής μου και το πάθος, η συνέπεια και η ανεξάντλητη όρεξη, με συντρόφευσαν σε ένα μοναδικό “ταξίδι” που εξακολουθώ να ζω.
Η πρωτότυπη ιδέα του Γιάννη για αυτόν τον ιστότοπο έλειπε από την ελληνική πραγματικότητα. Ο δικός μου τριπλός ρόλος σε αυτή την υλοποίηση είναι το βίντεο, η φωτογραφία και η κατασκευή, συντήρηση και εξέλιξη του site. Ο κύριος σκοπός που κάνουμε αυτή την προσπάθεια είναι να αναδείξουμε τον πρωταγωνιστή, που δεν είναι άλλος από τον Έλληνα τριαθλητή.