Jan Frodeno: Φαινόμενο ή The “G.O.A.T.” ;

Greatest Of All Time: used to refer to or describe the person who has performed better than anyone else ever, especially in a sport.

 O Jan Frodeno είναι ο GOAT για το Τρίαθλο ;

Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό, ολοένα και περισσότερο πληθαίνουν οι συζητήσεις σε όλα τα αθλήματα, είτε ατομικά είτε ομαδικά, για το “Greatest Of All Time” του εκάστοτε αθλήματος.Πρόσφατα λοιπόν έχει ξεκινήσει και η αντίστοιχη κουβέντα για και για το Τρίαθλο: 

Με τον ίδιο να το αποποιείται κατηγορηματικά σε κατά καιρούς δηλώσεις του, η επίσημη σελίδα του PTO τον παρουσιάζει ως GOAT! Δικαίως ή άδικα; Βέβαια η διαφορά του τριάθλου με τα υπόλοιπα αθλήματα, είναι η κατηγοριοποίηση/διαχωρισμός των αποστάσεων: 

  • ITU distance (Sprint & Olympic distance) και
  • Full Distance (140.6 & Half distance (70.3)).  

Προφανώς λοιπόν όταν γίνεται λόγος για GOAT στο αγαπημένο μας άθλημα του τριάθλου, θα πρέπει να οροθετήσουμε κάποιες κοινές παραδοχές, ώστε να προσδιορίσουμε τον αθλητή GOAT όσο περισσότερο αντικειμενικά γίνεται, με βάση: 

  • Τις επιτυχίες σε όλες τις κατηγορίες των αποστάσεων
  • Τις επιδόσεις που έχει πετύχει ο ίδιος σε κάθε απόσταση και ενδεχομένως τα ρεκόρ που έχει επιτύχει σε κάθε απόσταση 
  • Την συχνότητα που αγωνίζεται (πυκνότητα συμμετοχών σε αγώνες)
  • Τον δείκτη επιτυχίας (win-loss ratio)
  • Διάρκεια στον χρόνο, σε υψηλό επίπεδο
  • Χορηγοί: Είναι ο αθλητής “εμπορικός”, προκαλεί το ενδιαφέρον  χορηγών (να το απλουστεύσουμε κάπως πιο λαϊκά: “σφάζονται” στα πόδια του οι χορηγοί;) 
  • Τι διάσταση δίνει η συμμετοχή του σε μια Παγκόσμια διοργάνωση, σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ; Αποκτά περισσότερο κύρος και ποιότητα στον αγώνα, εξαιτίας του “ειδικού βάρους” του ονόματος του αθλητή; 
  • Την προστιθέμενη αξία που έδωσε στο άθλημα (διάδοση του αθλήματος, είτε με την προσέλκυση νέων αθλητών είτε ακόμη και με την αύξηση του κοινού που παρακολουθεί το άθλημα).
  • Την προσφορά του στην τεχνική εξέλιξη του αθλήματος: έφερε νεωτερισμούς ή εξέλιξε κάτι ώστε να θεωρείτε πρωτοπόρος;   

Σημειώστε ότι στόχος δεν είναι να καταρτήσουμε το “Hall Of Fame” του αθλήματος: αναζητούμε τον αθλητή “GOAT , δηλαδή τον ένα και μοναδικό όλων των εποχών. Απαραίτητη διευκρίνηση για την καλύτερη κατανόηση και συνέχεια της κουβέντας μας.

KAILUA KONA, HAWAII – OCTOBER 12: Jan Frodeno of Germany celebrates after winning the Ironman World Championships on October 12, 2019 in Kailua Kona, Hawaii. (Photo by Tom Pennington/Getty Images for IRONMAN)

Επιστρέφοντας  στον Jan Frodenο, ας επικεντρωθούμε περισσότερο σε κάποια συγκεκριμένα δεδομένα καθώς και διαπιστώσεις, γυρνώντας πίσω στον χρόνο και ας θυμηθούμε ότι:

Παραμένει σε κορυφαίο επίπεδο συνεχόμενα για 15 χρόνια: Χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιάδα 2008. To 2014 συμμετέχει για πρώτη φορά σε αγώνες full distance (Φρανκφούρτη) και εν συνεχεία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IRONMAN. Η απειρία του στην long distance (penalty box) και η ατυχία του (2 λάστιχα) του στερεί την πρώτη θέση.  To 2015 έρχεται η απόλυτη καταξίωσηγίνεται ο πρώτος αθλητής στην ιστορία με:

  • χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, 
  • πρώτη θέση σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IRONMAN και 
  • Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IRONMAN 70.3 (κανένας αθλητής ή αθλήτρια δεν το είχε καταφέρει μέχρι το 2015). 

Ίσως για τους προγενέστερους τριαθλητές να είναι αδικία αυτό, γιατί το άθλημα ενσωματώθηκε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 2000, ενώ αγώνες μεσαίας απόστασης (70.3) καθιερώθηκαν το 2006, οπότε εξορισμού δεν μπορούμε να δούμε με ανάλογες επιδόσεις ονόματα εξαιρετικών αθλητών όπως Mark Allen, Dave Scott, Greg Welch κλπ.

Οι επιτυχίες καθώς και τα ρεκόρ του “Frodo” δεν σταματούν εδώ. Ενδεχομένως πολλοί να τον γνώρισαν τα τελευταία χρόνια από τους αγώνες του στην full distance, όμως: 

  • από το 2002 μέλος της Εθνικής ομάδας Τριάθλου στην Γερμανία, 
  • 6ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2007, 
  • νικητής στο German Championshiop της ίδια χρονιά (2007), 
  • από το 2005 μέχρι και το 2008 έχει κατακτήσει δεύτερες κ τρίτες θέσεις σε αγώνες World Cup. 
  • μετά την Ολυμπιάδα του 2008, κατακτά την 4η θέση το 2009 και 2010 στο World Championship Triathlon Series. 
  • Το 2010 του αρκούσε μια 4η θέση στον τελευταίο αγώνα στην Βουδαπέστη (Grand Final) για να κατακτήσει τον τίτλο του World Champion αλλά ένας τραυματισμός τον έφερε στην 41η θέση σε εκείνο τον αγώνα (για να κατακτήσει τον τίτλο εκείνη την χρονιά ο περίφημος Javier Gomez). 
  • Το 2012 στο Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου συμμετέχει για μια ακόμη φορά, κατακτώντας την 6ηθέση, για να μεταπηδήσει στην full distance το 2014.      

Το 2016 πετυχαίνει την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών (μέχρι και σήμερα) στην full distance (Challenge Roth) με 07:35:39. Δεύτερη συνεχόμενη νίκη στην Κόνα. Το 2017 στόχος είναι το 3/3 στην Κόνα, αλλά όπως ο ίδιος ομολόγησε αργότερα, δεν ήταν συγκεντρωμένος στον στόχο του όλη την χρονιά και δεν ήταν απόλυτα έτοιμος για να αγωνιστεί στο επίπεδο που ο ίδιος ήθελε. Παρόλα αυτά σεβόμενος τους υπόλοιπους συναθλητές του, τους θεατές, τους οργανωτές και χορηγούς του, συνέχισε μέσα στον αγώνα τερματίζοντας με επίδοση επιπέδου Age Grouper.

To 2018, επικρατεί έναντι δύο πολύ σπουδαίων αντιπάλων του (Α.Brownlee, X.Gomez) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IM 70.3 στην Νότια Αφρική, σε ένα αγώνα που ίσως είναι από τους 10 κορυφαίους αγώνες στην ιστορία του τριάθλου. Και ενώ δείχνει ότι είναι στην καλύτερή του φόρμα, έρχεται η είδηση του τραυματισμού του (Stress Fracture) που τον αφήνει εκτός Παγκοσμίου Πρωταθλήματος IRONMAN. Και όμως ένας τέτοιος τραυματισμός συμβαίνει ακόμη και στον αθλητή που υπολογίζει τα πάντα μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια, μην αφήνοντας με την ομάδα του, απολύτως τίποτα στην τύχη του.

Το 2019, επιστρέφει δριμύτερος με μια εμφατική νίκη (με sub 8h) το καμίνι της Φρανκφούρτης (42oC), σαν να αγωνίζεται υπό κανονικές συνθήκες. Για όσους ´Έλληνες συμμετείχαν σε εκείνο τον αγώνα και είχαν την τύχη να διασταυρωθούν στο ποδηλατικό σκέλος, θα θυμούνται την αθόρυβη (κυριολεκτικά χωρίς ανάσα κ αναπνοή) προσπέρασή του, όταν την ιδία στιγμή οι υπόλοιποι επαγγελματίες συναθλητές του ήταν κυριολεκτικά στα .. “κόκκινα”. 

Jan Frodeno, νικητής Mainova IRONMAN Frankfurt 2019 (Photo Credits: Nigel Roddis/Getty Images for IRONMAN)

“Still here. Never left”

Και έρχεται ο Οκτώβρης του 2019, 41o Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IRONMAN με την συμμετοχή όλης της dream team στην κατηγορία Male Pro (μόνη εξαίρεση ο Frederik Van Lierde για λόγους συνειδησιακούς, που αφορούσαν την διαφωνία του για την αλλαγή του συστήματος πρόκρισης σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΙΜ) , όλους τους Παγκόσμιους αστέρες της full distance και τον περίφημο Alistair Brownlee στην πρώτη του συμμετοχή στην Κόνα. Αποτέλεσμα, μια ακόμη εμφατική νίκη, θέτοντας νέα καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στο Μεγάλο Νησί,  με πραγματικές συνθήκες … Κόνα  (καμία σχέση με τις “κάτι παραπάνω από ιδανικές συνθήκες του 2018). Ήταν η 3η του νίκη σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΙRONMAN. Η δήλωση του “Still here. Never left”, αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο το πάθος του για νίκη εκείνη την ημέρα. Ίσως οι 3 νίκες του σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα IRONMAN να ήταν ακόμη περισσότερες, ακόμη κ διπλάσιες, αν δεν ήταν η ατυχίες του 2014, 2017, 2018 και η πανδημία του 2020 που ανέβαλε το 42ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IRONMAN. 

15 χρόνια επιτυχιών, 15 χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο διακρίσεων. Και πάντα έχοντας τον απόλυτο σεβασμό των αντιπάλων του. Είτε από τους εν ενεργεία, είτε από τους πρώην θρύλους του αθλήματος. Ήταν το 2019 όταν ο περίφημος Craig Alexander παραδέχτηκε εκτός κάμερας, “ότι ο Jan είναι ο καλύτερος αθλητής στην ιστορία του τριάθλου”. Την ίδια χρονιά, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IRONMAN 2019, αποχωρώντας από την αίθουσα Τύπου, ο Ben Hoffman (4ος εκείνη την χρονιά για μερικά μόλις δευτερόλεπτα πίσω από τον 3o Sebi), μας δήλωνε αφοπλιστικά  “Jan comes from another planet…”. Ο δε Lionel Sanders πολύ πρόσφατα στο Miami, αμέσως μετά τον αγώνα δήλωσε “He is probably the greatest ever in this sport..” για να συμπληρώσει το αμίμητο .. “You’re the f&^%ing man!” !!!

Swimbikerun.gr Team (ConPap & Katojohn) με τον Craig Alexander, IRONMAN World Championship 2019, Hawaii
Swimbikerun.gr Team (Α. Γκόρος) με τον Craig Alexander, IRONMAN Malaysia 2019. Πάντα οι συζητήσεις εκτός κάμερας με αστέρες τέτοιου μεγέθους σαν τον Craig, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον

“He is the closest to perfection”

Λένε ότι υπάρχουν παραδοσιακά κάποιοι αθλητές που ξεχωρίζουν για τις επιδόσεις τους σε κάποιο/α από τα 3 αθλήματα και ότι η υστέρησή τους σε ένα από αυτά, τους στερεί τίτλους και διακρίσεις. Συνέχεια αυτής της θεωρίας, είναι ότι για αυτό και ο J.Frodeno ξεχωρίζει, επειδή είναι εξίσου καλός σε όλα, χωρίς να είναι ο καλύτερος στο καθένα από αυτά. Αυτό όμως που τον κάνει και ξεχωρίζει ότι σε επίπεδο τελειότητας: “He is the closest to perfection” όπως χαρακτηριστικά έχει γραφτεί για αυτόν. Μήπως όμως, όταν μιλάμε για τρίαθλο μιλάμε για ένα άθλημα και όχι για επιμέρους αθλήματα ; (έχουμε ακούσει κατά καιρούς σε περιγραφές εντός επικράτειας, το αμίμητο: ο Α κέρδισε το κολύμπι, ο Β κέρδισε το ποδήλατο, ο Γ το τρέξιμο, αλλά στο τέλος επικράτησε ο Δ …). 

Επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό που κάνει τον “Frodo” να ξεχωρίζει είναι ένα και μοναδικό: η τακτική του. Έχοντας τεράστιο “Confident” στον εαυτό του κ στις ικανότητές του, γνωρίζοντας που μπορεί να φτάσει, μην αφήνοντας τίποτα στην τύχη του. Ακόμη και όταν άλλαξε πριν 4 χρόνια τις διατροφικές του συνήθειες, είχε τον σκοπό του, όσον αφορά το ενεργειακό του προσανατολισμό (απόρροια αυτής της αλλαγής το εντυπωσιακό 5% ποσοστό λίπους, σε ένα σώμα ύψους 1.94 και βάρους 75kgr). 

Πλαισιωμένος πάντα από μια άριστη ομάδα συνεργατών, επιλέγοντας τον καλύτερο στο είδος του: πρόσφατα ανακοίνωσε νέα συνεργασία με την SAP, συνεργασία που θα τον εξελίξει ακόμη περισσότερο όσον αφορά την άντληση και επεξεργασία δεδομένων.  Κρατά για τον ίδιο αυτό που ίσως έχει τελειοποιήσει όσο κανείς από τους σύγχρονους τριαθλητές: το πεδίο τακτικής. Σε αυτό τον βοηθά ή τεράστια εμπειρία του, οι αγώνες με όλους τους κορυφαίους αθλητές της εποχής του που τον έκαναν (μέσα από τον συναγωνισμό) να είναι ακόμη καλύτερος. Ίσως από τους κορυφαίους τριαθλητές στην ιστορία, του αθλήματος που ξέρει να διαβάζει την εξέλιξη του αγώνα ανά πάσα στιγμή και να αναπροσαρμόζεται αντίστοιχα. Υπάρχει άλλος αθλητής που να μπορεί να συγκριθεί σε αυτό το πεδίο ; Ας θυμηθούμε τα λάθη τακτικής του Alistair Brownlee στην Κόνα το 2019 και στο  Challenge Daytona το 2020, για παράδειγμα. 

Σε όλους τους αγώνες θα δούμε τον Jan να βγαίνει στο πρώτο γκρουπ από το κολύμπι. Αλλαγές πάντα να αγγίζουν τα όρια της τελειότητας. Στο ποδηλατικό σκέλος πάντα βρίσκεται στο προπορευόμενο γκρουπ, χωρίς εξάρσεις και απερισκεψίες. Ξανά αλλαγή για σεμινάριο εντός του Τ2 και στο τρέξιμο, η τακτική είναι ανάλογη με τον αντίπαλο. Αν θυμηθούμε στην πολύ πρόσφατη εμφάνισή του στο Challenge Miami (2021), στο κολύμπι ήταν 3ος στο προπορευόμενο γκρουπ, στο ποδήλατο ξεκίνησε πρώτος με το καλημέρα (οι αλλαγές που αναφέραμε), δεν ίδρωσε καθόλου όταν ο “Starky” έκανε τα “δικά του”, ακολουθούσε διακριτικά τον ρυθμό του σε απόσταση αναπνοής, ξανά αλλαγή για σεμινάριο στο Τ2, παίρνοντας με το καλημέρα κεφάλι στο τρέξιμο και κάπου εκεί τελείωσαν όλα. Το μόνο που πλέον είχε ενδιαφέρον ήταν το τελικός χρόνος του Jan και η τελική του απόστασή από τον δεύτερο. 

Θυμηθείτε επίσης τα πλάνα πριν την έναρξη από τον αγώνα στο Miami, πόσο χαλαρός ήταν, πόσο έδειχνε να απολαμβάνει αυτό που τόσο καιρό ο ίδιος και οι υπόλοιποι συναθλητές του είχαν στερηθεί: την αγωνιστική εγρήγορση. Με τον ίδιο στο τέλος να δηλώνει ευλογημένος να κάνει αυτό που αγαπά. Ας θυμηθούμε επίσης την αμέσως προηγούμενη τελευταία αγωνιστική συμμετοχή του στην Κόνα το 2019, απέναντι σε μια πλειάδα αστέρων, δεν αγχώθηκε σε καμία στιγμή του αγώνα, έκανε τον αγώνα του με μοναδική πειθαρχεία και στο τέλος πανηγύρισε ένα εντυπωσιακό ρεκόρ διαδρομής όλων των εποχών. Φανταστείτε να είχε και συναγωνισμό στην εξέλιξη του αγώνα (στο τρέξιμο ήταν μόνος), τι ακόμη θα μπορούσαμε να δούμε σαν επίδοση στο τέλος.   

Jan Frodeno, photo Credits: Constantinos Papanikolaou

Παρόλα αυτά συνεχίζει και παραμένει πάντα γήινος και προσιτός, πάντα επίκαιρος, μια προσωπικότητα που όταν αποφασίζει να μιλήσει θα το κάνει γιατί κάτι θα έχει να πει, χωρίς να κρύβεται πίσω από τα λόγια του (ίσως μερικοί να θυμάστε την αποστομωτική του απάντησή στην Sarah B. True στα social, για το καμίνι της Φρανκφούρτης το 2019). Δεν θα αρνηθεί ποτέ μια φωτογράφιση, ούτε ένα αυτόγραφο, είτε μια δήλωση, όσο κουρασμένος ή εξαντλημένος και αν είναι.   

Από τους δημοφιλέστερους αθλητές στην ιστορία του τριάθλου, με βάση τα απόλυτα νούμερα, είναι ο πρωταγωνιστής:  

463Κ followers στο Instagram, ξεπερνώντας ακόμη και την σελίδα της ITU (278K)!! Μια και μιλάμε με απόλυτους αριθμούς, ο μόνος που τον ξεπερνά σε followers είναι το brand IRONMAN (722K). Ποιοι είναι οι επόμενοι δημοφιλέστεροι (με μια πρόχειρη ματιά, έχοντας ως βάση περισσότερους από +100K followers) ; 

Javer Gomez (307K)

Patrick Lange (216K), 

Lionel Sanders (194K) 

Alistair Brownlee (188K) 

Sebastian Kenley (175K)

IRONMAN Europe (175K)

Vincent Louis (162K)

Jonny Brownlee (144K)

Mario Mola (134K)  

Δεν είναι τυχαίο που είναι ο πλέον ακριβοπληρωμένος τριαθλητής της εποχής του και ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους όλων των εποχών (οι ετήσιες αμοιβές του φέρονται περισσότερο από 1 εκ.). Αναμφισβήτητα πόλος έλξης χορηγών (και όχι άδικα) με πλέον μακρόχρονη συνεργασία, αυτή με την Canyon από το 2016. Θέλετε να απαριθμήσουμε και τους υπόλοιπους χορηγούς του; δεν φτάνουν 2-3 σειρές.

Sebastian Kenley, Jan Frodeno, Franz Loeschke, Mainova IRONMAN Frankfurt 2019 (photo credits: Constantinos Papanikolaou)

Θεωρώ ότι είμαστε απόλυτα τυχεροί που μπορέσαμε και ζήσαμε και θα ζήσουμε (προσωπικά πιστεύω για ακόμη μια με δυο σεζόν σε αυτό το πολύ υψηλό επίπεδο) το φαινόμενο Frodeno. Για την θετική του αύρα. Για το “νέο αίμα” που έφερε στο άθλημα. Για αυτό όμως που θα τον ευγνωμονούμε ακόμη περισσότερο, είναι ότι έχει ήδη ανεβάσει τον πήχη τόσο ψηλά, που η νέα γενιά ελπιδοφόρων τριαθλητών που έρχεται από πίσω (Gustav Iden, Sam Long, Magnus Ditlev, και άλλοι πολλοί) θα πρέπει να προσπαθήσουν και να δουλέψουν πολύ για να μπορέσουν κάποια στιγμή να ξεπεράσουν όλα όσα πέτυχε ο Frodo. 

Και αυτό από μόνο του, αποτελεί κέρδος για το άθλημα!

Υ.Σ.1:  Ίσως αυτή την στιγμή ο Alistair Brownlee φαντάζει ο επικρατέστερος “διάδοχος” του Jan στην full distance. Καθαρά προσωπική τοποθέτηση. Έχει όλο το ταλέντο, είναι πλέον σε πολύ καλή ηλικία (32 στα 33), φτάνει να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο στον τομέα της τακτικής  και να αποκτήσει περισσότερες εμπειρίες στην απόσταση. Η εμπειρία στην Κόνα το 2019, ήταν για τον ίδιο σπουδαίο σχολείο (σύμφωνα με τον ίδιο).

Υ.Σ.2: Ο χρόνος δείξει όσον αφορά τον Alistair, αν θα μπορέσει να ξεπεράσει τον Jan Frodeno στην full distance, τόσο σε επιτυχίες και όσο και σε επιδόσεις. Ο προσδιορισμός GOAT γίνεται με τα μέχρι τώρα δεδομένα και όχι με μελλοντικές υποθέσεις και προοπτικές.  Γεροί να είμαστε, να ξανακάνουμε ταμείο μετά από 10 χρόνια.

Υ.Σ.3: Έχουν κατά καιρούς τοποθετηθεί αρκετοί σπουδαίοι αθλητές (ενεργοί και έχοντας αποσυρθεί από την ενεργό δράση) για τον αν ο Frodeno είναι ο GOAT ή όχι. Πρόσφατα, είχαμε την τοποθέτηση του τετράκις Παγκόσμιου Πρωταθλητή “Macca” Chris Mc Cormack ο οποίος θεωρεί ως GOAT τον Alistair Brownlee σε  ITU distance και τον περίφημο Mark Allen στην full distance. Απόλυτα σεβαστή ως άποψη, αλλά έχει και συνέχεια: θεωρεί ως γυναίκα GOAT την Emma Snowsill, εντελώς συμπωματικά συμπατριώτισσά του και επίσης εντελώς συμπωματικά σύζυγο του Jan Frodeno (πως λέγεται …  “χρυσώνω το χάπι”; ). Επἴ της ουσίας όμως θυμίζουμε την αρχική μας προϋπόθεση: (ενός) αθλητή ανεξαρτήτως αποστάσεων. 

Υ.Σ.4: IRON WAR: Για τους φίλους του παρελθόντος που ενδεχομένως να θεωρούν τους πρωταγωνιστές εκείνου του αγώνα του 1989  David Scoot & Mark Allen ως GOAT, η απάντηση δόθηκε πολλάκις μέχρι τώρα. Αναμφισβήτητα τεράστιοι ως αθλητές  αλλά και ως προσωπικότητες, όμως αδικημένοι από την εποχή τους, μια και δεν είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Σίγουρα ο Mark Allen είχε σπουδαίες διακρίσεις και σε αγώνες Long Distance της ITU αλλά δεν πρόλαβε την καθιέρωση του αθλήματος σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων. Μην ξεχνάμε ότι το περίφημο “IRONWAR” ανήκει σίγουρα στους κορυφαίους τριαθλητικούς αγώνες όλων των εποχών, όμως επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι αφορά περισσότερο ως εσωτερική ανάγκη για προβολή του brand “IRONMAN”  από το ίδιο το brand, που αναπαράγει τον ιστορικό αγώνα, καθαρά για λόγους marketing και προβολής.      

Υ.Σ.5: Όλοι θυμόμαστε ότι το καλοκαίρι του 2019, ο Jan ταξίδεψε μέχρι την Νίκαια, ”δοκίμασε” την πίστα αλλά διακριτικά απέφυγε την συμμετοχή του σε ένα ακόμη Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 70.3. Για κάποιους δύσπιστους ή κακεντρεχείς, θεωρείται ότι “επέλεξε” στόχο. Δεν θαρρώ ότι πρέπει να απολογηθεί για την επιλογή του, εξάλλου η απάντηση δόθηκε ένα χρόνο πριν στην Νότια Αφρική: η επικράτησή του έναντι τόσο σπουδαίων αντιπάλων όπως αναφέραμε και παραπάνω σε ένα τόσο συγκλονιστικό στην εξέλιξή του αγώνα, ενδεχομένως να του στέρησε έναν 4ο Παγκόσμιο Τίτλο, ένα μήνα αργότερα στην Kona. 

Ή μήπως να ρωτήσουμε καλύτερα την Daniela Ryf ;

1 thought on “Jan Frodeno: Φαινόμενο ή The “G.O.A.T.” ;”

Leave a Comment

Send this to a friend